Nieuws

NA POSITIEVE DOPINGTEST: NIKOLA PORTNER KRIJGT MEER TIJD OM ONSCHULD TE BEWIJZEN

Magdeburgs doelman Nikola Portner wil zijn onschuld bewijzen na twee positieve uitslagen in de dopingzaak waar hij enkele weken geleden bij een controle ‘tegen de lamp liep’. Hij krijgt meer tijd om zijn onschuld te bewijzen. Dopingexpert Fritz Sörgel trekt een aantal argumenten richting de Zwitserse doelman in twijfel.

Nikola Portner testte positief op methamfetamines en heeft voor zijn verklaring uitstel gekregen van de Handball Bundesliga. Dat meldde de Magdeburger Volksstimme afgelopen woensdag. De 30-jarige Zwitser heeft dan ook tot 30 mei de tijd om via zijn advocaten een verklaring over de dopingzaak in te dienen. De Handball Bundesliga zal dan samen met haar juridisch adviseur beslissen of zij de zaak zal doorsturen naar de Antidopingcommissie van de Duitse Handbalfederatie.

A- EN B-STAAL POSITIEF

Op 10 april werd een positief A-monster bekend gemaakt na een controle bij de doelman van Champions League-winnaar SC Magdeburg. Daar werden methamfetaminen aangetroffen. Portner is inmiddels geschorst. Analyse van het B-monster bevestigde het eerdere resultaat. Eind april stopte het Openbaar Ministerie van Magdeburg het strafrechtelijk onderzoek tegen Portner. Dit had echter geen invloed op de dopingprocedure van het Nationaal Anti-Doping Agentschap NADA.

SCM-advocaat Rainer Tarek Cherkeh had eerder beweerd dat het gemeten concentratieniveau een fractie was van een typische inname van deze stof. “Volgens de huidige kennis in deze zaak en verder onderzoek is het bovendien uitgesloten dat er in de weken en maanden voorafgaand aan de betreffende dopingtest ooit een “normale hoeveelheid methamfetamine in het lichaam van Nikola Portner is terechtgekomen.”

OPNAME VIA HUID NIET TOEVALLIG

Dopingexpert Fritz Sörgel twijfelt. Het argument dat opname mogelijk via de huid heeft plaatsgevonden is niet voldoende. “Dat is totaal absurd voor mij”, zei hij onlangs tegen Sport1. Geneesmiddelen kunnen in principe via de huid worden opgenomen, maar dan zouden ze farmaceutisch moeten worden bereid, zoals ‘een zalf, een gel of een zeer gecompliceerde pleister’.

“Het kan dus niet toevallig zijn gebeurd. Bij zo’n stof die zomaar op de huid komt, vindt er geen noemenswaardige opname van de stof door de huid plaats. Iedereen die zoiets serieus bespreekt, probeert een reddingslijn te vinden, niets meer en niets minder," zei Sörgel. Portner is verplicht het bewijs te leveren van “hoe lang hij de dosis moet uitscheiden en duidelijk te maken dat hij deze niet vóór de wedstrijd heeft ingenomen”, benadrukte de deskundige.

foto 1 Nikola Portner, foto EHF

foto 2 De Doping Autoriteit

Deel dit bericht