WOLFS EN VAN ZIJL MET ELCHE IN FINALE EUROPEAN CUP

Twee ploegen bij de vrouwen beginnen dit weekeinde aan het tweeluik om de titel in de European Cup: het Spaanse ATTICGO BM ELCHE – met Pipy Wolfs en Tessa van zijl - en MSK IUVENTA Michalovce uit Slowakije. Twee duels, waarvan het eerste zondagmiddag om 12:00 uur in Spanje wordt gespeeld. De return is op 24 mie (18:00 uur) in Slowakije en is te zien op http://www.ehftv.com.

Noch Michalovce noch Elche hebben eerder in de finale van een Europese clubcompetitie gespeeld, maar beide teams waren vorig seizoen de verliezende ploegen in de halve finales van de European Cup. Elche schakelde HC Byala (BUL), OFN.Ionias (GRE), Madeira Andebol SAD (POR), HC Gjorche Petrov-WHC Skopje (MKD) en het Spaanse team Rocasa Gran Canaria uit op weg naar de huidige finale. Elche won negen van de tien wedstrijden in de competitie en verloor alleen de heenwedstrijd op Madeira in de laatste 16, 27-26.

Michalovce had een winnende serie van negen wedstrijden in het Europese toernooi voordat de ploeg de winst deelde met het Portugese Sports Lisboa e Benfica (30-30) in de tweede wedstrijd van de halve finale. Vanaf ronde 2 bleek de Slowaakse ploeg te sterk voor ZRK Borac (BIH), KHF Istogu (KOS), ZRK Mlinotest Ajdovscina (SLO), Cabooter HandbaL Venlo (NED) en Benfica.

Danila So Delgado uit Elche is de topscorer van het huidige toernooi met 56 doelpunten, terwijl Marija Radovic voor Michalovce met 46 doelpunten de beste schutter is.

Sinds de invoering van de EHF European Cup bij de vrouwen in 2020/21 hebben Spaanse teams elk seizoen in de finale gespeeld, waarbij Costa del Sol Malaga de titel won in 2021 en Rocasa Gran Canaria de trofee in de wacht sleepte in 2022. En in 2023 won Club Balonmano Atletico Guardes was ook dicht bij succes, maar verloor van het Turkse Konyaalti BSK. Op haar beurt bereikte een damesteam uit Slowakije voor het eerst sinds 1998 de finale van een Europese clubcompetitie, toen Banska Bystrica verloor van het Hongaarse Dunaujvaros in de EHF Cup.

In de MOL Liga eindigde Michalovce met 41 punten uit 22 duels op plek één, vier punten voor Streda.
Elche werd afgelopen vrjdag in de kwartfinale van de Spaanse beker uitgeschakeld door Malaga: 33-34. Een dag later ging Malaga in de halve finale onderuit (25-30) tegen Bera Bera. Zondag 12 mei pakte die ploeg de Spaanse Cup door Valladolid met 32-24 te verslaan.
In de competitie eindigde Elche met 37 uit 22 op één, Malaga en Bera Bera kwamen op plek 2 en 3 één punt tekort. In de halve finale om de landstitel kwamen Wolfs en Van Zijl tweemaal Porrino tegen: 26-27 en 37-22. In de finale wacht de winnaar van het tweeluik Malaga vs Bera Bera. Laatstgenoemde ploeg won 'op verplaatsing' het eerste duel: 21-22. Zondag is de return.

cover foto 1 Pipy Wolfs (22) - volgend seizoen bij het Hongaarse Mosonmagyarovar onder contract - speelt eerst met Elche nog om de European Cup en de Spaanse titel, foto Eleche

foto 2 Tessa van Zijl: zij begint na de zomer aan haar derde seizoen bij de Spaanse club, foto Elche