De Nederlandse handballers verliezen uit bij Hongarije

De Nederlandse handballers hebben ook hun laatste EK kwalificatiewedstrijd in het Hongaarse Veszprem tegen Hongarije niet weten te winnen. In de wedstrijd waarin er voor beide landen niets meer op het spel stond was Hongarije na een 16-13 ruststand met 35-30 te sterk voor de jonge Oranje ploeg waarin Jasper Adams na zijn blessure opgelopen in de aanloop naar de wedstrijd tegen Denemarken zondag weer van de partij was.

Na een wat rommelig begin waarin Oranje in de zesde minuut op een 1-2 voorspong kwam nam  Hongarije door een aantal belverliezen en technische fouten van Oranje het heft in handen en kwam in de twaalfde minuut op een 4-2 voorspong. Met een treffer van Ivo Steins kwam Nederland nog één keer  op een doelpunt (4-3) Daarna was het Hongarije dat een gaatje sloeg naar 8-4 wat Oranje uiteindelijk niet meer kon dichten. Men kon nog wel terug komen tot op twee doelpunten maar dichterbij kwam Oranje niet meer. Hongarije wist iedere keer weer het verschil te vergroten. Van 11-9 ging het naar 15-10 waarna er gerust werd bij een 16-13 stand.

Bij het begin van de tweede helft maakte Hongarije definitief het verschil als men in de 40e minuut uitkomt op een verschil van zeven doelpunten (25-18) In de slotfase kon Nederland door drie keer bakverlies van Hongarije nog  terug komen van 31-25 naar drie doelpunten verschil 31-28 (53’) Maar daarna sloten de Hongaren weer de gelederen en wonnen uiteindelijke met 35-30

Doelpunten: Arjan Haenen 6, Bobby Schagen 6, Jeffrey Boomhouwer 4, Luc Steins 3, Ivo Steins 3, Tim Remer 3, Jasper Adams 2, Kay Smits 1, Léon van Schie 1, Joris Baart 1.

Plaaggeest voor Oranje waren  Matyas Györi met 10 doelpunten uit elf schoten gevolgd door Bence Banhidi met zes uit zes.

IJsland naar EK als beste nummer drie

Uiteindelijk gingen de IJslanders als beste nummer drie naar het EK . Zij wonnen de laatste wedstrijd van Oekraïne en kwamen daarmee ook op zes punten maar hadden onderweg ook gewonnen van de nummer een en twee uit de groep Macedonië en Tsjechië. Zo snoepte men op de laatste speeldag nog de beste derde positie af van Litouwen uit de groep van België.