Nieuws

Handballer Mitchell Verbraeken tobde met blessures en verlies

 Lijdensweg ten einde

Door Peter Lotman - Kwintsheul - Als er iemand heeft uitgekeken naar het begin van de handbalcompetitie is het Mitchell Verbraeken. De hoekspeler van Quintus kende veel verdriet in zijn privéleven en blessures hielden hem lang aan de kant. De sport sleepte hem er doorheen.

Wilskracht en doorzettingsvermogen kan de talentrijke Westlander niet worden ontzegd. Jong nog, gisteren (donderdag) is hij 23 jaar geworden, maar toch al zo veel meegemaakt. In juni overleed veel te jong moeder José, zijn grootste fan. Alle wedstrijden uit en thuis was zij erbij. Eerder al was zijn vader jong overleden. Samen met zus Denise en vriendin Priscilla heeft Mitchell Verbraeken het verlies proberen te verwerken.

Ook blessureleed bleef de sympathieke sportman niet bespaard. In 2013 scheurde hij de voorste kruisband van zijn linkerknie. ,,Lange revalidatie. Vreselijk om vanaf de kant te moeten toekijken.” Juist op het moment dat hij weer lekker in zijn ritme zat, kreeg Verbraeken een zware enkelblessure. En of dat nog niet genoeg was, scheurde hij vorig jaar de voorste kruisband van zijn rechterknie af.

   

NARIGHEID

Hoeveel narigheid kan iemand verdragen? Wat een ander zijn hele leven niet meemaakt, kreeg Verbraeken in korte tijd te verduren. ,,Tja”, zegt hij opmerkelijk volwassen relativerend, ,,ik had het liever ook allemaal anders gezien. Maar het is nu eenmaal zo gelopen. Ik kan er niets aan veranderen. Bij de pakken neerzitten, heeft geen zin. Ik moet door en heb de knop omgezet. Gelukkig heb ik veel steun van mijn directe omgeving. En ook bij Quintus hebben ze me geweldig opgevangen. Een echte familieclub.”

 

Ondanks al die tegenslag bleef Mitchell Verbraeken mentaal knap op de been. Hij voltooide zijn studie Criminologie en pakte daarna ook nog eens een nieuwe studie op, Rechten in Leiden. ,,Ik ben nu bezig met mijn Master Strafrecht. Het was soms niet makkelijk om mijn gedachten erbij te houden. Toch wilde ik mijn studie afronden. Doorknokken leer je wel in de sport. Dat was voor mij een goede leerschool om de moed erin te houden. Het leven gaat door.”

VOORBEELD

Verbraeken is een voorbeeld van de succesvolle jeugdopleiding bij Quintus. Met de jeugdteams behaalde hij regelmatig de nationale titel. Ook maakte hij deel uit van Jong Oranje. Hij brak op 16-jarige leeftijd door in het eerste team bij de toenmalige trainer Eelco Overkleeft. ,,Heel veel van hem geleerd.”

Als linkshandige was hij trefzeker vanuit de hoek en snel in de break-out. Aanvankelijk fysiek nog wat licht, maar door intensieve krachttraining groeide hij uit tot een waardevolle basisspeler die ook verdedigend zijn mannetje stond.

Binnenkort hoopt Verbraeken weer volledig mee te draaien met zijn team in de BENE-League. ,,Daar kijk ik zó naar uit. Ik ben steeds met de ploeg meegegaan, ook naar uitwedstrijden. De band is dus gebleven. Een stel fijne gasten. Maar niets is mooier dan zelf binnen de lijnen te staan. Dan kun je echt iets betekenen voor het team.”

Hoe de competitie ook afloopt, voor Verbraeken kan het seizoen niet meer stuk. ,,Het wordt zwaar en ik moet nog wedstrijdritme opdoen. Er weer helemaal bij horen, is zó mooi. Het was een lange weg, maar ik kan niet wachten.” 

AD SPORT/PETER LOTMAN 

Deel dit bericht