Nieuws

Mark Leckebush: “Sporting Nelo met al zijn historie en passie verdient meer”

In de Belgische Eerste nationale valt komende zaterdag de beslissing welke twee ploegen volgend seizoen in de BENE-League gaan spelen. De strijd is ongemeen spannend tussen drie ploegen die het hele seizoen elkaar dicht op de huid hebben gezeten en in de onderlinge duels elkaar ook geen duimbreed toe gaven.  

Sporting Nelo, Olse Merksem en HC Visé BM hebben twee keer van de overige vijf ploegen uit de eerste nationale gewonnen, al zal Olse Merksem dat aan staande zaterdag nog moeten realiseren tegen Houthallen. Onderling hebben Olse Merskem en Visé een keer verloren en een gewonnen tegen elkaar. Sporting Nelo heeft tegen Olse gelijk gespeeld en verloren en tegen Visé werd een keer verloren.

Zaterdag staat de alles beslissende thuiswedstrijd tegen Visé op het programma. De druk is groot voor Sporting Nelo en de spanning om te snijden want het voortbestaan van de club hangt van deze ene wedstrijd af. Als men niet kan doorstoten naar de BENE-Legues is de club ten dode opgeschreven als topclub.

“Er staat dus heel veel op het spel” vertelt 28-jarige doelman Mark Leckebusch van Sporting Nelo, en oud doelman van V&L, LIONS en Swift Arnhem, “daar zijn wij ons allemaal van bewust. Het is alleen al de tweede keer dat we deze wedstrijd spelen. Ook in de thuiswedstrijd  op 5 december tegen Olse Merksem hadden we ons al direct kunnen plaatsen voor de Beneliga, maar toen was de druk wel erg hoog. Tactisch konden we op bepaalde facetten van Merksem geen antwoord verzinnen en in een kolkende Dommelhof werd dan ook met een doelpunt verschil verloren (26-27)”.

Merksem is daarmee praktisch zeker van de BENE-League tenzij zij zaterdag verliezen van Houthallen en Visé verliest bij Nelo. In dat geval is Visé op onderling resultaat beter en valt Merksem buiten de boot. Sporting Nelo heeft maar een optie en dat is winnen. Want speelt het gelijk tegen Visé en Merksem zou verliezen van Houthalen dan komt Nelo gelijk met Merksem en dan wint de ploeg uit Antwerpen op onderling resultaat.

Mark Leckebusch: “Er van uitgaande dat Merksem gaat winnen bij Houthallen en zij dus door zijn, is het natuurlijk gezien de ontknoping van de competitie prachtig dat wij dan juist de andere ploeg treffen op de laatste speeldag die ook nog volop strijd voor dat laatste ticket. Zij missen echter wel de ervaring van een wedstrijd spelen waarin het er al om ging”.

“Zelf merk ik dat we als groep een stap hebben kunnen zetten omdat wij die wedstrijd tegen Merksem als bagage meenemen. Als je zag hoeveel het bestuur de vrijwilligers en supporters toen voor ons hebben gedaan om een optimale sfeer te creëren was dat,  naast het feit dat het natuurlijk prachtig was, ook iets waardoor de druk veel hoger kwam te liggen. Ik weet zeker dat sommige jongens daar last van hebben gehad”.

“Na de teleurstelling van het verlies tegen Merksem, hebben we ook een vergadering met een delegatie van het bestuur gehad, vertelt de tweede doelman van Nelo. Besloten is dat iedereen nog een stapje extra zal zaten. Er is meer en harder getraind, het bestuur heeft nog een aanwinst voor de selectie uit de hoge hoed getoverd en heeft samen met vrijwilligers weer tal van acties op touw gezet zodat de hal weer minstens zo vol zit als tegen Merksem”.

“Toch gaat het aan de vorm van de dag liggen”, vertelt Leckebush verder. “Hoe goed gaat Spooren zijn, maakt Somogyi z'n kansen af en staat Polfliet weer als een beer zijn goal te verdedigen? Ik ga ervanuit dat we winnen, maar veel hangt in mijn ogen ook af van David "Moneytime" Polfliet die vorig jaar, toen nog spelend voor Tongeren, bijna in z’n eentje de Belgische finales om het kampioenschap heeft beslist. Met zijn ervaring moet hij de ploeg kunnen dragen op de moeilijke momenten. Omdat ik verwacht dat we winnen, ga ik er ook vanuit dat mijn rol beperkt zal blijven, maar onverhoopt ben ik gewoon klaar om die wedstrijd te 'shinen' als Polfliet zijn bijnaam geen eer aandoet”.

Voor de club is het de dag van de waarheid. Het bestaansrecht van Nelo als (top)club, met tien nationale titels en negen keer als bekerwinnaar te zijn gehuldigd, ligt op de waagschaal. “Een club met de beste jeugdopleiding van België hoort niet in een eerste nationale te spelen”, vertelt Leckebush “We hebben een van jongste selecties van de eerste nationale, allen Sasja 2 zal noodgedwongen een jongere selectie hebben. Onze spelers hebben allemaal de ambitie om in de Beneliga te acteren maar ze zijn nog erg jong en onervaren”.

Als men zich niet weten te plaatsen voor de BENE-League die nu uitgebreid gaat worden zou dat een ramp betekenen voor de club. Voor de spelers is het dan sportief niet meer interessant om bij Sporting te spelen. “Zij zullen vertrekken en dan liever nog bij een BENE-League club op de bank gaan zitten en als de spelers gaan lopen dan is het voor sponsors natuurlijk ook niet interessant meer” vertelt Leckebush die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt “Sporting Nelo, met al zijn historie en passie, verdient meer en dat gaan we ook laten zien al zal het een hele spannende wedstrijd gaan worden”.  

 

Copyright www.handbalstartpunt  

Deel dit bericht