Nieuws

BLIK OMHOOG: V&L ZET QUINTUS NA RUST FLINK OPZIJ

Door Frits Feuler – Met het bereiken van de kampioensgroep deed Vlug en Lenig enkele weken geleden de nare competitiestart vergeten. De komst van coach Jo Smeets bracht nieuw elan, de punten stroomden beetje voor beetje binnen. Uiteindelijk voldoende om bij ‘de beste acht ploegen’ te horen. Nu, in die kampioensgroep, gingen de twee eerste duels verloren: VOC en Velo waren een maatje te groot. Gestsrt met nul bonuspunten, Quintus kreeg er eentje. Tot nu toe ook nog het enige.....

Zondagmiddag kwam het dit seizoen wat tegenvallende Quintus op bezoek in Glanerbrook. Een uitgelezen mogelijkheid voor de Limburgsen om van die hatelijke nul af te komen en stiekem te denken aan mogelijk een extra duel om plek 5. Eerst moesten de handen uit de mouwen: na een moeizame eerste helft van twee kanten (12-10) denderde Vlug en Lenig in deel twee fanatiek door. Tot ingehouden ergernis van afscheidnemend Quintus-coach Rolf Schulte die de ploeg vanaf de bank maar niet aan de praat kreeg. Met een 30-21 eindscore mocht de ploeg uit Kwintsheul nog in de handen knijpen. Geleen nu met twee, Kwintsheul blijft steken op één punt. Zondag is meteen de return in de Eekhout Hal. Daarna wachten voor beide ploegen nog twee duels.

WEINIG VERNUFT

Het begin van het duel beloofde niet veel goeds. Veel inzet, maar weinig vernuft. Tempo aan beide zijden hoog, soms te hoog. V&L-keepster Jessy Bruls toonde opnieuw haar kwaliteiten en voorkwam tot driemaal op rij dat de gasten er zomaar vandoor konden gaan. Kansen meer dan voldoende, maar dotten van missers gekoppeld aan dat prima keeperswerk hielden de score laag: 12-10 halfweg. “Klopt, ik miste er drie. Maar ik raak niet gauw in paniek, gewoon doorgaan en niet laten afleiden,” gaf  ‘woman of the match’ Danee Steijns (8 treffers) na afloop aan. Ze hield in de twede helft woord: aalvlug, loerend op iedere bal om te onderscheppen, levensgevaarlijk aan de cirkel waar ze op maar bediend werd door haar opbouwrij. “Ja, die draaibal train ik wel, dan zijn onze keepsters op de training niet echt blij met mijn actie!” grapt ze.

Belangrijkste moment uit die eerste helft was de blessure van Jill van den Berg: bij een aanvallende actie kwam ze ongelukkig op haar gezicht terecht, moest verzorgd worden maar had daarna geen inbreng meer binnen haar ploeg. “Het gemis van Jill heeft mijn ploeg in de tweede helft parten gespeeld,” zou coach Schulte na afloop verklaren. Gelijk had hij: de draaischijf in de opbouwrij was er niet meer waardoor de Geleense ploeg plots vrij spel had en de ene na de andere tegenstoot produceerde. “Dat moet onze kracht blijven, de snelle omschakeling, want we hebben geen schutters die echt vanaf afstand de ballen erin kunnen knallen,” gaf coach Jo Smeets aan.

SLORDIG

Na de thee koesterde Quintus nog even een sprankje hoop maar moest al gauw terrein prijs geven. Steeds een stap te laat, steeds te slordig in het passen en vangen van de bal. Niemand die echt de kar trok. Slordig ook in de afwerking. En zoiets wreekt zich. Ook tegen dit Vlug en Lenig. Elise Aerts mocht ‘brommen’, haar schot op het gezicht van Van Ruijven was onbedoeld maar had ook te maken met de gretigheid waarmee de flankspeelster op dat moment te werk ging. Gretig waren nog steeds de zusjes Steijns, samen goed voor 13 treffers. Dit Vlug en Lenig zonder de ‘sister act’ lijkt haast onmogelijk.

Negen minuten voor tijd (23-17) was het duel in de Geleense knip, Smeets kon her en der wat frisse speelsters inbrengen. Tot verval leidde dit niet echt. Bij 28-18 verscheen zelfs de marge voor het eerst in de dubbele cijfers: Danee Steijns – who else – legde de bal perfect, hoog buiten bereik van de keepster, snoeihard onder de lat. Op de linkerflank deed Robin Grooten met drie opeenvolgende treffers de deur helemaal dicht: 29-20. De Limburgse slottreffer kwam van de hand van Joy Wientjes: de nvalster met het shirt van de geblesseerde Ylya Belgareh prikte de bal prima binnen. Phoebe Muller deed dat met haar achtste van de middag voor de gasten die vervolgens verslagen en teleurgesteld de kleedkamer opzochten. Coach Rolf Schulte zal in de nabespreking alles uit de kast moeten halen om zijn ploeg voor de return op een beter en sneller spoor te krijgen. Zonder mitsen en maren.

Na afloop maakte de clubleiding bekend Beau Engbersen van eerstedivisieploeg MEOS uit Nederweert voor komend seizoen te hebben toegevoegd aan de selectie.

Vlug en Lenig: Emma Antonissen, Jessy Bruls; Anne Acampo 3, Diede Nanning 1, Marit Crajé, Danee Steijns 8, Sabien Storken 1, Robin Grooten 3, Sofie Lammerts-van Buren 2, Evi Queis 3, Elise Aerts 1, Veerle Steijns 5, Femke Kleijkers, Marit-Jaelle van Ede 2, Anne-Lotte Gerrickens, Joy Wientjes 1.
Quintus: Loïs van Ruijven, Manon Onings; Alyssa Schaap 2, Mirthe de Jong 2, Stacey Zuijderwijk 2, Gedy de Graaf 2, Phoebe Muller 8, Sanne van den Arend, Lynn Zwinkels, Loïs van Velzen, Jill van den Berg 3, Tess van der Knaap, Nina Koers, Esmee Verbeek 2.
Uitslagen en standen: www.handbalstartpunt.nl/uitslagen

cover 

foto Ronald Jans Sportfotografie

Deel dit bericht