OVERZICHT DEN HAAG/WESTLAND MIDWEEK

AD SPORT / Peter Lotman - De clubs uit de regio Den Haag/Westland speelden vanwege Koningsdag hun wedstrijden eerder deze week. De resultaten waren niet onverdeeld gunstig. De mannen van Quintus verloren met 18-27 van Opleidingsteam Aalsmeer. VELO redde het niet bij VOC: 33-23. Hellas kreeg klop van Arnhem met 27-33. Alleen WHC/Hercules boekte succes door Vrone/Berdos overtuigend met 36-18 te kloppen.

QUINTUS KWETSBAAR

Het team van trainer/coach Neso Saponjic oogde zonder schutter Marnix Roos kwetsbaar. Er kwam te weinig dreiging vanuit de tweede lijn, waardoor ook de andere spelers nauwelijks tot aanvaardbare schotpogingen konden komen. Voeg daarbij, dat ook spelbepaler Timo Blom niet in zijn allerbeste vorm verkeerde en de nederlaag tegen een gretig Aalsmeer was snel verklaard. Ook de licht geblesseerde Nick Schot kon slechts sporadisch worden ingezet. Quintus zal het trouwens de laatste twee wedstrijden van dit seizoen ook zonder Roos moeten doen vanwege verandering van werkkring met wisselende werktijden. Of hij er volgend seizoen weer bij is, valt nog te bezien.

Te veel aanvallen van de Westlanders liepen stuk vanwege balverlies, verkeerd afspelen of te geforceerde schoten. Aalsmeer daarentegen knalde er lustig op los en had in Ayyoub Warrasse (7x raak), Kevin Hooijman (4), Jort Offerman (4), Sam de Vries (4), Luka Furth (3) en Bart Lambregts (3) prima schutters. Bij Quintus kwam de goed spelende Sven Teekens (4 treffers) het beste uit de bus. De jongelingen Youri Schutte, Jorian Baauw, Sergio Vasseur en Dyon de Graaf schoten allen één keer raak. Zij krijgen opnieuw volop de kans van coach Saponjic om hun kwaliteiten te tonen. Bij de rust was het al 9-16 voor de gasten, die uiteindelijk via 12-19 en 13-22 doorstootten naar de 18-27 eindstand.

VELO ÉÉN HELFT GELIJK OP

Venéco/VELO kon het na de thuisnederlaag ook in Amsterdam niet bolwerken. Het team van trainer/coach Nico Stet verloor dit keer na de 17-13 ruststand met 33-23. Het begin was bij 2-5 nog hoopgevend, maar de thuisclub trok de stand al snel gelijk en kwam vervolgens op een 13-9 voorsprong. Vooral door het opnieuw voortreffelijke keeperswerk van Femke Erkens bleef VELO nog redelijk bij tot aan de rust. Te veel fouten door gehaast afspelen in de aanval zorgden ervoor, dat VOC verder kon uitlopen naar 23-17 in de tweede helft. Ondanks goede acties van Angelique van Duijvenbode (totaal 6 doelpunten) en Femke Mastenbroek (3) kon de Wateringse formatie de toch nog ruim uitgevallen nederlaag (33-23) niet voorkomen. Carmen Riepe was met 5 doelpunten ook goed op schot. Keepster Femke Erkens was de MVP.

WHC/HERCULES MIKT OP DERDE PLAATS

Het Combinatieteam had aanvankelijk nog wat moeite met Vrone/Berdos. De Noord-Hollanders kwamen verrassend makkelijk op een 3-6 en 5-8 voorsprong na een kwartier. De Hagenaars begonnen te laks en wekten de indruk nog niet helemaal op scherp te staan. Dat veranderde vervolgens snel en met een serie flitsende combinaties en break-outs was de stand bij de rust al weer omgebogen naar de 15-11 voorsprong. Vooral de doelpunten van Jonah Baak, fraai aangespeeld door Daan van Vliet, en van Ole Poeth, subtiel bediend door Ziggy Eijsenring, waren van een hoog gehalte. Ook de beheerste lob van Poeth uit de linkerhoek kon rekenen op veel applaus.

Na het wisselen had WHC/Hercules geen kind meer aan Berdos, dat aantrad zonder de altijd makkelijk scorende Jos Kenter. Broer Joep moest nu de kar trekken, was gevaarlijk met zijn no-look passes naar de cirkel, maar kon het uiteindelijk ook niet redden met zijn teamgenoten. Met de schotkracht van Daan van Vliet, Jari van de Moosdijk en Stan Zwinkels kon de thuisclub eenvoudig uitlopen via 23-13, 29-15 naar de 36-18 eindstand. In de slotfase schoot Mitchell Timmermans, die eind van het seizoen stopt, nog drie keer achter elkaar raak. Keeper Lars Hemmes was in de tweede helft prima op dreef, stopte een strafworp en nog een handvol andere vrije kansen. Leuk voor zijn fans én voor hemzelf was het debuut van Dénis Kemp, die zijn optreden bekroonde met een fraai doelpunt. Ook verdedigend toonde hij aan, dat de tevreden coach Wesley Hage nog veel plezier kan beleven aan de atletische speler.

Doelpunten: Daan van Vliet (7), Stan Zwinkels (6), Ziggy Eijsenring (4), Tim Frenk (4), Jonah Baak (3), Mitchell Timmermans (3), Jari van de Moosdijk (3), Koen Houdijk (2), Ole Poeth (2), Sten Maas (1) en Dénis Kemp (1).
Bij Berdos waren Jim Blokdijk met 7 en Joep Kenter met 4 doelpunten de beste schutters.

HELLAS TEVREDEN ONDANKS NEDERLAAG

Goed nieuws kwam er vanuit Hellas met de verlenging van het contract van trainer/coach Richard Rijkens. De klik tussen de oefenmeester en de groep is uitstekend. Voldoende reden om samen door te gaan op de ingeslagen weg. Rijkens gaat zich ook bezig houden met het jeugdprogramma bij de Haagse club. Kortom: vrolijke gezichten bij Hellas, al werd het vooruit gespeelde duel met Arnhem verloren: 27-33.

Ondanks een lijstje met geblesseerde en zieke spelers maakte de thuisclub er een vermakelijke partij van. De inzet en werklust waren voorbeeldig. Het probleem zat vooral in de vele afspeelfouten in het begin, waardoor Arnhem in de snelle tegenaanval er steeds gevaarlijk kon uitkomen. Vooral de rappe en balvaardige Sofiane Rhouma was nauwelijks af te stoppen. Met flitsende schoten vanuit de hoek en subtiele lobjes was hij een van de uitblinkers. Ook brak het bij Hellas op, dat er te weinig schutters vanuit de tweede lijn zijn die voor voldoende gevaar kunnen zorgen. Dat zal volgend seizoen met de terugkeer van Martijn Poot een stuk beter gaan.

Olivier Beltman, Joey van Dalen en Vito Kloots speelden prima en scoorden wel regelmatig, maar het was te weinig om gelijke tred te houden met de Arnhemmers. Doelman Storm Bolman bleef ziek op de tribune, maar zijn vervanger Caspar Hovingh keepte een voortreffelijke partij. Vooral de serie schoten die hij in de eerste helft stopte van de toch altijd trefzekere Thijs Geurts waren van grote klasse.

Halverwege de tweede helft mocht ook het jeugdig talent Hendrik Pantel nog zijn opwachting maken en hij smaakte het genoegen een strafworp van Sofiane Rhouma te stoppen. Tevreden kon coach Rijkens ook zijn over de jongelingen Alessandro Gandini, die zijn debuut maakte, en Max Horst. Na dertig minuten stond een voor Hellas prima 14-16 stand op het scorebord. In het tweede half uur leek de thuisclub even aan te haken bij 24-26, maar een slotoffensief van de Arnhemmers betekende toch de 27-33 nederlaag.

Doelpunten Hellas: Olivier Beltman (6), Joey van Dalen (6), Vito Kloots (4) Luke Naylor (3), Thomas Beltman (3), Youri Dompeling (2), Yannick van Zundert (2) en Max Horst (1). Bij Arnhem waren Sofiane Rhouma met 9, Thijs Geurts met 4 en Peter Schoenaker met 4 doelpunten de beste schutters.

cover Daan van Vliet leverde met zeven treffers een prima bijdrage aan de winst van WHC/Hercules