Eerste zege voor Oranje handbalsters op weg naar Parijs is binnen

De Nederlandse handbalsters hebben woensdagavond de eerste zege behaald in het EK Kwalificatietoernooi. In het Sportcentrum in Eindhoven versloeg Oranje Na een 16-10 ruststand Wit Rusland met 33-21

Het was voor Oranje na de WK finale van vorig jaar december tegen Noorwegen weer de eerste wedstrijd in tien maanden. Dat was zeker in de eerste helft goed zichtbaar. Tegen de toch wat stugge Wit Russische ploeg  ontbraken de automatisme. Vooral in de dekking had Oranje daar last van waardoor de tegenstander makkelijk kon bijblijven in het eerste kwart van de wedstrijd: 8-7 (12’).

Daarna volgde een vijftal minuten waarin aan beide kanten kansen werden gemist, maar als Nycke Groot in de achttiende minuut Nederland voor het eerst naar een voorspong van twee doelpunten schiet  (9-7) en Laura van der Heijden daar meteen de 10-7 achteraan scoorde leek Oranje los te komen. De ploeg van bondscoach Thomsen liep, mede ook door een aantal stops van Tess Wester, en een dekking die langzaam beter kwam te staan in korte tijd uit naar 12-7 (22’).  Daarmee was het gaatje wel geslagen maar zag Wit Rusland toch nog kans terug te komen tot 12-9 en 13-10.

Bij 12-9 mocht Delaila Amega een zeer verdienstelijk debuut maken De  speelsters uit Heerhogwaard heeft bondscoach Thomsen in ieder geval overtuigd dat ze na afloop al aangaf dat ze mee gaat naar Kosovo. In de slotfase van de eerste helft waren het Angela Malestein, Jessy Kramer en Lois Abbingh, die met een aantal vlammende afstandsschoten topscorer werd, die Oranje naar de 16-10 ruststand schoten.

Ondanks het ruime verschil bij rust was het spel van Oranje nog niet overtuigend. Ook in de begin fase van de tweede helft bleef Oranje geruime tijd steken rond een verschil van tussen de vijf en zeven doelpunten omdat er toch te veel open kansen en breaks werden gemist. Dat noopte Tess Wester om haar ploeg wat feller aan te sporen en wat geconcentreerde in de verdediging te spelen. Pas in de 46e minuut van de wedstrijd kwam er weer wat meer tekening in de strijd als Danick Snelder, Yvette Broch en Martine Smeets Oranje in anderhalve minuut tijd naar een 27-17 voorspong schieten.

Maar deze oplevingen was ook maar van korte duur. Opnieuw bleef Oranje tien minuten hangen bij het verschil van tien doelpunten. Pas in de laatste drie minuten wist Oranje mede door twee mooie treffers van Angela Steenbakkers nog uit te lopen naar de 33-21 eindstand. Ook debutant Delaila Agema scoorde uit een fraai onderhands schot één doelpunt.

Charris Rozemalen werd door handbalstartpunt genoemd als debutant maar de uit Breukelen afkomstige handbalsters heeft in 2010 al eens een keer een wedstrijd tegen Spanje gespeeld in Oranje. Zeven jaar later mocht ze dan haar tweede interland spelen waarin ze ook tweemaal scoorde.

Hongarije de belangrijkste tegenstander van Oranje in het EK kwalificatietoernooi won de eerste wedstrijd woensdag met 37-12 van Kosovo.

Scores: Lois Abbingh 6, Laura van der Heijden 4, Yvette Broch 4, Debbie Bont 3, Nycke Groot 3, Kelly Dulfer  2, Angela Malestein 2, Charris Rozemalen 2, Danick Snelder 2, Delaia Amega 1, Jessy Kramer 1, Marine Smeets 1.

Nederland speelt komende zondagavond de twee wedstrijd uit in Prestina tegen Kosovo.