Nieuws

OVERZICHT VAN ZATERDAG: GEEN TWEEDE FINAL4 VOOR LOÏS ABBINGH

In de eredivisie bij de mannen gaat EHC uit Leidschendam-Voortburg,met nog één duel te gaan, op weg naar een uitzonderlijk record. Als er volgende week in het slotduel bij Tachos niet één of zelfs twee punten gesprokkeld worden, degradeert de ploeg met nul punten uit dertig duels. Thuis tegen kampioen BFC kwam de ploeg ook niet tot winst: 25-37. Een roemloos einde nadert, ook voor Lennart Oorburg (30) die volgende week zijn laatste wedstrijd speelt voor EHC. Hij had zijn afscheid heel anders voorgesteld. “Het is frustrerend,” kijkt hij achterom naar de resultaten in het afgelopen seizoen. Watersley kon thuis niet oogsten: WHC/Hercules vertrok met een 33-30 zege uit Geleen.

De derby tussen Hellas en Quintus, de nummers zeven en acht en in voorgaande jaren toch een heel spektakel,  kende geen winaar: 24-24. DFS nam in het laatste thuisduel niet alleen afscheid van de technische staf – Pascal Lukassen en Willem-Jan Ruder – maar ziet ook een aantal spelers volgend seizoen niet meer opdraven: Thijs Geurds, Jorim Oosterik, Niels Overdijkink en Rowan Laaper trokken tegen Bevo voor de een na laatste keer hun wedstrijdshirt aan: 26-21 winst.

In de HandbalNL League plaatste regerend kampioen LIONS zich als eerste voor de Best of three om de landstitel. Het bezoek aan Houten leverde, na een stroeve start een 27-41 overwinning op. Vasco Vonk, met dubbel speelrecht, scoorde bij zijn debuut zes keer.

Gisteravond in houten was de wedstrijd om de BOT voor de Nederlandse titel veilig te stellen. Voor de wedstrijd werd door beide teams en alle aanwezigen zeer respectvol 2 minuten stilte in acht genomen.  Een indrukwekkende 2 minuten. LIONS begon erg onzeker aan deze wedstrijd en liep ook al snel tegen een forse achterstand aan. De neuzen stonden in de beginfase niet dezelfde kant op. Pas 10 minuten voor de rust slaagden onze mannen erin langszij te komen om even later de rust in te gaan met n kleine voorsprong.
Na de rust kwam het fel strijdende Houten nog dicht in de buurt maar in het laatste kwart van de wedstrijd liep LIONS flink uit en boekte een ruime verdiende zege: 27-41.
De supersnelle Vasco Vonk, zeven treffers en spelend in shirt met nummer 18 kreeg na de wedstrijd een verdiende schouderklop van assistent-coach Lambert Schuurs en de vorige eigenaar van dit shirt, Ivo Steins. Ook was het mooi om te zien dat Scott De Hoogh weer onder de lat stond, hij liet op zijn beurt zien dat hij nog zijn mannetje stond tussen de palen!

Wie de Limburgers in die finalereeks tegenover zich vinden, wordt over twee weken duidelijk als Aalsmeer – morgen gastheer voor Hurry-Up – op bezoek gaat in Sittard. De plog van Wai Wong verpletterde in De Bloemhof Hurry-Up met 41-28 en pakt de tweede finaleplaats. Ook voor eigen publiek pakte Volendam (twee punten achter op Aalsmeer) belangrijke punten tegen verliezend bekerfinalist Bevo: 32-23. Voor de ploeg uit Panningen rest nog het thuisduel tegen Houten dat met eredivisiekampioen BFC gaat uitmaken welke ploeg volgend seizoen in de BENE-League actief is.

VROUWEN

In de voorlaatste speelronde in de kampioensgroep liet regerend kampioen VOC niks aanbranden tegen Vlug en Lenig: 40-29. De Westlandse derby tussen Velo en Quintus – voor de ploeg uit Kwintsheul de kans om op één punt van Wateringen te komen – eindigde onbeslist: 26-26.

In de nadere groep kon het duel tussen Handbal Groot Venlo en SEW niet doorgaan: bij het vertrek van de bus werd een supporter van SEW onwel en moest worden gereanimeerd. Daarop besloot de clubleiding overleg te voeren met de tegenpartij en het duel voor komende woensdag opnieuw op de agenda te zetten. Kwiek, op bezoek bij nummer twee VZV, wilde van de ene punt na vier duels ‘wat meer maken’. Na zestig minuten bleek dat dat niet was gelukt: 33-22 verlies. Zaterdag ontvangt Kwiek koploper Venlo als sluitstuk van de competitie. SEW kruist de degens met provinciegenoot VZV.

Venlo tegen SEW: dat duel werd afgelast. Bij vertrek uit Noord-Holland raakte een SEW-fan onwel en moest ter plekke gereanimeerd worden. Over de toestand van die supporter is verder niks bekend. Speelsters en overige fans waren emotioneel door het gebeurde, de clubleiding achtte het daarna niet zinvol om af te reizen naar Noord-Limburg. In overleg werd besloten het duel naar komende woensdag te verplaatsen.

PLAY DOWNS

In speelronde 5 zijn de verrassingen niet van de lucht: E&O, dat het hele seizoen in de reguliere competitie als hekkensluiter fungeerde en liefst 21 keer de punten aan de tegenstander moest laten, lijkt in de play downs het licht te hebben gezien. Na twee nederlagen in de eerste twee wedstrijden (Volendam uit, DSVD thuis) werden er vervolgens drie opeenvolgende zeges behaald: PSV ging tegen de Drentse handbalsters tweemaal voor de bijl, zaterdag in de vroege avond werden de punten opgehaald in Deurningen: met een ruime 24-34 (rust 13-16) zege in de tas maakt de ploeg uit Emmen de laatste speeldag ontzettend spannend.

Volendam, met interim-coach Maurits van Buren en zijn secondanten Dick Tuip en Tom Schilder én drie treffers van ex-Oranje-international Ailly Luciano, pakte in eigen huis super belangrijke punten tegen PSV: 36-20. Lijfsbehoud hang in de lucht. Tot 9-9 was het een gelijk opgaand duel, met een 5-0-run legde Volendam al vroeg de basis voor de winst.

Drie ploegen kunnen nog het trapje naar beneden, Volendam en E&O toucheerden zes punten, PSV komt tot vijf stuks. Op 11 mei staan E&O en Volendam tegenover elkaar en krijgt PSV DSVD op bezoek dat inmiddels met negen punten veilig is.  

EERSTE DIVISIE

Bij de mannen kreeg Rapiditas, dat midweeks de koppositie verspeelde aan Aristos, de kans in eigen huis tegen DWS om iets van de teleurstelling weg te spoelen: xxxx Aristos komt dinsdagavond in eigen hal op de vloer tegen nummer vier, Achilles waarna volgende week zondag in Rotterdam – altijd fijn voor een Amsterdamse club – tegen Atomium ’61 titel én promotie veilig gesteld kunnen worden.

                        

Bij de vrouwen in de eerste divisie gingen op de voorlaatste speeldag de nummers twee en drie, Wijhe’92 en MHV’81 met elkaar het gevecht aan om promotie naar de eredivisie. Immers, kampioen VOC 2 kan niet promoveren door de aanwezigheid van de hoofdmacht in de eredivisie. Beide ploegen pakten na 28 duels 42 punten. Door de ruime 27-34 winst van MHV’81 liggen alle kansen voor een feestje nu in handen van de Brabantse ploeg. Wijhe gaat komend weekeinde nog op bezoek bij Foreholte, MHV ontvangt VZV 2.

Bekijk hier de beelden van de vreugde bij de Millse handbalsters na afloop in Wijhe:
Lees ook:

BELGIË

In België zijn de finalisten die gaan strijden om de titel bekend. Midweeks plaatste Sporting Pelt zich als eerste na een 31-25 zege op HUBO Handbal. Vandaag werd Eupen in Dommlehof op een ruime 37-22 nederlaag getrakteerd. Tegenstander in de finale wordt Bocholt dat in De Damburg concurrent Visé van de punten afhield: 33-23. In Hasselt was het voor coach Peter Portengen met HUBO erop of eronder: de Limburgse hekkensluiter pakte nog geen punt, tegenstander Izegem had één schamel puntje op de teller. Uiteindelijk pakte HUBO de laatste strohalm en verzekerde zich weer van een jaartje BENE-League handbal. Izegem wisselt van plaats met Sasja dat de beste papieren op promotie heeft. Portengen, vorig jaar verliezend finalist tegen Bocholt om de titel, keert na twee intensieve seizoenen in België terug naar Nederland, hij gaat aan de slag bij de vrouwen van Kwiek Raalte.

Eindstand: 1. Sporting Pelt (11); 2.Bocholt (10); 3. Visé (6); 4. Eupen (5); 5. HUBO (2); 6. Izegem (1).

OOSTENRIJK

In het derde en beslissende duel in kwartfinale om de Oostenrijkse titel is oud-Lions-coach Christoph Jauernik onderuit gegaan tegen Linz. Beide ploegen wonnen elk een duel. Na dertig minuten stond het in Tirol 17-15, na de veldwisseling kwamen de gasten bij 22-23 op kop en stonden de voorsprong niet meer af: 32-34. De overige ploegen in de halve finales: Alpla Hard, Krems en Aon Fivers.

cover foto 1 Baukje van Baal maakt met MHV'81 de beste kans op promotie naar de eredvisie

foto 2 Voor PSV-coach Chantal Ermans breekt een spannende week aan

foto 3 Per Johansson plaatst zich met Györ voor de FINAL4 in Boedapest

Deel dit bericht