Nieuws

KRISTIANSAND PAKT NOORSE TITEL NA TWEEMAAL WINST OP STORHAMAR

Nadat regerend kampioen Vipers Kristiansand dinsdagavond in eigen huis met een 37-33 zege op Storhamar de basis legde voor een nieuwe landstitel, werd het karwei vandaag ‘op verplaatsing’ afgemaakt met een 27-32 zege. Voor Loïs Abbingh meteen de derde landstitel - ze kwam vorige zomer over van Odense - in drie verschillende competities: met Rostov, Odense en Vipers. In totaal heeft de Groningse negen hoofdprijzen verzameld. 

Daarmee is de zevende opeenvolgende titel voor Vipers een feit. Volgend seizoen voegt zich Larissa Nüsser bij de kampioensploeg evenals Silje Solberg, Dina Frisendal, Nina Koppang, Mia Emmenegge en Merel Freriks. Vertrekkers zijn er ook: Julie Stokkendal, Sofie Börjesson, Kjerstin Boge, Océane Sercien-Ugolin, Luisa Schulze en Karine Dahlum.

Het was spannend en gelijk opgaand, zowel dinsdag in Kristiansand als vrijdag in Hamar, in die play-off-finale voor vrouwen. Uiteindelijk waren het de zuiderlingen die aan het langste eind trokken en opnieuw een titel konden vieren, de 19e Noorse titel in totaal. De twee beste teams van Noorwegen - zonder twijfel - Storhamar en Kristiansand - hebben dit voorjaar zelfs goud gewonnen in een van de beste Europese bekertoernooien. De overmacht van Vipers in eigen land is groot: in beker, competitie en play offs werden in totaal 101 zeges op rij geboekt.

In de eerste play-off-finale in Kristiansand was het net zo gelijk als in Hamar in de tweede wedstrijd, precies hoe zo’n play-off-finale MOET zijn! Hoog tempo, goede keepersprestaties aan beide kanten, tegenaanvallen, overtredingen en inzet. Dit moesten de sleutelwoorden zijn voor de twee finales van de play-offs voor vrouwen. Vipers won met 37-33 in de eerste wedstrijd, in Hamar was de eerste helft van de tweede wedstrijd erg gelijk opgaand, er waren slechts kleine marges tussen de teams. In de tweede helft trokken de gasten langzaam maar zeker het initiatief naar zich toe en wonnen dit duel uiteindelijk met 32-27. Voldoende voor een plaats in de CL voor komend seizoen. Dit jaar kan de titel, na drie succesvolle edities, in Boedapest niet verdedigd worden.

De nieuwe Noorse kampioen: Vipers Kristiansand, foto Frederik Ringnes / Norges Handballforbund

Vipers-speler Marta Tomac was direct na de wedstrijd ontroerd en opgetogen in een gesprek met TV2: “Ik ben heel trots, het is ons nu ook gelukt! Ik vind het indrukwekkend, het laat gewoon zien dat we continuïteit in het team hebben, en dan is het gewoon een kwestie van voortbouwen. “

Keeperslegende Katrine Lunde zat na de wedstrijd ontspannen op de bank, toen TV2 langskwam voor een praatje: “Storhamar bedankt een aantal spelers en coaches, zodat zij nu de opbouw kunnen inzetten. We nemen het later mee! Ik had het gevoel dat we de controle hadden in de finale, maar Storhamar gaf alles wat ze hadden in twee wedstrijden. Nu gaan we weer de Champions League spelen, dat is helemaal geweldig!”

Anna Vyakhireva was blij, maar erg moe na de wedstrijd: “Ik moet gewoon op de been blijven tot de ceremonies hier voorbij zijn, anders denk ik dat ik in slaap val! Ik ben nu moe, maar heel erg blij! Het is een zwaar seizoen geweest, we hebben voor een aantal uitdagingen gestaan, zowel binnen het team als bij mij persoonlijk. Maar we blijven bij elkaar en krijgen het voor elkaar. Ik ben trots op de meiden als wij zo spelen en de wedstrijden beslissen. Ik kijk uit naar de Champions League volgend seizoen. Nu wil ik gewoon naar huis en slapen,” zo sloot ze het interview met TV2 af.

Mia Solberg Svele (Storhamar) vertelde het volgende aan TV2: “Op dit moment ben ik een beetje teleurgesteld. Ik denk dat we een goede eerste helft en deels ook een goede tweede helft hebben gespeeld. Maar we konden het verschil niet maken. Ook vandaag maken we te veel fouten, net zoals we eerder deze week in Kristiansand deden. Ik heb het gevoel dat we dicht bij de Vipers komen, we hadden een goed gevoel bij het ingaan van beide finales en ik heb het gevoel dat er iets groots aan de hand is!”

DE STATISTIEKEN:
Topscorer Storhamar: Kristin Venn (7).
Topscorers Vipers: Lysa Tchaptchet Defo en Lois Abbingh (elk 6).
Tijdstraffen: Storhamar 2x2’; Vipers 6x2’

cover Weer een feestje voor Loïs Abbingh: de Noorse titel met Vipers mag worden gevierd

foto archief HSP

Deel dit bericht