Nieuws

DE LAATSTE NATIONALE EN INTERNATIONALE LOODJES....

Nog drie weken en dan zijn nationaal en internationaal alle beslissingen gevallen. Dan wordt het uitkijken naar de Olympische Spelen in Parijs en omgeving waar de nationale vrouwenploeg, na een stevige aanloop in de voorbereiding, voor de derde opeenvolgende keer present is.

Maar eerst nationaal: zondagmiddag (14:15 uur) komen HC Groot Venlo en VOC elkaar voor de tweede keer binnen een week tegen. In de BOT wonnen de Limburgsen verleden week in de hoofdstad nipt met 28-29 de eerste van maximaal drie potjes. VOC is de regerend kampioen en bekerwinnaar, de ploeg van coach Rachel de Haze wil, linksom of rechtsom, een derde en beslissend duel in Amsterdam afdwingen. Maar dan moet de start ditmaal beter zijn: in eigen huis keek haar formatie na ruim een kwartier tegen een 4-12 achterstand aan. De inhaalrace leverde niet het gewenste resultaat op, de tijd was tekort om een verlenging – er wordt gespeeld om ‘gewonnen duels’ – af te dwingen. Voor de vertrekkers aan Amsterdamse kant – Verweij, Bakker, Vam Maurik, Maarschalkerweerd, Alderden, Van Vliet – zullen met een feestelijk gevoel afscheid willen nemen in Amsterdam. Ook bij de thuisclub een aantal vertrekkers: naast coach Robin Gielen trekken ook De Swart, Van Nijf, Smolenaers, Van Katwijk, Portengen na de zomer niet meer het blauwe shirt aan. Na de eerste landstitel in 2022 zijn alle ogen in Limburg nu gericht op de tweede kampioensschaal. Het duel in Blerick-Venlo staat onder leiding van Klompers en Stobbe.

In de strijd om ‘the best of the rest’ ontvangt VZV Velo voor plek drie. In Wateringen won de ploeg van coach Edwin Janssen met 27-28. Voor plek vijf komen Quintus en SEW elkaar nog één keer tegen: SEW hield verleden week de eerste punten in eigen huis: 37-24. Voor plaats zeven en acht gaan Kwiek en Vlug en Lenig op herhaling: in Geleen won de ploeg van coach Jo Smeets met 29-25.

MANNEN

Zaterdagavond beginnen Aalsmeer en LIONS aan hun race naar ‘schjaal’. LIONS is de titelverdediger, Aalsmeer pakte recentelijk de nationale beker. Verleden week maakte Aalsmeer in Sittard, in het laatste duel in de HandbalNL League, zijn bedoelingen voor de komende weken duidelijk en zette een gehavend LIONS met redelijk speels gemak opzij: 23-30. Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie……

Omdat Aalsmeer in de HandbalNL League op de slotdag over de Limburgers heen wipte op de ranglijst, heeft de ploeg van coach Wai Wong tweemaal thuisvoordeel. In de BENE-League stonden beide rivalen tweemaal tegenover elkaar: tweemaal werd het gelijk (28-28 en 36-36) waarbij LIONS in dat laatste thuisduel een ruime voorsprong zag verdampen. In Aalsmeer hanteren Weijmans en Wolbertus de fluit, zij zijn een week later arbiters van dienst bij het duel om plek drie in de FINAL4 bij de vrouwen in Boedapest.

Het duel in Aalsmeer (zaterdag19:00 uur) is te volgen via het Youtube-kanaal van HV Aalsmeer. Duel nummer twee (2 juni 13:30 uur*, indien er geen derde BOT-wedstrijd is bij de dames) en eventueel drie (zondag 9 juni, 15:30 uur) volgt u via NOS.nl of NPO 1.

PROMOTIE

Zondagmiddag (15:00 uur) geniet Houten thuisvoordeel in het eerste van twee duels dat moet beslissen over een plekje in de BENE-League van komend seizoen. De ploeg van Job Reumer eindigde daarin dit seizoen als debutant als laatste, liet in de HandbalNL League weer enig teken van leven zien. Of dat voldoende is om de behendige Limburgers van promotie af te houden?

Ervaren sterhouders blijven na dit seizoen Houten trouw: Ruben de Bok, Nils Idema, Milo Bos en Rogier Teeuwissen verlengden hin contract. : Het getuigt van vertrouwen en dat is veelzeggend dat deze vier dragende spelers, ongeacht de uitslag van de BOT, Handbal Houten trouw blijven," aldus de woordvoerder van de Stichting Topsport Houten. "Het zijn stuk voor stuk bepalende spelers die we keihard nodig hebben, niet alleen vanwege hun goede kwaliteiten als speler maar ook om jonge spelers te coachen en te helpen groeien."

Voor het laatst op de mat in The Dome: Björn Brachten, Bram Versteegden, Diego Jacobs, Sam Tukker en Wessel Blokzijl. Ook doelman Richard Meinicke stopt maar blijft als penningmeester verbonden aan de club.

Zondag 2 juni (14:00 uur) valt in Beek de beslissing. In The Dome staat het duel onder leiding van Erinkveld en Wiendels.

EUROPEAN LEAGUE

In Hamburg dit weekeinde de FINAL4 in de European League bij de mannen. Drie van de vier ploegen komen uit Duitsland, Dinamo Bucuresti is de vierde ploeg. Flensburg – met assistent Mark Bult in een van zijn laatste wedstrijden, maar zonder Kay Smits – neemt het om 15:00 uur op tegen Dinamo. Om 18:00 komen Berlin en Rhein Neckar Löwen elkaar tegen. Zondag wordt om de medailles gespeeld. Titelverdediger is Füchse Berlin.

EUROPEAN CUP

Vrijdagavond (18:00 uur) komen Pipy Wolfs en Tessa van Zijl met het Spaanse Elche Mustang op de vloer in de return in de European Cup tegen het Slowaakse Michalovce. In Spanje eindigde het duel afgelopen zondag in 22-20 voor de thuisploeg. Het duel is via livestream te volgen op www.ehftv.com

DENEMARKEN

In de Deense competitie bij de vrouwen worden dit weekeinde de returns gespeeld in de strijd om de landstitel: Esbjerg en het verrassend geplaatste Nykobing dat Odense uitschakelde over drie duels, verloor dinsdagavond aan de Deense westkust met 35-20. Zaterdag (16:00 uur) heeft de ploeg de kans om een ‘belle’ af te dwingen door de winst in eigen huis te houden. Zover zal de halve finalist in de CL – zaterdag 1 juni wacht Györ in Boedapest – jet niet willen laten komen. Esbjerg is de titelverdediger, nadat Odense in 2021 en 2022 de nationale titel pakte. De ploeg van scheidend coach Jesper Jensen pakte de titel in 2016, 2019 en 2023. Odense – geen prijs dit seizoen – won het eerste duel om het brons bij Nykobing: 27-29.Zaterdag sluit men in eigen huis een teleurstellend seizoen af. Van Wetering, Housheer en Nüsser beginnen dan aan hun laatste klus in Deense dienst.

BELGIË

Bij de mannen willen Sporting Pelt en Bocholt zaterdagavond beide voor de volle winst gaan. Voor thuisploeg Pelt betekent dat dan een derde en beslissend duel in de eigen Dommelhof, op 1 juni. Bij winst van Bocholt mag voor de zesde keer – 2016, 2017, 2018, 2019 en 2023 - de Belgische titel met het ‘biermerk van een van de hoofdsponsors’ worden gevierd.

cover Lukt het Pipy Wolfs en Tessa van Zijl vanavond om de European Cup te pakken?

foto Spelmoment uit het eerste duel, foto Elche

Deel dit bericht