Nieuws

VENLO WINT NU WEL VAN VZV; PSG ZO GOED ALS UITGESCHAKELD

Nadat VOC binnen vier dagen tweemaal met Velo afrekende, staat de Amsterdamse regerend kampioen opnieuw in de finale om de landstitel. In Venlo moest HC Groot Venlo – in 2022 zelf landskampioen - de bittere nederlaag van het eerste duel bij VZV zien weg te werken: in ’t Veld werd het 31-26, na een 29-19 tussenstand, voor de ploeg die tien jaar geleden nog in de tweede divisie acteerde en nog nooit een ‘best of three’ om de landstitel mocht spelen.

In Noord-Limburg stond het duel onder leiding van Ferry van de Beek en Niels Egberts, die vorige zomer na een lange staat van dienst besloten te stoppen. Het koppel maakte een 'invalbeurt' voor een geblesseerde collega. De gasten, met Esma Staal weer terug aan het front, had de betere start: 6-8 na 13 minuten. Binnen vijf minuten draaide de thuisclub de stand om naar 9-7 om vervolgens een 0-4 run te incasseren: 9-11. Bij rust hadden de Noord-Hollandsen nog een minimale marge: 14-15. Vlak voor de veldwisseling kreeg Pien van der Geest de rode kaart voorgehouden.

Na de veldwisseling bracht Manon Zijlmans Venlo weer aan de leiding (16-15) maar moest vervolgens ook toezien hoe haar ploeg weer in de achtervolging moest: 18-20. Sharon Grummel trok de stand weer in evenwicht (22-22), liet VZV vervolgens via Renee Kolken en en een benutte strafworp van Carmen van der Kroon (25-25) de score weer in evenwicht brengen. Kruijswijk voor 26-25, antwoord van Buter op links: 26-26. Ieder foutje was nu cruciaal. Kruijswijk en De Swart zetten voor het eerst de marge op drie: 29-26. VZV drong fel aan, zeker toen de Limburgsen met twee gelijktijdige tijdstraffen werden geconfronteerd. Keepster Liza Rovers pareerde, Kruijswijk met haar vierde, Buter opnieuw met het antwoord vanuit de hoek: 30-28. Smolenaars zag haar vrije kans gekeerd door een katachtige reddding van keepster Anne de Boer. De ‘Anschlusstreffer’ voor VZV kwam er niet: opnieuw stond Rovers bij een pingel van Esma Staal haar mannetje.

Door de winst springt Venlo over VZV heen op de ranglijst, na vier duels. Beide ploegen komen nog in actie tegen Kwiek en SEW: die ploegen spelen vrijdagavond in Raalte tegen elkaar.

STAND:
Groep A: 1. VOC (4-11); 2. VELO (4-6); 3. VLUG EN LENIG (3-2); 4. QUINTUS (3-1).
Groep B: 1. HC GROOT VENLO (4-9); 2. VZV (4-7); 3. SEW (3-3); 4. KWIEK (3-1).
STAND PLAY DOWNS:
1.DSVD (3-7); 2. PSV (3-5); 3. VOLENDAM (3-4); 4. E&O (3-2)

HANDBALNL LEAGUE

In het vooruitgeschoven duel tussen Houten en Aalsmeer vielen heel wat treffers te noteren. Houten leek met een aantal van 33 zeker van twee punten maar het bezoekende Aalsmeer ging daar met 42 stuks fors over heen. Via 5-7 liep de ploeg van coach Wai Wong uit naar 6-12, dat was de opmaat voor nog eens 57 treffers. Even leek de nummer laatst uit de voorbije BNL voor de aansluiting te gaan zorgen in de score, maar Aalsmeer sprintte vlotjes naar 17-23. De veertigste Aalsmeer-treffer kwam per 'vlieger': Trainavicius - bij is ook volgend seizoen in Aalsmeer actief - zette op voor de hoog opspringende Dennis Vesters, oud-speler in Houten, die zich met zeven treffers ook aardig liet gelden. Grote man bij de bezoekers was Donny Vink: dertien stuks legde hij achter de Houten-doelmannen, waarmee zijn totaal na drie duels op 38 komt.Een respectabel aantal.

Vanavond (20:00 uur) komen in Zwartemeer Hurry-Up en Bevo elkaar tegen. Zondagmiddag (16:00 uur) duel nummer drie in speelronde 3, als LIONS Volendam ontvangt.

Stand:
1. Aalsmeer (3-6); 2. LIONS (2-6); 3. Volendam (2-4); 4. Hurry-Up (2-3); 5. Bevo (2-2); 6. Houten 3-0).

CHAMPIONS LEAGUE

Woensdag en donderdag was het D-Day in de kwartfinales van de Champions League bij de mannen. Acht ploegen in de weer voor vier startbewijzen bij de Truckcout24 EHF FINAL4, op 8 en 9 juni in de Lanxess Arena in Keulen. Volgende week de returns, waarbij dan ook beslist wordt welke ploegen hun tickets kunnen boeken en hun achterban kunnen mobiliseren.

Kielce en Magdeburg openden het kwartet wedstrijden, een herhaling van de CL-finale 2023. Het werd zestig minuten lang een meer dan spannend duel, op hoog niveau. Enige dissonant: de blessure van Kielce-speler Olejniczak. Na een 14-13 ruststand duwde Kielce – met achtmaal Alex Dushjebaev – de neus iets eerder over de finish: 27-26.

Die uitgangspositie was THW Kiel in Zuid-Frankrijk niet gegeven: op bezoek bij Montpellier zag alles bij rust (20-16) nog niet eens zo dramatisch uit. Maar in deel twee ging de Duitse recordkampioen kopje onder: luid aangemoedigd door 3000 fans ging de ploeg van coach Patrice Canayer in een hels tempo richting minuut 60 om onderweg ‘gehakt’ te maken van de dit seizoen matig presterende Duitse ploeg. In minuut 44 produceerde de thuisploeg al de dertigste treffer, via 31-23 kwam de Franse TGV bij 39-30 tot stilstand. Duidelijker kon het niet: Kiel kreeg de beweeglijke aanvallers van Montpellier niet in z’n greep en incasseerde teveel tegentreffers. Een hele klus voor coach Filip Jicha en zijn ploeg om volgende week in de Wunderino Arena die marge weg te poeten. De Zweed Lucas Pellas scoorde er 7 waarvan vijf benutte strafworpen, rechterflankspeler Yanis Lenne kwam ook tot zeven stuks. De Sloveense spelverdeler Stas Skube benutte 6 van de 7 pogingen en had 7 assists. Bij Kiel was linkeropbouwer Eric Johansson goed voor 8 uit 13, ploeggenoot Nikola Bilyck kwam tot 7 uit 9. Opvallend: Kiel-doelman Samir Bellahence, geboren in Montpellier, kwam tot slechts 2 stops op 19 schoten in bijna een half uur speeltijd.

Een dag later was Veszprem, dat na een sterke fase in de groepsfase toch naar de play offs moest, als eerste aan de beurt tegen het Deense Aalborg, de ploeg waar coach Stefan Madsen na dit seizoen wordt opgevolgd door ex-Flensburg-coach Maik Machulla. De gehele eerste helft lagen de Denen ruim op kop in een duel waarin de beide doelmannen – Rodrigo Corrales (6/22) en Niklas Landin (4/14) – nog niet echt hun stempel op de wedstrijd konden drukken. De Denen kenden een bliksmenstart: 1-6. Bij rust was alles nog mogelijk, althans op papier. De Denen straften elk foutje aan Hongaarse kant genadeloos af en verdienden de 12-16 voorsprong bij rust. In ‘the buzzer’ nog een VAR-momentje na een overtreding op Rene Arnoldssen: Hugo Descat kwam er goed vanaf met een tijdstraf voor een overduidelijke bonk in het gezicht van de Deen.

Meteen na de thee deelde Ludovic Frabregas ook een enorme dreun uit: weer een VAR-momentje. Geen straf.  Barthold meteen vanaf  de flank: 13-18. Veszprem zocht en vond de tweede adem en kwam stap voor stap dichterbij. Bij 27-27 (53’) kwam de ploeg van coach Momir Ilic voor het eerst langszij. Mikkel Hansen met zijn derde, drievoudig CL-winnaar Fabregas met de gelijkmaker (28-28) plus een tijdstraf. In werkelijk de allerlaatste seconde lukte het Vespzrem voor het eerst op voorsprong te komen, meteen ook goed voor de winst. De Egyptenaar Yahia Omar snoepte een slappe pass af en snelden richting Landin. Tussen de benen van de Deense doel belandde de bal tegen de netten. “Buiten de tijd!” schreeuwde alles en iedereen met een Deens hart. Aan de tafel volgde druk overleg: woedende Denen moesten op afstand worden gehouden toen duidelijk werd dat de ‘buzzergoal’ telde: 32-31.

PSG ZO GOED ALS UITGESCHAKELD

Het slotstuk van die eerste ronde in de kwartfinale kwam uit Parijs waar PSG, als derde geëindigde in de groepsfase en via Wisla Plock door naar de laatste acht, moest zorgen voor een goed uitgangspositie voor de return. Opnieuw dus een Frans-Catalaans duel: in het duel om het brons bij de laatste editie van de FINAL 4 – Luc Steins bleef in Keulen vanwege een blessure aan de kant – want Barca met 37-31. “Dit duel wordt een echte strijd,” liet Luc Steins vooraf in de Franse media optekenen. “Wij moeten collectief sterk zijn, een uur lang alles geven. Onze fans zullen een grote rol spelen.”

PSG tegen Barcelona, ook in het voetbal een wedstrijd met aanzien. DESTINATION FINALE COLOGNE,  stond er op een levensgroot spandoek achter een der beide doelen. Bij een 3-4 achterstand nam PSG de regie over en zag via 10-7 en 12-9 een voordelige marge van 3 bij rust op het bord: 14-11. Maar de voorsprong slonk: bij 16-15 sloegen de gasten ineens toe met een 1-6 run: 16-21. Die klap kwam PSG, waar Elohim Prandi aan de kant bleef, niet meer te boven.

Bij 18-24 (48’) waren de kaarten zo goed als geschud. Doelman Andrea Palicka deed zijn uiterste best (12/35= 34%) maar kon de opmars van Barca ook niet in zijn eentje tegenhouden. Aan de overkant had Perez de Vargas, na twintig minuten ingevallen voor de minder sterk keepende Emil Nielsen (1/12)  ook goede papieren: 10 van de 20 schoten maakte hij onschadelijk, goed voor 50%. Even leek PSG nog een impuls te krijgen (22-25) maar Barca zette de zaken meteen recht. De 22-27 uit een vrije worp van Dika Mem was meesterlijk! Met een 22-30 nederlaag – drie treffers Luc Steins en zes assists - begint PSG volgende week aan een schier hopeloze opdracht om alsnog met een ruime zege in Palau Blau Grana te proberen een plekje in de Lanxess Arena te bemachtigen. Het lijkt erop dat het winnen van de enige prijs die in de Parijse trofeeënkast ontbreekt, er ook dit seizoen niet zal komen. Vijf dagen eerder verloor PSG ook al de finale om de Franse beker: Nantes was met 23-31 te sterk.

Aalborg, Magdeburg, Montpellier en Barcelona zijn na de heenwedstrijden de voornaamste kanshebbers voor een plek op het eindtoernooi.

VROUWEN

Dit weekeinde beginnen ook acht vrouwenploegen aan hun tweeluik voor een plek in de FINAL4, op 1 en 2 juni in Boedapest. 11 Nederlandse speelsters - Malestein, Abbingh, Broch, Duijndam, Housheer, Nüsser, Ten Hote, Van der Vliet, Van Wetering, Dulfer en Smits - en Oranje-coach Per Johansson moeten zich van hun beste kans laten zien. Volgende week zijn de - beslissende - returns. Alle duels zijn via livestream te volgen op http://www.ehftv.com

PROGRAMMA:
Zaterdag: 16:00 uur, Ferencvaros - Esbjerg; 18:00 uur, Kristiansand - Györ.
Zondag: 14:00 uur, Bietieheim - Odense; 16:00 uur, CSM Bucuresti - Metz

cover foto 1 Egberts en Van de Beek namen opnieuw de fluit ter hand, foto Patrick Dolkens

foto 2 Venlo-keepster Liza Rover hield het hoofd koel in de slotfase, foto Reza

foto 3 Ditmaal moest VZV de punten aan Venlo laten, foto Patrick Hogervorst

Deel dit bericht