Nieuws

Tom Robyns: “Wij Belgen moeten stoppen om onszelf weg te stoppen”

Twee jaar geleden kende de handballers van Hubo Initia Hasselt het beste seizoen uit de club historie. De Belgische record kampioen met dertien landstitels pakte als eerste Belgische club de trilogie, van toen nog de Beneluxliga, de beker en het kampioenschap. De ploeg onder leiding van Jean Luc Grandjean versloeg OCI-LIONS in de finale van de Beneluxliga in het Luxembrgse Differdance met 31-18.

In 2015 kon het succesjaar 2014 geen vervolg gegeven worden. De club die gewent was om zo ongeveer ieder jaar wel een prijs te pakken bleef met lege handen achter. Het was het allemaal net niet. Vooral dan ook de wijze waarop Hasselt de titel had verspeelt “Vorig jaar hebben we heel vakkundig de titel weggegooid ja, die we eigenlijk voor het oprapen hadden nadat we de eerste wedstrijd uit bij Tongeren op een fantastische manier hadden gewonnen. Dat was erg pijnlijk. Ik hoop dat we daarvan geleerd hebben van de fouten die wij toen gemaakt hebben” zo vertelt Tom Robyn midden opbouwer bij het Belgische Initia Hasselt. Maar ook in de halve finale van de Final4 van de BENE-league, die in de eigen Alverberg werd gespeeld, was niet goed en verloor men met 24-25 van OCI-LIONS. Dat was ook een pijnlijke ervaring.

Ook nu heeft Initia Hasselt zich zonder al te veel moeite en al redelijk vroeg weten te plaatsten voor de de Final4 van de BENE-League. Toch was het geregeld niet al te beste wat men heeft laten zien. Vijf wedstrijden werden er verloren. “Dat klopt” vertelt nog altijd maar 24-jarige Tom Robyns die toch ook al zeven jaar meeloopt bij het eerste team van Hasselt. “Het was heel wisselvallig in de BENE-League competitie, maar we hebben dan wel de wedstrijden weten te winnen die we moesten winnen” Vooral na de wedstrijd tegen LIONS zag ik dat je heel erg boos was op je collega spelers. “Ja dat klopt we begonnen niet optimaal aan de wedstrijd we speelden onvolwassen en maakte te veel fouten. Daarnaast werden de afspraken hoe te spelen niet nageleefd. Dan kun je niet winnen Je weet dat als je tegen LIOSN speelt dat je top moet zijn en dat waren wij niet. Zij hebben dan een ploeg die elk foutje afstraft en wij werden gewoon afgestraft”.

Maar ook afgelopen week tegen Aalsmeer beginnen jullie goed, jullie neem je een paar deelpunten voorsprong en dan in eens is afgelopen. “Dat was nou precies het schoolvoorbeeld van hoe het niet moet” vertelt Robyns. “We wilde met het oog op de Final4 een goede voorbereiding maken maar dat liep helemaal verkeert. We zijn sinds vorig seizoen weer aan het bouwen aan een nieuwe ploeg. Ook dit jaar hebben we weer verder verjongt en daarmee ook meteen veel ervaring verloren. Maar dat neemt niet weg dat we nu volwassenheid moeten tonen. Als je eenmaal geproefd hebt wat winnen betekend wil je dat altijd ervaren. Als eerste wil je natuurlijk finales spelen en als je dan finales kunt spelen wilt je die ook winnen en kun je niet tevreden zijn met een tweede plaats”.

“De komende weken zijn van groot belang voor ons” gaat Robyns verder “Volgende week staat de final 4 van de BENE-League op het programma en de week daarna spelen we de halve finale van de beker tegen Sporting Nelo. Ter voorbereiding op deze wedstrijden hebben tegen Bevo nog een voorbereidingswedstrijd zaterdagavond. Maar aangezien we de week daarna tegen Bevo ook de halve finale van de BENE-league spelen denk ik niet dat we veel aan deze wedstrijd zullen hebben. Beide ploegen zullen niet veel prijs gaan geven ondanks we elkaar toch al redelijk goed kennen. Dat is natuurlijk wel jammer maar aan de andere kant ook wel logisch. Dat het zo loopt heb je natuurlijk niet zelf in de hand maar het is ook wel weer een verdienste van ons spel dat we er toch weer staan. Wij zullen daar dan ook ontspannen naar toe moeten gaan”

Robyns: “Na de BENE-League en de beker zullen we vanaf eind februari in de Belgische play-offs weer moeten tonen of we de finale mogen gaan spelen want dat is geen vanzelfsprekendheid. We zullen dan wel ons niveau moeten gaan verbeteren. We mogen vooral ook de twee ploegen die er van de eerst nationale bij gaan komen niet onderschatten. Die zijn behoorlijk strek en ik denk dat menig ploeg volgend jaar daar punten tegen zal gaat verspelen, of anders het toch moeilijk zal gaan krijgen”

Wat Robyns nog wel kwijt wil is dat zij als Belgen wel wat meer flair en brutaliteit waarmee de Nederlanders spelen mogen overnemen van hen. “Als je ziet hoe LIONS bijvoorbeeld zijn Europacupwedstrijden in gaat en speelt en als je dat kijkt hoe wij Belgen daarmee omgaan dan zeg ik dat wij ermee moeten stoppen om onszelf weg te stoppen. Ik denk  ook wel eens met een wrang gevoel terug aan onze Europacup wedstrijd tegen Anaitasuna in de derde ronde van de EHF Cup. Thuis hebben we niet goed gespeeld en te snel de handdoek gegooid terwijl we uit in Spanje wel hebben gewonnen. Ik denk dan wel eens, daar waar LIONS staat hadden wij ook kunnen staan. Als wij Belgen veel meer in onszelf gaan geloven dan kunnen wij er ook voor gaan”.

 

Copyright www.handbalstartpunt   

Deel dit bericht