Nieuws

BEVO PAKT BELANGRIJKE PUNTEN IN DRENTHE; DFS ALS TWEEDE IN EREDIVISIE

Vrijdagavond won Bevo HC in ronde drie van de HandbalNL League het uitduel bij Hurry-Up, dat na de wedstrijd afscheid nam van vijf spelers: 31-33 (14-19). De Limburgers hebben daarmee de hoop op een plekje in de strijd om de landstitel nog niet opgegeven.

De eerste dertig minuten waren overduidelijk voor de gasten die via lijnspeler Joris Gillé (acht keer trefzeker in dit duel) tot 19 scores kwamen. Na de thee gingen bij de ploeg uit Drenthe, met steun van het publiek, alle registers open en kwam de ploeg van coach Sven Hemmes vlak voor tijd, via de vijfde van Brent Riksten, naast Bevo: 30-30. Maar via Van Zundert, Van Dijk en Poot trok Bevo ‘in extremis’ de winst naar zich toe. Bevo komt naast Volendam  - zondagmiddag op bezoek in Sittard – met vier punten. Volgende week ronde 4, met Volendam tegen Bevo en Aalsmeer tegen Hurry-Up.

Een dag eerder had Houten in The Dome weinig in te brengen tegen Aalsmeer: de ploeg van Job Reumer houdt nul punten, Aalsmeer blijft met 6 uit 3 op kop.

EREDIVISIE

Drie duels vanmiddag in de eredivisie bij de mannen. BFC kan de kampioensvlafg hijsen als er gewonnen wordt van Feyenoord. Tachos krijgt bezoek van PSV, Watersley gaat op bezoek bij Bevo 2. DFS Arnhem is zeker van de tweede plek: de ploeg van scheidend coach Pascal Lukassen won vrijdagavond het uitduel bij Hellas met 27-33.  Sofinae Rhouma scoorde negen keer, voor de Hagenaars kwamen Oliver Beltman en Joey van Dalen elk tot zes treffers. Alle teams komen nog tweemaal in actie in dit lange seizoen met 30 wedstrijden.

VROUWEN

Of Vlug en Lenig in staat is dezelfde prestatie op de mat te leggen tegen Quintus (30-21 winst) als verleden week, is de grote vraag. De ploeg uit Kwintsheul, waar Jara Datthijn node wordt gemist, hunkert naar het einde van het seizoen. De Limburgsen hebben de ‘Schwung’ te pakken en zouden bij winst bijna zeker zijn van plek 5. Na vandaag nog het uitduel bij VOC en thuis tegen Velo voor de ploeg van coach Jo Smeets. In de andere groep nam Handbal Venlo met een 30-28 zege op VZV de koppositie weer over, SEW (thuis) en Kwiek (uit) vormen de opmaat voor de BOT-serie met rivaal VOC. Een herhaling van de titelstrijd van vorig seizoen.

Onderin wordt het nog billen knijpen: de winst van E&O verleden week op PSV brengt de onderste drie ploegen die strijden om lijfsbehoud, dichter bij elkaar. DSVD lijkt met 7 uit 3 velilg, maar mag geen onnodige punten in de resterende drie duels verspelen.

De verrassing kwam zondag uit Eindhoven waar E&O voor de tweede keer binnen een week sterker was dan PSV, ditmaal met 23-30. Na de rust (13-13) denderden de gasten door naar 16-22 en was het duel grotendeels beslist. Tot 21-25 mocht de thuisploeg nog hopen, maar E&)-keepster Amber Foree weerde zich kranig. Met treffers van Hilbrands, Korterink en Evenhuis werd uiteindelijk de score in Emmens voordeel vastgelegd. Een prima stijgende lijn van de formatie van coach Jan Gerald Mulder die in de reguliere competitie slechts één keer kon juichen met zijn ploeg en nu in de play downs al tweemaal het zoet van de overwinning mocht smaken.

Volendam kon op bezoek bij DSVD niet aan de punten geraken: 40-33. Daardoor is de formatie uit Deurningen ook komend jaar zeker van het eredivisieschap. Na rust (19-19) ging het te snel voor de gasten. Samen met E&O bezet Volendam met vier punten de twee laatste plaatsen, PSV heeft een punt meer, DSVD staat veilig op negen. Volendam ontvangt nog PSV en gaat op de slotdag op visite in Emmen, E&O moet nog zien te stunten bij DSVD, dat op de laatste speeldag (11 mei) naar Eindhoven afreist.

DUITSLAND

In de Bundesliga zorgde nummer vijf, MT Melsungen – de ploeg van assistent Arjan Haenen – voor een verrassing door nummer twee Füchse Berlin op een 30-28 nederlaag te trakteren. Bij rust hingen de bordjes nog gelijk: 13-13. Met negen treffers had international Timo Kastening een groot aandeel in de zege. Gummersbach, een duel minder, blijft ondanks de zege op Wetzlar (35-28) op vijf punten achterstand hangen. Komende zondag gaat de ploeg van assistent Anel Mahmutefendic op bezoek in Berlijn.

In de tweede Bundesliga (mannen) droeg Niko Blaauw met zes treffers voor Lübeck-Schwartau behoorlijk bij aan het 29-29 gelijke spel tegen koploper Potsdam. Blaauw c.s. blijft negende, met 30 uit 30. Potsdam heeft twintig punten meer vergaard.

Bij de vrouwen liet hekkensluiter Neckarsulmer een aardig resultaat optekenen: het bezoekende Buxrehuder, nummer negen, werd met 29-24 verslagen waardoor de rode lantaarn nu in handen komt van Bad Wildungen. Amber Verbraeken scoorde er vijf, Annefleur Bruggeman en Marloes Hoitzing ieder twee, Sharon Nooitmeer trof één keer doel. Thüringer en Oldenburg maakten er een doelpuntrijk duel van: 42-33. Nathalie Hendrikse kwam tot vijf treffers, bij de gasten deed rechterflankspeelster Pam Korsten met vijf uit vijf van zich spreken. Bensheim-Auerbach haalde twee punten op in Solingen (32-37) en blijf met twee punten minder nummer twee Dortmund op de hielen zitten. Jill Kooij  en Sarah van Gulik tekenden voor twee treffers, Dionne Visser kwam tot één doelpunt. Keepster Helen van Beurden pareerde slechts één van de zeventien schoten (6%).

Een treetje lager: zes treffers en drie assists van Maxime Drent in het uitduel van Lintfort bij Waiblingen waren niet voldoende om de 32-26 nederlaag te voorkomen. Isa Ternede deed opnieuw waar ze goed in is: veel scoren. Voor Berlin tekende de spelverdeelster in het uitduel bij Bremen voor zes treffers . Ploeggenote Djazzmin Trabelsi was goed voor vijf streepjes.

BELGIË

In de strijd om de Belgische titel heeft Sporting Pelt voor de meest interessante uitslag van speelronde drie gezorgd. De ploeg van coach Korneel Douven ging met 22-26 winnen op het veld van regerend kampioen Bocholt. Grote man bij de bezoekers was doelman Youri Denert (30), die de ploeg na zeven jaar gaat verlaten en na de zomer aansluit bij Eupen. “Samen nog een of twee jaartjes met mijn broer David (32) spelen. Een hele andere situatie: ik woon in Eupen, werk vlak over de grens in Duitsland en maak al jaren vijf, zes keer per week de ritjes naar Neerpelt. Drie uur reistijd, plus twee uur training na mij werk. Vermoeiend!”  Morgen een uitgebreid verslag van het Noord-Limburgse duel.

Pelt gaat met één punt voorsprong aan de leiding, Bocholt en Visé , dat met 27-34 ging winnen bij Izegem maar wel topschutter Hamza Hadzic naar het ziekenhuis vervoerd zag worden, volgen met zes punten. Eupen had in eigen huis, onder leiding van de nieuwe coach Mariusz Kedziora, heel wat te stellen met HUBO handbal: het werd een uiterst moeizame 28-27 zege. Voor coach Peter Portengen, bezig aan zijn laatste drie wedstrijden bij de fusieploeg, is het zaak alle zeilen bij te zetten om degradatie te ontlopen.

Woensdag 1 mei speelronde vier, met Visé – Eupen, Izegem – Bocholt en Sporting Pelt – HUBO handbal.

Met nog drie speeldagen voor de boeg lijkt Sasja de kampioen in eerste nationale te worden. Zelf wonnen de Antwerpenaars met 35-28 van Tournai, Houthalen bleef  door de 32-28 thuiszege op Lebbeke op reikafstand: twee punten verschil. Op 25 mei treffen beide ploegen elkaar op de slotdag in Limburg.

OOSTENRIJK

Bij de play offs in Oostenrijk is oud-LIONS-coach Christoph Jauernil met Handball Tirol begonnen met een nederlaag: de nummer twee van de reguliere competitie kreeg in eigen huis het bezoekende Linz (nummer 7) niet op de knieën: 30-34. Komende dinsdag is de beslissende wedstrijd, de winnaar gaat door naar de halve finales.

FRANKRIJK

In de hoogste Franse liga bij de vrouwen hebben nummer 13, debutant Achenheim – Truchtersheim en nummer 12, Toulon, gelijk gespeeld: 26-26. Beide teams staan na 22 van de 26 duels op 31 punten, twee meer dan hekkensluiter Stella St. Maur. Zaterdag gaat Achenheim, waar ex-VZV-speelster Lisa Vlug onder contract staat, op bezoek bij Merignac met Nele Antonissen. Die ploeg staat twee punten hoger dan Achenheim.  

CHAMPIONS LEAGUE

Domper voor verliezend CL-finalist Ferencvaros: in eigen hal moest de ploeg van Angela Malestein, koploper in de Hongaarse competitie, de punten aan het Deense Team Esbjerg laten: 25-26 (11-13). Daarmee komt het eindtoernooi in de MVM Dome, op bijna loopafstand van de eigen locatie in Boedapest, in gevaar. Bij de gasten haalde Henny Reistad nog maar eens fors uit: tien keer raak uit veertien pogingen. Daarmee komt haar totaal aantal treffers in dit CL-seizoen op 95. Drie meer dan Nora Mork: zij was goed voor zes treffers. Angela Malestein scoorde tweemaal, ploeggenote Andrea Lekic zeven keer.

CL-kampioen Kristiansand moet ook vrezen. Met een duidelijke 23-30 thuisnederlaag in het eerste van twee duels tegen Györ zijn de vooruitzichten op een plek bij de FINAL4 in Boedapest voor de titelverdediger zo goed als verkeken. De Hongaarse ploeg, onder leiding van interim-coach Per Johansson maakte in de eerste helft de bedoelingen duidelijk: 9-15. Bij 21-25 was er lichte hoop bij de Noorse fans maar de Hongaarse ploeg - verloor eerder met 23-25 de bekerfinale van Ferencvaros in eigen land - herstelde snel de marge naar uiteindelijk zeven. Loïs Abbingh kwam tot drie treffers, ploeggenoten Defo (5) en Vyakhireva (4) mengden zich ook bij de beste schutters. Bij Györ kwam Anna Gros - volgend seizoen terug bij Krim Mercator- tot zes treffers, Veronika Kristiansen was goed voor vier streepjes. Yvette Broch zat niet bij de wedstrijdploeg, Rinka Duijndam kwam niet binnen de lijnen.

Bekijk hier de samenvatting van het duel: https://youtu.be/PrqA7iYIMLE

Zondagmiddag was het de beurt aan Bietigheim en Odense. Een duel met een behoorlijk Nederland tintje. De Duitse kampioen trok met 30-26 het laken naar zich toe, een marge die groter had kunnen zijn: bij rust hingen de bordjes op 15-12, na de pauze waren de gasten bij 23-16 een afstraffing nabij. In de slotfase moest Odense alles geven om in elk geval nog uitzicht te houden op kwalificatie via het thuisduel. Inger Smits trof vier keer, evenveel als Dione Housheer aan de andere kant die daarvoor tien pogingen nodig had. Bo van Wetering was driemaal succesvol. Nüsser en Van der Vliet kwamen niet voor op de schutterslijst. Yara ten Holte speelde twintig minuten en kwam tot 3 stops op 14 schoten.

De return in Odense, zondag 5 mei om 14:00 uur, staat onder leiding van William Weijmans en Rick Wolbertus.

Duel nummer vier in de kwartfinale tussen CSM Bucuresti en Metz werd een prooi voor de ploeg van oud-Oranje-caoch Emmanuel Mayonnade: 24-27. Metz-keepster Hatadou Sako had 18 stops, goed voor 45%. Na de zomer staat Sako bij Györ onder de lat. Christina Neagu scoorde negen maal voor de Roemeense kampioen, negen stops van Laura Glauser hielpen ook niet echt om de winst binnen te slepen. Bij de Franse ploeg waren linkerflankspeelster Chloe Valentini, spelverdeelster Kristina Jorgensen en lijnspeelster Sara Bouktit met elk zeven streepjes de topschutters bij Metz.

De returns komend weekeinde zijn te zien op www.ehftv.com .

EUROPEAN CUP

In de halve finales van de European Cup bij de vrouwen heeft Elche, met Pipy Wolfs en Tessa van Zijl, zich geplaatst voor de finale. De return – de heenwedstrijd werd ook al met 26-24 gewonnen – leverde tegen Gran Canaria opnieuw winst op: 24-18. Tessa van Zijl scoorde twee uit zeven, Pipy Wolfs kwam tot een uit drie. Wie de tegenstander in de finale wordt, werd zondagavond duidelijk: onder leiding van het Nederlandse duo Paul en Ruud Geraets kwamen Benfica en Michalovce dat in een eerder ronde Handbal Venlo uitschakelde, in actie. Het heendul was voor de Slowaakse ploeg (30-28), op Portugese bodem volstond een 30-30 gelijkspel voor de tweede finaleplek.

De finale, over twee duels, gaat door in het weekeinde van 18/19 en 25/26 mei. Elche begint met een thuiswedstrijd.

cover foto's EHF / Terje Refsnes

Deel dit bericht