Nieuws

ARJAN HAENEN WERKT HET LIEFSTE IN DE LUWTE

Door Frits Feuler – Van opgewonden standjes aan de zijlijn moet Arjan Haenen (36), sinds 2018 assistent-trainer bij Bundesliga-club MT Melsungen niets weten. Tijdens de voorbije FINAL4 in het Duitse bekertoernooi in Keulen straalt de in Deurne geboren maar in Panningen opgegroeide Haenen rust uit op de wisselbank. Zijn taak op de bank is veelomvattend: analyseren, korte gesprekjes met spelers, wissels begeleiden, overleg met de Spaanse topcoach Roberto Garcia Parrondo.

Die verlengde vorige week zijn contract tot 2027, waar ook Haenen garen bij spint. Die samenwerking zit de voormalig flankspeler van Bevo, Lemgo en Melsungen als gegoten. “We doen alles samen, overleggen veel met elkaar! Op mijn tablet kan ik meteen de analyse maken en doorgeven aan Roberto. Zoiets werkt snel en effectief.” Juichen bij een mooie actie, ingetogen. Geen grootspraak in de media, niet graag op de voorgrond. Tijd voor een gesprek. “Kan in het Duits, kan ook in het Limburgs.” Dat laatste gebeurt, al klinkt er af en toe toch een Duits woordje door de conversatie. “Mijn vrouw is Duitse, mijn zoon Malo spreekt ook Duits. Vreemd genoeg wordt op de training in dit internationale gezelschap meestal Engels gesproken.”

DUITSLAND

In de jeugd van Bevo HC zette hij, als zevenjarige, zijn eerste handbalstappen. De talentvolle linkspoot groeide door naar de hoofmacht, speelde in 2004/2005, 2005/2006 en 2007/2008 Europees in de EHF Cup met de ploeg uit Panningen (19 treffers)  en meldde zich ook 28 keer in het nationale shirt. De weg van de geleidelijkheid: geen grote sprongen, maar stap voor stap, berekenend. In 2009 volgde het eerste buitenlandse avontuur in Lemgo: via de Opleidingsploeg kwam hij in 2012 in de hoofdmacht terecht. In de Bundesliga, die stärkste Liga der Welt. Voor Haenen kwam een droom uit: “Dat is wat je al jonge speler wilt bereiken!” Vier jaar gaf hij alles voor de ploeg, speelde in 2010/2011 opnieuw Europees met Lemgo om in het laatste seizoen (2016) met 28 treffers nog een behoorlijk aandeel te hebben in het toernooi om de EHF Cup. Landgenoten als Mark Schmetz, Fabian van Olphen, Bobby Schagen, Dani Baijens, Mark van den Beucken gingen hem bij de club voor, actueel zijn Thomas Houtepen en Niels Versteijnen in het Lipperland actief.   

TRAINERSVAK

In 2016 vertrok Haenen naar MT Melsungen, de club waar hij nog twee jaar als speler actief zou blijven als speler om zich vervolgens in het trainersvak te storten. Eerst als assistent van Michael Roth, daarna van Heiko Grimm. Toen beiden voortijdig hun congé kregen, werd Haenen tweemaal ‘gepromoveerd’ tot interim-coach van de Bundesliga-ploeg. “Een mooie ervaring,” kijkt hij op die korte periode terug. “Ik kreeg voor korte tijd de verantwoordelijkheid voor de hoofdploeg! Ik viel met mijn neus in de boter.” De bevestiging dat er meer in het trainersvat zat dan hij ooit durfde dromen. “Toen in 2021 ook de IJslandse topcoach Gudmundur Gudmundsson ineens plaats moest maken, kwam de club opnieuw bij mij uit en werd ik opnieuw hoofdverantwoordelijk.”

Haenen spreekt de taal, kent het Duitse handbal en heeft niet alleen als speler maar inmiddels ook als trainer een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. Hij ligt goed in de markt, zoals dat heet. “Maar een enorme drukke job, laat dat duidelijk zijn. Naast trainingen en analyses van de eerste ploeg plus wedstrijden ben ik ook verantwoordelijk voor de Opleidingsploeg. Verleden seizoen kampioen in de Oberliga, nu moeten we alle zeilen bijzetten om ons in de derde Liga te handhaven, met afgelopen zondag de lastige uitwedstrijd bij Hildesheim die met 28-25 verloren ging. Maar we zullen ons zeker redden, er zijn nog vijf wedstrijden te gaan. De maerge van drie punten op de eerste degradatieplek moeten we kunnen vasthouden.” Zaterdagavond komt VfL Fredenbeck, de nieuwe ploeg komend seizoen van Volendammer Jelmer de Vries.

FINAL 4 DUITSE BEKER

Absoluut hoogtepunt, na een aantal Europese duels als speler, was het bereiken van de FINAL4 in het Duitse bekertoernooi waar Melsungen het twee weken geleden in de halve finale opnam tegen Flensburg en met een verdiende 33-28 doorging naar de finale. “Wat een sfeer, wat een hoop fans!” glunderde hij dagen later nog na. Blikvanger in dat duel was zonder meer die kleine spelverdeler, Erik Balenciaga Azcue, de 30-jarige en 1.70 m kleine Spaanse spelverdeler. “Genieten van zijn inzicht, van zijn slimme manier van spelen, zijn dreiging aan de bal.” Over de sfeer in Duitslands grootste Duitse handbaltempel was Haenen duidelijk: “Ik was zelf nog nooit in de Lanxess Arena geweest, maar dit slaat werkelijk alles. Enkele dagen eerder speelden we ook tegen Flensburg voor de competitie, we hebben toen als ploeg niet alles laten zien,” kijkt hij terug op het 25-25 gelijke spel. “Maar we hebben goede analyses gemaakt, de tegenstander op de juiste manier aangepakt en dat leverde een finaleplek op.” Belangrijk deel van het succes: Arjan Haenen. Slim, tactisch sterk, zwakke en sterke punten bij de eigen ploeg en tegenstander nauwkeurig bestuderen. Overleggen, wedstrijdbeelden samenstellen, voorbereiden in trainingen of individuele trainingssessies. “Dit was het maximale voor ons, we zijn in elk geval zeker van Europees handbal na de zomer. En dat levert weer nieuwe, leerzame momenten op. De fans kunnen hun geluk hier niet op. Als het loopt is het makkelijk, als het niet loopt heb ik korte nachten!”

Over zijn hoofdcoach, de Spanjaard Roberto Parrondo niets dan lof. “Ik doe elke dag mijn best, je kunt in de sport niet teveel plannen. Parrondo beschouw ik tot de vijf beste Europese trainers, dan is het toch een hele eer en genot om met zo iemand dagelijks te mogen werken. Veel leermomenten voor mij die ik hopelijk later kan gebruiken als ik echt op eigen benen moet staan als hoofdcoach. Een toptrainer, met veel inzicht en spelstijlen die met de juiste ploeg te spelen zijn. Daar kan ik enorm van genieten.” Ook over Lemgo, zijn vorige club, met terugwerkende kracht niets dan lof. “Ik heb er nog veel vrienden, kom er nog regelmatig, er zijn nog veel contacten.” Een teken dat de Limburger goed in de markt ligt. “Met de huidige coach Florian Kehrmann heb ik in 2013 nog drie seizoenen op de rechter vleugel samen gespeeld én veel van geleerd. Zoiets neem je in je bagage mee, zeker in mijn toekomstige opleiding voor de Duitse A-licentie waar ik deze zomer mee aan de slag ga. Ooit wil ik als hoofdtrainer aan de slag, dat is mijn droom.”

Het spelen van veel wedstrijden gaat toch langzamerhand zijn tol eisen, dat geldt voor bijna alle ploegen in de Bundesliga die op veel fronten actief zijn. “Dat werd ook een dag later duidelijk in de finale tegen Magdeburg, de pijp was leeg, de inspanningen van nauwelijks 24 uur eerder waren zichtbaar. De vakantie lonkt, nog vijf duels. Met de familie vertrek ik na het slotduel in eigen huis tegen Kiel op 4 juni voor twee weken naar Turkije. Heerlijk, even afschakelen.” Maar twee weken later roept al weer de plicht: “We starten op 23 juni met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Spelers gaan weg, nieuwelingen komen en mogelijk gaan we meer jongeren in de selectie onderbrengen.”

Zijn oude club Bevo en het Nederlandse handbal volgt hij uiteraard nog van op afstand. “De nationale ploeg heeft een enorme sprong gemaakt,” weet ook Haenen. “En ook mijn oude club Bevo timmert flink aan de weg.” Of er ooit nog een terugkeer naar Nederland in zit?

Zaterdagavond, 20:30 uur, ontvangt Melsungen nummer twee, Füchse Berlin. Het duel is te volgen op VIAPLAY. 

cover foto 1 Arjan Haenen in het shirt van Oranje, foto Reza

foto 2 Arjan Haenen en hoofdcoach Roberto Oarrondo, foto Arjan Haenen privé / Melsingen

foto 3 Arjan Haenen als coach, foto Arjan Haenen privé / Melsungen

Deel dit bericht