Nieuws

BENE-League stilstand of vooruitgang

 

Dinsdagmorgen was een van de eerste dingen die mijn aandacht trok bovenstaande tweet van de voorzitter van de BENE-League Stan Backus.

Toch maar eens gaan snuffelen wat dat is die European Professional Handball League Association. Al snel stuitte ik op een artikel is de Spaanse krant As waar in maart 2009 gewag wordt gemaakt dat op het hoofdkwartier van de Asobal, (De Spaanse Heren handball League) in Sant Joan Despí (Barcelona) de oprichtingsactie is getekend van Nieuwe Vereniging van Professionele Handbal Competities is Europa.

Bij de oprichting waren op dat moment  Spanje, Frankrijk, Duitsland en Denemarken, de “Big four” zoals ze genoemd werden, in eerste instantie betrokken.  Reiner Witte, voorzitter van de Duitse Bundesliga, werd daar ook verkozen tot eerste President van de EPHLA.

Inmiddels hebben zich meerder competities bij de EPHLA aangesloten. Naast de vier oprichters zijn inmiddels ook de prof competities van Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Italië, Polen lid van de vereniging. Maar ja verder kwam ik ook niet.

Dan maar een bericht naar de voorzitter van de BENE-League gestuurd  met de vraag wat het betekend dat de BENE-League aangesloten is bij de EPHLA en welke stappen de bonden nu moeten gaan nemen.  Een uurtje later rinkelt de telefoon. Met Stan…

Stan Backus legt uit dat de rol van de BENE-League bij de EPHLA momenteel maar heel erg marginaal is. “Wij zijn het stiefkindje van de organisatie” zo vertelt hij. “Ik ben enkele jaren gelden met de voorzitter van deze organisatie  in contact is gekomen en dat heeft er toe geleid dat de  de BENE-League momenteel gedoogd wordt binnen de EPHLA. Wij wonen de vergaderingen van de organisatie bij maar hebben verder geen invloed omdat wij nog geen Professionele competitie zijn. Als je lid wil worden dan zal je competitie geprofessionaliseerd moeten worden tot een volwaardige prof competitie en zover zijn we nog lang niet. Een paar jaar geleden hebben we op een aantal punten wel wat stappen gemaakt, maar de echte professionele slag hebben wij nog niet gemaakt. Dat is nu waar de beide bonden stappen moeten gaan zetten” vertelt Backus. “Als je professionaliseert kan je het niveau ook naar een hoger niveau tillen”.

De voorzitter van de BENE-League durft dat wel aan. “We kunnen een tijd van bv drie jaar afspreken om dit op poten te zetten en dan kijken hoever we kunnen komen en of het ons ook echt gaat lukken. Het is harstikke mooi dat nu vanuit de BENE-League jongens als Luc Steins, Arber Qerimi, Bart Ravensbergen en Kay Smist naar de profcompetities doorstromen maar er is geen wisselwerking omdat wij wel veel trainen maar verder er niks voor terugkrijgen.

We hebben tot nu toe in die richting  nog weinig ondernomen dat ons daadwerkelijk op weg helpt daar verandering in te brengen. Daar moeten de beide bonden nu stappen in zetten. binnen kort zitten we weer om de tafel en dan gaan we kijken wat er mogelijk is.

Twee scenario’s zijn daarin mogelijkheden denkbaar. Optie een is verder professionaliseren binnen het kader van de beide bonden, maar dan moeten wij daar als BENE-League ook de ruimte voor krijgen.

Optie twee is de BENE-League loskoppelen van de bonden  zoals in Duitsland met de Bundesliga is gebeurt. Dan kun je ook met een promotie degradatie regeling voeding houden met de bondscompetitie, maar dan moet ook daar het niveau wel omhoog.

De vraag die zich dan ook aandient wordt de BENE-League stilstand of vooruitgang. Blijven we op deze wijze verder gaan of kan de BENE-League meeliften op de successen van het Europese comptitiehandbal

Met 28,2 miljoen inwoners in België en Nederland hebben we met de BENE-League toch meer te bieden als Noorwegen Zweden en Denemarken samen met 20,5 miljoen inwoners, en die landen hebben alle drie een eigen afzonderlijke prof competitie.

 

Deel dit bericht