Nieuws

KORT NIEUWS – week 17 24 april

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland.

Nieuws te melden? Leuke foto, vrij van rechten? Berichtje? Toernooi aankondigen? Wedstrijdverslag? Link doorgeven voor een live stream? Wil je medewerker van de redactie worden? Clubnieuws? Jubileum? Opvallende berichten binnen ons jeugdhandbal? Anekdotes? Trainers- en spelersmutaties? Oude glorie in het handbal? Vragen en opmerkingen?

Stuur een mailtje naar redactie@handbalstartpunt.nl           update 24 april 2024

15. Arjan Schoock opvolger Pierre Jansen bij Bevo 2Arjan Schoock (47) wordt de opvolger van coach Pierre Jansen bij de Opleidingsploeg van Bevo die uitkomt in de eredivisie. Als voormalig topkeeper en ex-international brengt Schoock waardevolle ervaring mee naar Panningen. De in Wijchen woonaxchtige Schoock speelde voor Swift Arnhem, Tachos, MT Melsungen in de tweede Bundesliga en speelde een aantal malen in de nationale ploeg. In 2005 verliet het kort het handbal en werd zaalvoetbalgoalie. Hij keerde terug bij AHV Swift in de eersrte divisie , de ploeg waarmee hij eind maart 2007 naar de eredivisie promoveerde na een 26-24 uitege bij DES '72 in Papendrecht.

Bevo is als club voor Schoock geen onbekende, als speler kwam hij vaak in actie tegen de Limburgers. Afgelopen week maakte de nieuwe technische baas kennis met de groep en woonde een training bij. Eerder was Schoock onder meer trainer bij de vrouwenploeg van hoofdklasser Duiven waar zijn contract na dit seizoen afliep. Met de ploeg werd hij tweemaal kampioen en won hij de regionale beker.

14. Hurry-Up zwaait vijftal uit – Het was al langer bekend dat aan het einde van dit seizoen een aantal vaste krachten Hurry-Up zou gaan verlaten. Sinds vandaag is daarover zekerheid en neemt de club ui Zwartemeer vrijdagavond na het thuisduel tegen afscheid van een vijftal spelers. Doelman Boris Tot keert na vijf seizoenen terug naar zijn familie in Kroatië, de 26-jarige publiekslieveling werd tweemaal gekozen tot ‘beste doelman in de BENE-League. Patrick Miedema moet, noodgedwongen door een slepende knieblessure, na dit seizoen ook afscheid nemen van het actieve handbal. Daniel Tako zal zijn aflopende contract niet verlengen en tekende bij een Luxemburgse club. Wouter Pronk, lijnspeler, oriënteert zich op een nieuwe uitdaging buiten Zwartemeer. Sverre Jansen moet helaas stoppen met handballen op het hoogste niveau, na zijn derde (!) kruisbandblessure vindt hij het welletjes.  

13. Jordy Baijens verlengt in Volendam Jordy Baijens (27) heeft zijn contract bij BNL-ploeg Volendam met twee jaar verlengd. Sinds zijn komst in 2016, afkomstig van HARO, heeft de linkerhoekspeler een enorme impact gehad op de ploeg, met meerdere finales om de titel en de beker. Eerder al verlengde ook Robin Nagtegaal (25) bij de oranje hemden. De rechterflankspeler kwam in 2019 over van Hellas. Daar staat tegenover dat Jelmer de Vries (22) de formatie van coach Geert Hinskens verlaat: na een aantal proeftrainingen maakt hij de overstap naar het Duitse VfL Fredenbeck, actief in de derde Bundesliga. Op 16-jarige leeftijd sloot de Friese opbouwer al aan in het vissersdorp.

12. Maurice Janssen nieuwe coach Gemini Voerendaal Maurice Janssen (48) neemt vanaf de zomer het trainen en coachen op zich bij de mannenploeg van Gemini Voerendaal, dit seizoen debutant in de eerste divisie. Hij neemt het stokje over van Raymond Beaujean die de ploeg na slechts één seizoen verlaat. Janssen is afkomstig uit Stein waar hij zijn handbalcarrière begon bij het toenmalige Haslou, nu ESC ’90. Via de jeugd van Blauw Wit maakte hij de overstap naar Vlug en Lenig in de eredivisie. Na eveneens een succesvolle periode bij het Belgische Eynatten  - met drie titels – keerde hij via Sittardia terug naar België om voor eersteklasser Lommel te spelen. Na zijn actieve periode begon Janssen aan zijn trainersloopbaan: gestart werd bij de vrouwenploeg van DHC Overpelt, vervolgens leidde hij de eerste ploeg van Sittardia van de tweede naar de eerste divisie. Bij de vrouwen van Vlug en Lenig begon hij aan zijn volgende klus in de eredivisie, stapte - tot begin 2018 - over naar Bevo (eerste divisie) om zich de laatste jaren meer toe te leggen op de ontwikkeling van jonge talenten op de Handbalschool. Janssen is ook een van de trainers die betrokken is bij de jaarlijkse stages van Luc Steins in Zuid-Limburg.

11. Wessel Blokzijl richting Sporting Pelt - Met ingang van volgend seizoen komt Wessel Blokzijl de rangen van Sporting Pelt vervoegen. Wessel is een 23-jarige spelverdeler die overkomt van Handbal Houten en wordt de vervanger van Dylan Vossen die de handbalschoenen aan de haak hangt. Wessel is ‘slechts’ 1,78 m en weegt 82k g, is een laatstejaarsstudent Lichamelijke Opvoeding en qua profiel is hij complementair met onze andere middenopbouwer, Robbe Spooren. Wat Wessel typeert is dat hij een hele positieve, gedreven en felle ‘aanjager’ is op het veld. Hij is een echte teamplayer maar is ook sterk in de duels en kan hierdoor zijn mannetje staan in de opbouwrij!

Hij zette zijn eerste handbalstapjes in zijn geboortedorp Anna Paulowna (Noord-Holland). Al snel ging het richting Volendam waar hij 10 seizoenen gespeeld heeft tot en met het eerste team in de BENE-League. In 2023 maakte hij de overstap naar Houten om vooral heel veel minuten te maken en zo kan hij nu de volgende stappen zetten bij Sporting Pelt.

“Ik was best verrast van de interesse van Sporting Pelt maar de puzzelstukjes vielen precies in elkaar op de training die ik onlangs afwerkte bij Pelt. Ik voelde me direct thuis maar vooral op sportief vlak hoop ik mijn steentje bij te dragen. De groep stond er echt voor open en dat voelde gewoon goed aan. Ik weet ook wat de trainers en club van mij verlangen en ik ga keihard werken om die doelstellingen waar te maken om het team verder te versterken. Ik kom ook in Neerpelt wonen en als mijn agenda het toelaat wil ik ook graag een jeugdteam trainen zoals ik ook al in Volendam en Houten deed. Eerst ga ik er alles aan doen om Houten alsnog in de BENE-League te houden want ik ben die club dankbaar voor de kansen die ik er kreeg. Daarna gaat de focus volledig naar Pelt. Ik sta te popelen om er aan te beginnen.”

10. Eupen zet coach Jean-Luc Grandjean aan de kant - Ook in Eupen is de trainer de laan uitgestuurd: Jean-Luc Grandjean werd na de matige prestatie tegen Izegem (33-33) bedankt voor bewezen diensten, Mariusz Kedziora, de vader van Bartosz en Damian, neemt de ploeg in de laatste drie duels in de strijd om degradatie te voorkomen over. HUBO handbal, Visé en Sporting Pelt zijn de laatste opponenten. Het bestuur van de club heeft Kedziora ook meteen als trainer voor komend seizoen - hopenlijk in de BENE-League - vastgelegd. Kedziora leidde maandagavond al de eerste training.

9. Coach Seyran Kroyan vervangen door Frank Platteeuw - Bij BNL-ploeg Izegem heeft is vorige week coach Syran Kroyan afgelost door Frank Platteeuw. De nieuwe technische baas (63), die in februari 2023 ook al eens het stokje van toenmalig coach Robin Matthijs moest overnemen, begon in de strijd om 'niet te degraderen' met een nederlaag bij sporting Pelt (30-28) en pakte afgelopen weekeinde bij Eupen een belangrijk punt: 33-33. Er resten nog drie duels om de ploeg op het hoogste niveau te houden: zaterdag ontvangt men Visé, 1 mei komt Bocholt langs en op 4 mei het naar alle waarschijnlijkheid beslissende duel om lijfsbehoud in en tegen HUBO handbal.

Luister op Sportbeat naar de nieuwe coach van Izegem na de wedstijd in Eupen:

https://www.facebook.com/share/v/oDpVag8AVEgS1fMi/

8. Transfers….transfers….. stoppers…..stoppers – Het regent inmiddels transfers in Nederland en België! Spelers en speelsters geven aan na de zomer hun schoenen aan de kapstok te zullen hangen. Of wisselen van club. Wat lezen we?

Nomi In de Braekt keert na bijna drie jaar blessureleed volgend seizoen niet meer terug bij Vlug en Lenig dat inmiddels Beau Engbersen (MEOS) welkom mocht heten. De 28-jarige lijnspeelster Kirsten van Steenbergen (Velo) heeft besloten er een punt achter te zetten na een aanral succesvolle seizoenen in Wateringen. Eerder kondigden vijf andere basisspeelsters plus coach Nico Stet hun vertrek aan. Voor de nieuwe coach Alex Curescu ligt er een enorme uitdaging in de komende maanden om een volwaardige eredivisieploeg op de been te krijgen. Atomix Haacht, vorig seizoen nog in de BENE-League, versterkt zich met doelman Pieter-Jan de Bruyn en pivot Timo Luypaert (beiden HUBO handbal).

7. Nieuw HUBO handbal in de steigers – Naast het vertrek van coach Peter Portengen – naar de vrouwenploeg van Kwiek – krijgt zijn opvolger Bram Dewit te maken met een behoorlijk vertrek aan spelers. Stijn Brinks, Martijn Poot, Bartek Konitz, Yme Bertels, Jona Boiten, Timo Luypaert, Alexander Dupont en Glenn Gevers zijn er volgend seizoen niet meer bij. Nieuwelingen zijn er ook te melden: Kobe Serras (Bevo), Grégory Quintallet, Sammy Sahroui en Jean Dupont komen de open gevallen plekken in de fusieploeg invullen. Daarnaast wordt het accent gelegd op het inpassen van jonge spelers uit eigen rangen.   

6. Nederlandse spelers in buitenland – Afgelopen weekeinde toonde een aantal Nederlandse speler en speelsters nog maar eens hun waarde voor de club. Zo liet Estavana Polman, na een periode van fysiek ongemak, met zeven treffers in verloren troostfinale van de Roemeense bekercompetitie met Rapid Bucuresti tegen CS Gloria (36-39) met zeven treffers weten dat ze er nog is: na afloop werd ze bedankt met de prijs voor ‘woman of the match’. De bekerfinale werd gewonnen door CSM Bucuresti: 32-27 in de finale tegen Dunarea Braila. In de halve finale was CSM met 27-23 te sterk voor Rapid.

5. Baijens op schot voor Hamburg – Nog zes duels en dan zit het seizoen voor Dani Baijens bij Hamburg erop: na de zomer wordt hij ploeggenoot van Luc Steins bij PSG. In het thuisduel tegen Gummersbach (33-33) kwam de Oranje-international tot negen doelpunten.

4. Kaj Geenen en Niko Blaauw, met Lübeck-Schwartau op bezoek in Dormagen, redden het niet: 34-28. Geenen kwam tot  zes treffers, Blaauw scoorde er eentje minder. Aue, de toekomstige ploeg van Bevo-doelman Arjan Versteijnen, moest in de degradatiekraker in de tweede Bundesliga punten achter laten bij concurrent Vinnhorst: 24-17. Vinnhorst heeft nog een kleine kans op behoud, Aue moet na de zomer vrezen voor een plekje in de derde Bundesliga.

3. Eerste Bundesliga  vrouwen – Koploper Bietigheim ligt op kampioenskoers: de regerend kampioen en bekerwinnaar speelde zich bij Halle-Neustadt ‘warm’ voor het CL-tweeluik in de kwartfinale – komend weekeinde het thuisduel – met het Deense Odense: 17-33 winst. Inger Smits was goed voor vier treffers, Kelly Dulfer kwam niet voor op het wedstrijdblad. Voor nummer drie Bensheim-Auerbach (33-24 thuiswinst op de nieuwe ploeg van Marloes Hoitzing) kwam Jill Kooij tot één treffer, Dionne Visser en Sarah van Gulik bleven op nul staan.  Hekkensluiter Neckarsulmer hield één helft gelijke tred met nummer twee, Dortmund: 15-17. Na de thee werd het verschil snel groter: 24-31. Amber Verbraeken (6), Marloes Hoitzing (1), Sharon Nooitmeer (1) kregen streepjes achter hun naam, Annefleur Bruggeman kwam niet tot scoren. Metzingen tegen Bad Wildungen was bij rust (19-15) nog redelijk in evenwicht. Na de pauze was bij 27-20 de koek op bij de gasten: 39-29. Treffers van Anouk Nieuwenweg (7) en Jessie van de Ruit (2) mochten niet baten. Met 7 uit 21 is Wildungen nog lang niet uit de gevarenzone: drie punten scheiden de ploeg richting de veilige elfde plek van Zwickau. Gräfrath-Solingen (9) en Neckarsulmer (6) zijn de twee andere ‘bedreigde’ ploegen. Bij Buxtehuder tegen Thüringer stuurde Nyala Krullaars twee treffers bij, niet voldoende om de 28-32 nederlaag te voorkomen. Nathalie Hendrikse toonde vorm: de Oranje-international legde er zeven uit negen in het netje. Met nog één duel in te halen bedraagt de achterstand van Thüringer (plek 4) op nummer twee, Dortmund, drie punten.  

2. In de tweede Bundesliga had keepster Danique Trooster met 6 stops op 21 schoten (29%) een groot aandeel in de 33-28 thuiszege van Rosengarten op haar voormalige ploeg Werder Bremen. Schutter van het weekeinde: Isa Ternede (Füchse Berlin). Met 12 treffers uit 12 pogingen had ze een overgroot aandeel in de 31-27 zege op Waiblingen. Volgend seizoen een treetje hoger, bij Buxtehuder. Djazzmin Trabelsi scoorde vier uit vier. Berlin blijft, met nog vijf duels te gaan, hangen op plek vier. Göppingen wordt de waarschijnlijke promovendus. Pam Korsten had een bijzonder mooie dag: zes schoten, zes treffers voor Oldenburg in het thuisduel tegen Leverkusen: 31-20. Fem Boeters (1) kon ditmaal niet haar stempel drukken op spel en score bij de gasten. De vier treffers van Maxime Drent voor Lintfort in het uitduel bij Nürtingen waren niet voldoende voor winst: 28-27. Ploeggenote Fenna Muilenberg scoorde eenmaal. Vier ploegen degraderen uit de tweede Bundesliga, nummer 12 in de eindstand (nu Waiblingen) speelt promotie/degradatie. Lintfort telt, met nog vijf duels te gaan, vier punten voorsprong op die ‘bizarre’ plek.

1. Marcel Neuvel hoofdtrainer S.C. Dynamo - Marcel Neuvel wordt met ingang van het seizoen 2024/2025 de nieuwe hoofdtrainer bij S.C. Dynamo uit Ursem. Hij zal voornamelijk de selectie van dames 1 gaan trainen en daarnaast ook de A-jeugd onder zijn hoede nemen. Club en trainer kwamen een samenwerking voor één seizoen overeen. Marcel Beuvel komt uit Grootebroek en is momenteel trainer van de damesselectie van hoofdklasser Westfriezen. Het komende seizoen betekent een nieuwe uitdaging voor de dames van S.C. Dynamo, aangezien zij voor het eerst in de eerste klasse zullen spelen.

cover Isa Ternede: topschutter van het weekeinde met 12 uit 12

foto Berlin / archief HSP

 

Deel dit bericht