Nieuws

CL-winnaar Vardar aan het einde van seizoen zonder ‘suikeroom’

Sergej Samsonenko trekt de stekker eruit

De puissant rijke Russische Sergej Samsonenko zal aan het einde van dit seizoen zijn financiële injecties aan voetbalclub RK Vardar en handbal CL-winnaar Vardar Skopje beëindigen. De ploeg was afgelopen week op trainingsstage in Keulen en verloor twee van de drie wedstrijden. Vrijdagavond tegen Bergischer HC werd het 25-27. Een dag later, tijdens het Top4 Tournament in Gummersbach, was Duits kampioen Rhein Neckar Löwen met 25-34 te sterk. Het duel om plek drie tegen Gummersbach leverde wel winst op: 37-26. 

Achteraf bezien is het vrij logisch dat de ploeg al weet had van het stoppen van de hoofdsponsor, want in Gummersbach speelde men heel gelaten. Niets was te merken van het sportieve, maar o, zo felle Macedonische vuur waarmee het team nauwelijks twee maanden eerder in de Lanxess Arena torenhoge favoriet PSG van de hoogste Europese prijs afhield.

"Ik was behoorlijk bedroefd en ongerust over was ik allemaal in de media en de social media gelezen heb,” citeert Persbureau Makedonski  sport de Rus. "Wat hebben wij gedaan om zulke beledigingen te verdienen? Sinds 2006 is Macedonië mijn tweede vaderland en in die al die jaren heb ik veel in de sport geïnvesteerd. Nu is het genoeg. Nog nooit in mijn leven heb ik zulke zware beledigingen gehoord als in de laatste jaren!” klinkt het bitter.

In de afgelopen dagen zijn de emoties bij het voetbal behoorlijk opgelopen over de prijzen van entreekaarten van een oefenduel tegen Fenerbahce Istanbul. De prijs lag rond de 50 euro. Meteen regende het verwijten over gierigheid richting de Russische sponsor. Die paste de prijzen ondertussen aan en fans die het dure ticket reeds gekocht hadden, kregen hun geld weer terug. Ondanks deze maatregelen achteraf liep de emmer bij Samsonenko behoorlijk over.

Middels een brief aan de media deelt de Rus zijn genomen besluit mee. “Mijn laatste seizoen dat ik in drie Macedonische topclubs investeer. Ik zal de clubs waardig overdragen, met titels, goede resultaten en geen schulden.” Het gaat om de beide handbalclubs van HC Vardar Skopje, CL-winnaar bij de mannen en CL-finalist bij de vrouwen alsmede de voetbalclub FC Vardar. De CL-handballers moeten bijvoorbeeld ruim zeven miljoen inleveren.

De drie clubs hebben niet gereageerd op de beslissing van de hoogste baas. Maakt de Rus zijn voornemens waar, dan moeten de drie clubs hun begroting met ettelijke miljoenen minder naar beneden bijstellen na 2018.

Velen vinden dit speculatie, maar zien ook een politieke reden. Niet alleen een aanval op de Rus maar dus op zijn politieke vrienden. Sergej Samsonenko (49) is goed bevriend met de voormalige Macedonische premier Nikola Gruevski. Die nieuwe regering is zeker wantrouwig richting Samsonenko, dus de Russische miljardair zich ook om die reden genoodzaakt zich terug te trekken uit de Macedonische sportwereld. Hij keert terug naar Rusland waar hij inmiddels is aangesteld als de nieuwe sportief directeur van de Russische nationale ploeg. Ook wordt hij inmiddels gelinkt aan een nog onbekende Russische sportclub. Een mooie gelegenheid om zijn vermogen nu in zijn eerste vaderland te besteden. 

Deel dit bericht