Nieuws

MEI EN JUNI: FINALES IN HET HANDBAL - DAARNA......

Niet alleen in Nederland en België wordt de komende maand gestreden om de nationale titels. Maar ook onderin moeten nog enkele goede resultaten behaald worden om vooral niet te degraderen. Trainers en spelers onder stress, geen idee hoe alles verloopt. De HandbalNL League draait, geen zinnig woord nog over te zeggen welke we ploegen mogen verwachten in de BOT al heeft LIONS na de winst op Volendam een flinke stap gezet. Bij de vrouwen zal de titelstrijd mogelijk gaan tussen kampioen VOC en verliezend finalist HC Groot Venlo. In België nog twee speeldagen voordat ook hier de nummers een en twee de titel gaan betwisten. Sporting Pelt is eerste gegadige, Visé en Bocholt moeten er samen zien uit te komen.

Ook in buitenlandse competities komt er, hoe dan ook, een landskampioen of misschien nog een – late – bekerwinnaar. In de Europese eindtoernooien wordt het smullen geblazen: finales in de Champions League, de European League en de European Cup.
Verder op het programma: de WK-kwalificatiewedstrijden met de Oranje-mannen tegen Griekenland, het EBT Beach toernooi in Frankrijk met Hiekka Hauska en Feyenoord, WK-beach handbal in China, WK U20 (mannen) in Noord-Macedonië. Een aantal van onze nationale jeugd- en beach-ploegen trekt naar verre oorden....
In juli gaan we verder: de Spelen in Parijs met de Oranje-vrouwen, het WK U18 in Montenegro voor de jongens, de meisjes gaan naar China, het Championship jongens 18/19 in Letland, het WK U18 meisjes in Chuzhou (China). Volgt U nog?

MAAR EERST: DE EUROPEAN LEAGUE

Acht teams bij de mannen zijn zestig minuten verwijderd van een plekje bij de FINAL4 in Hamburg. Vanavond volgen de returns. De heenwedstrijden zijn voorbij, Flensburg (40-30 winst bij Sävehof met negen keer Emil Jakobsen) is nagenoeg zeker van een ticket. Gustaf Wedberg (Sävehof, 72) en Flensburg-speler Lasse Moller (58) zijn de topschutters voor dit duel. De overige drie wedstrijden bepalen welke ploegen ook mogen afreizen naar de Duitse havenstad.

Rhein Neckar Löwen won thuis met 32-29 van Sporting CP, waarbij tien treffers van de hand van Niclas Kirkelokke kwamen en 16 stops van doelman David Späth belangrijk waren. Een duel ook tussen drie van de vijf beste schutters in de European League: Kirkelokke (75) en Juri Knorr (67), bij Sporting Francisco Costa met 62 streepjes. De Portugezen wonnen dit seizoen al hun vijf thuiswedstrijden.

Dinamo Bucuresti – met zeven treffers van Lazar Kukic - gaat met één doelpunt voorsprong (28-27) naar Skjern. Andrii Akimenko (Dinamo) is de actuele topschutter in deze competitie met 80 goals, Viktor Bergholt (Skjern) maakte er 62.

Nantes, met tien treffers van Aymeric Minne, ontvangt Füchse Berlin – Tim Freihöfer scoorde de gelijkmaker ‘on the buzzer’ - dat vorige week in de Max Schmeding Halle een 33-33 gelijkspel moest toestaan. Als laatste testcase voor het cruciale treffen in Frankrijk verloor de ploeg van coach Jaron Siewert zondag nog met 30-28 bij MT Melsungen.

Vrijdag 3 mei wordt door loting bepaald welke ploegen in de halve finales tegen elkaar spelen.

In de European Cup bij de mannen gaat de finale over twee duels tussen Valur (IJsland) en Olympiacos (Griekenland). Bij de vrouwen staat Elche – met Pipy Wolfs en Tessa van Zijl – tegenover het Slowaakse Michalovce dat in een eerdere ronde HC Groot Venlo uitschakelde.

CHAMPIONS LEAGUE

To be or not to be! Welke vier ploegen melden zich op 1 en 2 juni in de MVM Dome in Boedapest? Dat is waar het komend weekeinde in de returns bij de vrouwen om draait. Regerend kampioen Kristiansand, met Loïs Abbingh, moet vrezen voor uitschakeling: in Noorwegen ging de ploeg fors onderuit tegen Györ, waar Per Johansson als interim-coach fungeert: 23-30. Yvette Broch was er niet bij, Rinka Duijndam – volgend seizoen Rapid Bucuresti – kwam niet op de vloer.

Odense verkeerde bij Bietigheim in zwaar weer: na een 15-12 ruststand zag het er bij 23-16 heel donker uit voor de Deense ploeg die uiteindelijk met een ‘vriendelijke’ eindscore van 30-26 nog goed weg kwam. Zondag (14:00 uur) is de beslissende wedstrijd, onder leiding van William Weijmans en Rick Wolbertus.

Ook paniek in Roemenië waar kampioen CSM er niet in slaagde tegen het Franse Metz Handball een stevige uitgangspositie te verwerven. De ploeg van Christina Neagu verloor met 24-27 en bungelt aan een zijden draadje.

Verliezend CL-finalist Ferencvaros – toen 24-28 verlies tegen Kristiansand - kwam op eigen veld niet tot winst: Team Esbjerg, met tien treffers van de ongenaakbare Henny Reistad, gaf met een nipte 25-26 zege een signaal af voor de thuiswedstrijd op Deense bodem. Bij winst meldt de Deense ploeg zich voor de derde opeenvolgende keer in Boedapest waar in de twee voorgaande edities telkens een vierde plaats werd behaald. Ferenvaros, vorige editie debutant bij de FINAL4, kan bij plaatsing zo wat per fiets vanuit de eigen wijk richting de MVM Dome: slechts vijf kilometer!

MANNEN

Of we Luc Steins met PSG op 8 en 9 juni in Keulen zien in zijn derde FINAL4, is hoogst twijfelachtig. De Franse kampioen verloor het eerste duel, op eigen grond, van Barcelona nogal ruim: 22-30. De Catalanen zijn op stoom en zullen die voordelige marge niet snel in Palau Blau Grana uit handen geven. De laatste twee keer dat Barca – elf keer winnaar van het hoogste Europese clubtoernooi - de Cup mee mocht nemen vanuit Keulen was in 2021 en 2022. Verleden jaar werd in de finale verloren van Magdeburg – toen met Kay Smits – met 30-29 na verlenging. PSG heeft tot nu toe het eindtoernooi nog nooit op zijn naam geschreven.

Ook het sukkelende THW Kiel wordt met uitschakeling bedreigd: de ploeg is grotendeels verouderd, men heeft in het nabije verleden verzuimd talentvolle jongeren in te passen. Spelers die nu in de ploeg acteren, lijken ‘handbalmoe’, er is weinig frisheid te bespeuren en ook het spelconcept van coach Filip Jicha is te statisch: het moderne handbal vraagt meer van de een-tegen-een situaties, veel beweging en dan zeker richting het doel. Dat idee heeft de Tsjechische coach – sinds 2019 aan het roer – er niet in kunnen hameren. Montpellier won duel één afgetekend: 39-30.

PIKANT

Magdeburg tegen Kielce wordt pikant: na het eerste duel in Polen hingen de bordjes op 27-26. Daarbij komt dat de Duitse media al weken gewag maken van een terugkeer van doelman Andreas Wolff, met name ….Magdeburg is kanshebber. Zelf ontkent of bevestigt de doelman van de nationale ploeg een eventuele transfer. In 2017 – twee jaar voor het einde van zijn contract bij THW Kiel – tekende Wolff bij de Poolse kampioen tot 2026. Het uitkopen van zijn nog doorlopende verbintenis in Polen loopt voor de Duitsers ver boven de een miljoen euro.

In Hongarije was Veszprem nipt de baas over het Deense Aalborg waar Mikkel Hansen aan zijn laatste weken als actief handballer bezig is: 32-31. De vijfvoudig Deens kampioen verscheen in 2021 voor het eerst bij de FINAL4, versloeg in de halve finale PSG (35-33) maar werd in de finale geklopt door Barcelona: 36-23.  

Alle duels in de diverse Europese toernooien zijn te volgen via livestream op www.ehftv.com
Deel dit bericht