SPORTING PELT PAKT BELANGRIJKE PUNTEN BIJ BUREN IN BOCHOLT

Door Sporting Pelt / Sven Spooren – Frits Feuler - Met nog 2 thuiswedstrijden te gaan, is de uitgangspositie van Sporting goed te noemen! Maar Pelt is er nog lang niet! “We moeten ‘gewoon’ nog twee keer winnen om die finale te spelen!” was het meest gehoorde geluid na afloop. De overwinning in Visé vorige week gaf een mentale boost voor de ontmoeting in Bocholt gisterenavond! Coach Douven had zijn mannen waar hij ze hebben wilde! De basis om een handbalmatch te winnen begint in defensie met een goede keeper daarachter! En die ingrediënten waren er vanaf de eerste seconde: de collectief spelende gasten hielden hun spelopvatting op orde en wonnen uiteindelijk meer dan verdiend bij de buren, vijftien kilometer verderop, met 22-26.

Bocholt vond geen oplossingen in aanval. Het centrum zat opnieuw potdicht bij Robin Schoenaker en Louis Vandebeeck, de 2-verdedigers gingen er agressief op het juiste moment uit en daarachter stond een geweldige doelman. Deze keer was het Youri Denert die een dijk van een wedstrijd keepte! Hij smeet zich voor elke bal; zijn ledematen vlogen langs alle kanten in de lucht met maar één doel: die ledematen achter de bal te krijgen! En of dat lukte!

“Poh! Vermoeiend om zo lang de focus op bal en tegenstander vast te houden,” zuchtte de 30-jarige Eupenaar Denert na afloop. “Maar ons collectief was vandaag enorm, de dekking stond paraat en dat helpt mij als keeper enorm.” Volgend seizoen stapt hij in bij Eupen, zijn woonplaats, waar ook broer David - vandaag wordt hij 32 - speelt. "Vijf keer per week op en neer na het werk in Duitsland richting Neerpelt behoort dan tot het verleden," geeft de ballenstopper aan. "Dat zijn dan echt lange dagen. Maar ik heb het altijd met veel plezier gedaan." Over de aanstaande kansen? "We kunnen ons woensdag definitief plaatsen voor de finale maar we hebben tot nu toe nog geen prijs!"

Twintig stops werden genoteerd op de papieren van assistent Robbrecht Douven, een aantal waar de te individueel spelende thuisploeg behoorlijk van onder de indruk was. “Zo spelen we eigenlijk al een lange tijd,” foeterde Tim Claessens in de catacomben van De Damburg. “Ik heb aan de lijn nauwelijks een bal gezien, een teken ook dat de Pelter-defensie goed in elkaar zat,” aldus de Nederlander die geen uitnodiging voor Oranje kreeg voor de WK-kwalificatieduels met Griekenland.

NA NEGEN MINUTEN

De stand was na 8 minuten daardoor nog altijd maar 0-1. Misschien een unicum? Bocholt scoorde zijn eerste doelpunt pas in de 9e minuut, gevolg was dus een magere 2-2 stand na 10 minuten. De verdediging was langs beide kanten dus prima maar eigenlijk zoals het gewoon hoort in finales. Want dat zijn die play-offs wél! Alle wedstrijden zijn voor alle teams 5 finales. Niet in het minst omdat er geen barragewedstrijd is tussen de laatste van de BNL en de eerste uit 1e nationale. Het is dus pompen of verzuipen, meedoen of afhaken. En Pelt haakte met deze zege aan, sterker nog: het wipt over Bocholt heen in de stand.

Sporting bleef veelal aan de goede kant van de score, maar echt afstand nemen zat er (nog) niet in. De aanval draaide prima, toch werden de open kansen nog al te vaak de nek omgewrongen. Als de ploeg dat nog zou kunnen verbeteren… Na 20 minuten stond er een magere 6-7 op bord. Het rustsignaal leek bereikt te worden met 9-11, maar daar dacht Thomas Driesen anders over. Hij gooide in de slotseconde nog de 10-11 langs Denert ’s hoofd – knappe goal. Aan de overkant had collega doelman Clem Leroy ondertussen plaats gemaakt  vanwege een blessure. “Scheurtje in de spier, is mijn eerste gedachte. Balen, want nu mis ik toch een of twee wedstrijden,” gaf Leroy op weg naar de kleekamers met een van pijn vertrokken gezicht aan. Hij zou niet meer terugkeren in deze wedstrijd, maar zag vanaf de kant dat zijn collega Stef Gijbels met verve zijn taak onder de lat overnam.

COLLECTIEF

Sporting kwam met evenveel grinta uit de kleedkamer en liep meteen 3 doelpunten uit: 13-16 na 40 minuten en het rook daardoor bloed! Namen noemen is na zo’n collectieve prestatie een beetje met vuur spelen maar naast de super dekking en keeper gaat in aanvallend opzicht toch een pluim naar Door Vandebeeck die alle schroom van zich afgooide en met 6 doelpunten Pelts topscoorder werd!

Sporting liep 4, 5 en zelfs 6 doelpunten uit: 17-21 na 50 minuten, 5 minuten voor het einde zelfs 19-25. Intussen zat Joren Lamers (Bocholt) na een wat te hoog opgestoken elleboog richting de tegenstander al met rood tussen de eigen fans. Bocholt speelde nog alles-of-niets met een man-to-man verdediging, maar méér dan een klein beetje dichterbij komen zat er niet in! Sporting verliet het parket met een klinkende 22-26 overwinning en neemt de leiding in de play-offs. Bij de blauwe ploegen hingen de gezichten op onweer, zeker toen ook de uitslag vanuit Izegem bekend werd. Daar had Visé het duel met 27-34 gewonnen maar zag Hamza Hadzic met een zware blessure richting ziekenhuis vervoerd worden.

Een dag later was de schrik al grotendeels weggeëbd: Hamzic had een behoorlijk ontwrichte enkel die in het ziekenhuis is vastgezet. Deze week volgen aanvullende onderzoeken in het ziekenhuis om te controleren of de pezen / ligamenten niet zijn aangetast. De genezing zal korter zijn dan eerst werd gedacht, omdat er geen breuk is. Het seizoen zit er echter voor de Belgisch international op. Er wordt toegewerkt naar een nieuwe start na de zomer.

PROGRAMMA

Het resterende programma belooft nog spannend te worden, maar de ploeg heeft alles zélf in handen, zeker met 2 thuiswedstrijden. “Het is nu zaak om die twee duels goed voor te bereiden, de ploeg te behoeden voor onderschatting en na de interlandbreak gewapend aan de start te verschijnen,” blikte coach Korneel Douven vooruit. Tien keer eerder vierde men de landstitel, negen keer werd de beker omhoog gehouden. 61 Europese wedstrijden gingen er door, vier keer presenteerde men zich in de BENE-League. De laatste landstitel ligt bijna in de vorige eeuw: 2006! De beker werd in 2002 voor de laatste keer ‘gezien’. De hunkering is groot, de club staat voor misschien wel de mooiste maand mei van de voorbije jaren. De ploeg verdient de massale steun van de Pelter fans die, als ze eenmaal compleet de tribunes bevolken in Dommelhof voor een gigantische sfeer kunnen zorgen. Sfeer zoals in de gloriedagen toen die sfeer voor menige tegenstander de achtste man was. Twee finales te gaan tegen HUBO handbal (1 mei, 20:15 uur) en Eupen (4 mei, 20:15 uur). Daarna begint het lange wachten….

Bocholt: Leroy, Gijbels, Klajic 7/6, Jaeken, Winters 2, Mané 4, Strauven 1, Tielen, Spooren 1, Doms 2, Lamers 1, Driesen 2, Roelants, Jerry, Claessens 1, D’Hanis 1. 3x 2 min +1x rood (Lamers 39e minuut)
Sporting Pelt: De Graeve, Nick Deekens, Denert, Vandenboer 3, Falke 4, D Vandebeeck 6, Spooren 3, Antic 3, L Delpire, Van Sloot 2, Schoenaker, Van Haesendonck 4, L Vandebeeck 1, Stollman, Vossen, Nils Deekens. 3x 2 min.
Scheidsrechters: Martens en Schols

cover foto 1 Beide coaches in één beeld gevangen: Luc Boiten en Korneel Douven, foto Reza/ archief HSP

foto 2 Trotse keepers bij Pelt: links Youri Denert, rechts Nick Deekens, foto Reza / archief HSP

foto 3 Ook verleden seizoen maakte Pelt Bocholt de punten afhandig, foto Reza / archief HSP