Nieuws

TOESCHOUWERS HOORDEN DE ARM VAN MAURO (16) BREKEN

AD SPORT / Peter Lotman - Het was een verschrikkelijk moment in de nog prille handballoopbaan van Mauro van der Wiel (16). Een sprongschot, uit balans, een ongelukkige val met als gevolg een gecompliceerde armbreuk. De toeschouwers hoorden het letterlijk breken en de wedstrijd werd gestaakt. Inmiddels is het jeugdig talent na een zware revalidatie weer actief in de hoofdmacht van WHC/Hercules.

Mauro van der Wiel praat er nu makkelijk over, maar het bewuste moment staat bij hem én bij iedereen destijds in de sporthal nog scherp op het netvlies geprojecteerd. “Het was een spannende wedstrijd tegen Bevo en het ging gelijk op. We deden een wissel, ik maakte een sprongschot en scoorde zelfs. Maar door de verdediging werd ik uit balans gebracht waardoor ik met mijn volle gewicht op mijn rechterarm terechtkwam. Een heftig moment. Zeker voor mij, maar voor iedereen in de sporthal.”

Een ijselijke gil werd gevolgd door een doodse stilte. De krak van de arm ging door merg en been. De onfortuinlijke jongeling moest met de ambulance naar het Westeinde Ziekenhuis en werd direct de volgende ochtend geopereerd aan een ingewikkelde breuk boven zijn elleboog. Van der Wiel legt uit: “Er moest een behoorlijk lange plaat in van zeker wel tien tot vijftien centimeter. Die werd met lange schroeven vastgezet. Geluk bij een ongeluk was het mijn rechterarm en niet mijn linker schotarm.”

OPNIEUW DOMPER

Zes weken na de operatie volgde de controle in het ziekenhuis met een foto van het herstellende bot. Er volgde opnieuw een domper. “Ik hoopte dat ik alweer mocht gaan trainen. Maar ik werd voor nóg eens zes weken naar huis gestuurd. Dat viel ontzettend tegen. Ik kreeg wel fysio, deed wat oefeningen en krachttraining en gooide een balletje met mijn goede arm. Maar wedstrijden spelen mocht ik niet. Die revalidatie was zwaar, maar uiteindelijk kreeg ik groen licht van de arts. Dat was op een donderdag en de zondag erna, zo’n elf weken na de operatie, speelde ik met de A1 mee.”

Daarna mocht junior Mauro van der Wiel regelmatig opdraven in de hoofdmacht van coach Wesley Hage. Hij is vol lof over de ontwikkeling van het Haagse talent. “Mauro is een voorbeeld hoe je in de sport de leiding kunt pakken. Een jongen zonder veel poeha en met een aanstekelijke drive en heel leergierig.”

GOED PRESTEREN

Mauro begon op vierjarige leeftijd dankzij zijn twee oudere zussen met handballen bij EHC. Uitgerekend de club die hij afgelopen zaterdag met 22-46 versloeg. “Toen ik merkte, dat ik bij EHC niet op een hoger niveau kon spelen, ben ik begin 2022 overgestapt naar Hercules”, vertelt de vierde jaarscholier op het Dalton in Voorburg. “Als ik half mei slaag voor mijn eindexamen ga ik door naar mbo Sport en Bewegen en daarna voor de studie fysiotherapie.”

En de handbalaspiraties? “Daar ben ik nog niet echt mee bezig. Goed presteren op hoog niveau, zo veel mogelijk wedstrijden in het eerste team en dan over een paar jaar BENE-League.”

cover Mauro van der Wiel is weer hersteld van zijn armbreuk

foto's Patrick Dolkens

Deel dit bericht