Nieuws

Monique Tijsterman begint met OCI-LIONS aan een groot onbekend avontuur.

“Nu mogen de jongens er aan proeven. Dat is een fantastische ervaring”.

Door Hans Schets - Deze week gaat voor de handballers van OCI-LIONS het echte werk beginnen. Komend weekend staat de Final4 Van de BENE-League op het programma waar de ploeg van Monique Tijsterman graag zijn titel wil gaan verdedigen. Drie dagen later komt JMS Hurry Up naar Sittard voor de eerste play-off wedstrijd van de nationale competitie en weer drie dagen later begint voor de kampioen van Nederland de groepsfase van de EHF Cup met thuiswedstrijd tegen het Franse HBC Nantes.

Sinds de herstructurering van het Europees handbal is het nog geen enkele Nederlandse of Belgische club gelukt Europees door te dringen tot de groepsfase van de EHF Cup. Er is dan ook weinig expertise in de lage landen hoe daar mee om te gaan en wat dit betekend voor een club maar ook voor de opzet van de bijvoorbeeld de competitie. OCI-LIONS gaat dan ook deze week aan een groot onbekend avontuur proeven. www.handbalstartpunt sprak met Monique Tijsterman, trainer coach van OCI-LIONS en vroegen haar wat dit allemaal betekend voor haar ploeg en hoe zij daar als coach met haat staf mee omgaat.

Dit is een enorm zwaar programma in een hele korte tijd is de eerste vraag die www.handbalstartpunt aan de coach van LIONS voorlegt “

Het wordt natuurlijk een fantastisch programma, laten we dat voorop stellen, vertelt Monique Tijsterman, maar het wordt gewoon een hele drukke periode de komende twee maanden. Het betekend ook dat we met name goed moeten gaan kijken naar met namen de aanpassingen in ons programma want dat betekend dat we in de komende zeven weken zes Europese wedstrijdreden en zeven wedstrijden voor de nationale competitie moeten gaan spelen. Dat moeten we allemaal goed afwegen, goed naar de spelers kijken, kijken wat dat betekend voor de belasting, want we moeten er voor zorgen dat iedereen weer fit is voor de volgende wedstrijd.

Hebben jullie daar al rekening mee gehouden aan het begin van het seizoen dat dit kon gebeuren? 

Tijsterman:“Natuurlijk hoop je dat je zo ver kan komen maar het verleden heeft bewezen dat dat heel moeilijk is, maar het betekend wel dat we het heel goed hebben gedaan. We hebben het in de voorronde van de Champions League goed gedaan het is dan allen jammer dat je die eerste wedstrijd verliest, maar we pakken dat dan weer heel goed op, op de tweede dag waardoor we in de derde ronde van de EHF Cup komen. Dan krijg je bij de loting weer dezelfde tegenstander als in de voorronde van de Champions League. Dan weet je dat het moeilijk wordt maar dan heb je ook al wel het idee dat we misschien wel eens geschiedenis kunnen gaan schrijven als we een ronde verder geraken. Nu is het zover nu staan we er en nu mogen de jongens er aan proeven,  ja dat is een fantastische ervaring”.

Wat doet dat met jouw selectie want wij zijn in Nederland niet gewend dat we zo ver komen? Alles wordt eigenlijk ook een beetje overhoop gehaald.

Tijsterman: “Dat betekend dat wij heel goed moeten kijken naar ons eigen programma. Wij hebben dan ook samen gezeten met “Total Movement” om het programma goed af te stemmen op onze handbaltrainingen, want het programma zal wel overeind moeten blijven, maar het betekend wel dat we hier en daar wat aanpassingen moeten doen. Maar de motivatie om Europees te kunnen gaan handballen is zo groot bij de spelers, zij hebben er alles voor over. Daarnaast moeten we er natuurlijk ook voor zorgen dat we in de nationale competitie scherp blijven, want ook daar moeten we de punten gaan halen om uiteindelijk voor het Nederlands kampioenschap te kunnen gaan handballen”.

Het zijn toch wel zeven wedstrijden die je moet gaan inhalen. Dat zijn allemaal doordeweekse wedstrijden en dat heeft toch ook consequenties voor de spelers want die werken of moeten naar school?

“Ja dat klopt, het heeft zeker allerlei consequentie, vertelt de coach van LIONS die aan haar tweede seizoen in Limburg bezig is. “Wij hebben nog het geluk dat we team twee hebben rondlopen dat in de eredivisie speelt. Dat betekent dat we bij de doordeweekse wedstrijden daarvan zeker ook spelers gaan inzetten Het betekend ook dat we goed moeten gaan kijken naar onze eigen groep spelers. Goed moet kijken naar jongens die of veel spelen of het zwaar hebben op dat moment met hun werk of studie, dan kunnen we zeker heel makkelijk jongens van team twee inpassen als het gaat om de wedstrijden in Nederland. Als het gaat om de Europese wedstrijden hebben we ook afgesproken dat, op het moment we een thuiswedstrijd hebben,  er sowieso een jongerespeler van team twee ervaring komt op doen en erbij komt zitten”. Gewoon wat rondkijken en proeven wat dit is? “Ja. dit voor die jongens is dit ook een unieke kans en wellicht krijgen ze speeltijd maar dat hangt ervan af of iedereen fit is en hoe we spelen en de wedstrijd zich ontwikkelt, maar het is belangrijk dat ze kunnen proeven aan het  sfeertje wat er omheen zit en wij kunnen dan weer kijken wat ze daar van kunnen opsteken en meenemen naar team twee”.

Komend weekend beginnen jullie aan de BENE-League Final4 dat is iets waar jullie vanaf het begin jullie zinnen op hebt gezet.

“Klopt maar dat is ook logisch vorig jaar hebben wij hem natuurlijk mogen winnen en dat vraag natuurlijk om meer” vertelt de in Amsterdam geboren en getogen trainer. “Wij hebben een goede seizoensstart gehad, maar je kunt natuurlijk twijfelen over de manier waarop en of het altijd goed is geweest, maar ik denk dat we aan de punten hebben laten zien dat wij terecht de nummer één zijn. Nu gaat het gewoon om van het weekend, die punten tellen niet meer. Het maakt nu niet meer uit of je de nummer één bent of de nummer vier. Iedereen heeft een nieuwe kansen om de BENE-League te winnen en dat is wel de eerste prijs waar we voor willen gaan. Wat daarna komt is Hurry Up en Nantes maar dat zetten we even opzij want we zetten nu alles op alles om de BENE-League te winnen”.

Het lijkt me het moeilijk om dat zo maar even achter je te laten terwijl iedereen toch met Nantes bezig is?

Tijsterman“Ja dat is ook heel lastig. Daar hebben we ook wel met de ploeg over gesproken. Iedereen weet dat de BENE-League de eerste prijs is die we kunnen winnen maar iedereen is er ook van overtuigd dat Europees een prijs winnen heel zwaar wordt daar hoeven we niet heel moeilijk over te doen, maar wij willen daar wel voor een verrassing zorgen maar dat is toch iets anders. Iedereen is denk ik wel gefocust op het winnen van de BENE-League. We  kijken nu dus eerst naar het weekend,  eerst zaterdag,  zorgen dat we in de finale komen op zondag en dan maandag weer voorbereiden naar woensdag op de eerste competitiewedstrijd”.

Nu hebben jullie vorig jaar alles gewonnen. Iedereen legt nu de druk bij jullie neer. Jullie zijn in ogen van iedereen de favoriet. Hoe gaat de ploeg daarmee om?

“Dat wij de favoriet zijn is ook logisch, dat heb je twee jaar geleden ook gezien met Bevo, toen lag de druk bij hem na het kampioenschap. Daar moeten we gewoon mee om leren gaan.  Als ik kijk naar het team dan vind ik dat wij de beste ploeg hebben op dit moment maar het moet wel allemaal in elkaar vallen zaterdag en dat zijn die jongens zich erg bewust,  ook dat wij de favoriet zijn ja en daar moeten ze ook mee om leren gaan.”

Voor jouw als coach is dat natuurlijk ook allemaal nieuwe. Wat kun jij als coach van voornamelijk de vrouwen nationale ploeg en nationale jeugdteams inbrengen in deze situatie?

“Ik denk dat we de focus moeten blijven leggen op ons eigen spel en niet te veel op die van de tegenstander. Natuurlijk hebben we wel naar Bocholt gekeken en bereiden wij ons voor op de wedstrijd van zaterdag, maar wel ook vanuit onze eigen kracht, vertelt Tijstromen. “We hebben een goede ploeg, kunnen door wisselen en  we hebben individueel sterke spelers. Ik denk dat dat is wat ik wel heb meegenomen vanuit de grote toernooien die ik bij de nationale ploeg en de jeugdploegen op de bank heb mogen zitten”. Dan moet je soms in twee weken tijd ook heel veel wedstrijden spelen.“Ja, dan speel je misschien nog wel meer wedstrijden dan wij nu in zeven weken moeten doen. Je moet het gewoon wedstrijd voor wedstrijd bekijken en dat is”, denk ik,  “wat afgelopen december onze dames zo goed hebben gedaan, niet te ver vooruit kijken, dat doen we nu met de jongens ook niet. Zaterdag is de eerste wedstrijd, de tegenstander is Bocholt, daar kijken wij nu naar, en op het moment dat we na de wedstrijd weten wat de uitslag is en we hebben hem gewonnen komt de voorbereiding naar zondag  en dan is na zondag Hurry Up de eerste tegenstander en dan komt Nantes pas”.  

Wat ik mij afvraag of  je de afgelopen weken ook naar Duitsland hebt gekeken? Daar gebeurde iets waar men heel veel lering uit kan trekken.

“Het is natuurlijk mooi om te zien hoe dat een ploeg met zoveel, vooral jonge spelers, die normaal gesproken niet in aanmerking zouden zijn gekomen, maar omdat ze zoveel geblesseerden hadden hun kans kregen, heeft gespeeld. Als je vooraf had gezegd Duitsland wordt kampioen dan had je rijk kunnen worden, zeker als je had gewed, dan had je zelfs heel rijk kunnen worden. Zij zijn niet op basis van hun kwaliteit zo ver gekomen. Maar dat daar een team stond dat de spirit had en de wil had om heel ver te komen en te laten zien dat Duitsland op z’n eind toernooi thuis hoort, dat was hun echt klasse was, zeker ook omdat er op een belangrijk moment in het toernooi ook nog eens twee belangrijke spelers wegvielen. Er komen dan twee nieuwe spelers in die zijn helemaal voorbereid op hun taak en als  je dan ziet hoed die het oppakken dan neem ik daar echt mijn petje voor  af”.

Zoveel spirit als die Duitsers lieten zien zie ik ook af en toe wel eens bij LIONS, zeker op de momenten als het echt moet gaan ze er ook als een team voor vechten!

Tijsterman:Dat heb ik vorig jaar zeker gezien en dat verwacht ik eigenlijk nu aankomende zaterdag ook weer. Dit is natuurlijk eigenlijk waar ze het allemaal voor doen. Ze willen prijzen winnen en de eerste prijs is gewoon zaterdag daar hoeven wij de jongens niet voor te motiveren. De Motivatie moet vanuit hunzelf komen en die zit er ook, allen wij moeten er voor zorgen dat ze niet te overenthousiast raken maar dat we gewoon in de structuur blijven handballen en spelen zoals wij willen doen”

De afgelopen periode, en dat zei je net zelf al een beetje, is het niet altijd mooi handbal geweest, het was allemaal een beetje minder maar je heb veel gewisseld en dingen uitgeprobeerd!

“Dat is zeker een oorzaak van hoe we op dit moment aan het handballen zijn”, beaamt Monique Tijsterman dan ook. ‘”We weten dat we het hele team nodig hebben om de BENE-League te winnen om Nederlands kampioen te worden om de beker eventueel weer te winnen, en Europees misschien wat te halen, maar we weten ook dat op het moment dat we gaan wisselen we prima een of twee spelers te gelijk kunt door wisselen, maar dat we dat zeker niet met vier of vijf spelers moet doen, en dat is denk ik ook logisch. Er zit niet zoveel niveau verschil in de ploeg, maar we gaan dan op een andere manier handbal spelen en dat is waar we heel hard aan moeten werken. Met de basis spelen we een vrij snel spelletje en op het moment dat we wat meer gaan wisselen wordt het wat meer statischer. Samen met Lambert (Schuurs, assistent trainer HS) ben ik dan ook aan het zoeken welke combinaties kunnen we nu het beste naast elkaar zetten om er voor te zorgen dat we hetzelfde niveau van handbal hanteren”.

Wat mij opvalt is dat er spelers zijn die zich door ontwikkelen maar dat  er ook spelers zijn waarbij dat langzamer gaat of misschien wel blijven stilstaan.

“Ik denk dat dat ook logisch is. Dat is bij ieder team het geval allen moeten wij er voor zorgen dat dat gat niet te groot gaat worden en zorgen dat ook met namen richting het tweede team het verschil niet te groot gaat worden. Dat is soms heel lastig want je wilt niet te veel je training en je programma aanpassen. Wij moeten gewoon kijken naar wat is de beste opstelling en waar gaan we de BENE-League uiteindelijk mee winnen” Maar als je ziet waar jullie mee bezig zijn betekend dit ook dat  jullie automatisch op een hogen niveau uitkomen. Je krijgt dan ook met andere ploegen te maken waar je tegen moet spelen“Ja dat klopt. Dat is aan de ene kant fantastisch, allen het niveau verschil zeg maar tussen Europees handbal spelen en straks de Nederlandse competitie is natuurlijk verschrikkelijk hoog. Dan gaat het om het mentale gedeelte. Daar moeten we heel scherp op blijven en we moeten zorgen dat jongen die misschien wat minder spelen Europees gezien zich straks in de nationale competitie kunnen bewijzen om te laten zien dat ze echt z’n eerste plekje willen en kunnen veroveren in het eerste team”.

Dat zag je vorig jaar natuurlijk al en dan met name tegen de ploegen die in de Nederlandse competitie spelen, dat was het al snel “moet dat nou”. Er was soms maar weinig motivatie als men tegen de ploegen uit de Nederlandse competitie moest spelen.

“Je kan je natuurlijk wel voorstellen dat dat gewoon heel lastig is. Je begint met een BENE-League in de competitie, dat is”,  zeg ik van de twee competities, “gewoon de beste daar hoeven we denk ik ook niet moeilijk over te doen. Ik vind het nog steeds een geweldige competitie. Je krijgt elke week weerstand je moet toch elke week scherp spelen om uiteindelijk zo’n wedstrijd te winnen en dan ga je naar de Nederlandse competitie waarmee het verschil al groot is met de BENE-League. Dan hou je een aantal ploeg die in de BENE-League spelen daar hoef je de jongens echt niet voor te motiveren, allen ja die ploegen die daar achter komen, met alle respect, daar zit gewoon een groot verschil in met uitzondering van”, wat vorig jaar ook was, “is Hurry Up. De andere ploegen zijn niet meer gaan doen terwijl we wel straks er een zesde ploeg bijkrijgen in de BENE-League waarvan we uit gaan dat Hurry Up de vijfde positie gaat innemen maar dan komt er nog wel een bij in de BENE-League en daar vrees ik soms wel eens voor.

Het wordt dan ook moeilijk om volgend jaar het niveau in de BENE-League hoog te houden van alle ploegen, misschien dat zo’n ploeg wel de kans krijgt om zicht te versterken, want nu wilt iedereen natuurlijk het liefst bij een BENE-League spelen

“Dat is zeker zo, maar alleen denk ik ook dat het er om gaat wat voor programma je als club draait. Ik hoop dat die twee ploegen die erbij gaan komen dat die een goed programma gaan draaien en zorgen dat het niveau van de BENE-League op stand blijft, om het zo maar te zeggen. Ik denk dat de twee ploegen die uit België erbij komen prima zijn daar hebben we ook al tegen gespeeld ik denk dat we daar goede tegenstanders aan gaan krijgen en Nederland moet daar ook voor zorgen”.

Het wordt natuurlijk nog een lastige klus om dat allemaal in elkaar te laten vallen maar ik wens je met LIONS heel veel succes. In ieder geval voor de komende zeven dag om maar mee te beginnen want het zal al moeilijk genoeg gaan worden.

“We gaan ons beste doen, en nogmaals het weekend is nu het belangrijkste en we willen heel graag de eerste prijs weer binnen halen en dan gaan we maar eens kijken hoe we de komende zeven weken gaan doorkomen”. Succes, “Dank je wel”.

 

Copyright www.handbalstartpunt   

Deel dit bericht