Nieuws

Ouders en jeugdtrainster genieten van Danick Snelder tijden WK

 Enorme drive en sterk

Door Peter Lotman - Pijnacker - Ze kijkt het liefste thuis met een paar handbalvrienden. Dan zit ze op het puntje van de stoel. Lidie van de Coevering, de jeugdtrainster van international Danick Snelder, volgt alles van haar vroegere pupil. ,,Zij blijft toch één van ons.”

Lidie van de Coevering volgt met meer dan gewone belangstelling de prestaties van het Nederlands handbalteam tijdens het WK in Duitsland. Zij was het die de basis legde voor de imposante loopbaan van Danick Snelder. Vraag aan de 27-jarige cirkelloopster van Oranje en het Hongaarse Ferencváros van wie zij handballen heeft geleerd en de topspeelster noemt steevast de naam van haar jeugdtrainster bij Oliveo in Pijnacker.

Van de Coevering blijft bescheiden: ,,Ik heb Danick vanaf haar vijfde jaar getraind. Direct was al duidelijk dat zij een groot talent was. Zij was leergierig. Niet alleen handbal, maar alle sporten. Ze koos gelukkig voor handbal. Danick heeft gekeept, had ook een gevaarlijk schot, maar kwam toen al het beste tot haar recht als cirkelloopster. Ze had zo’n enorme drive en was fysiek sterk. Ook haar mentale weerbaarheid was groot.”

Wereldtop

Tijdens het kijken naar de wedstrijden van haar vroegere leerling wil Van de Coevering niet te veel mensen om zich heen. ,,Het is zó spannend en dan wil ik rustig thuis zitten. Niet in ons clubhuis met veel andere mensen. Dan word ik te veel afgeleid. Ik let natuurlijk extra op Danick. Wat is zij goed geworden. Absolute wereldtop. Ik hoop dat ze de poule goed doorkomen en dan de knock-outfase overleven. Ik wil zo lang mogelijk genieten. Ik ben ongelooflijk trots op haar.”

  PALMARES

Danick Snelder, van 22 mei 1990, is geboren in Pijnacker en woont in Boedapest als profhandbalster bij Ferencváros.

Ze begon bij Oliveo Pijnacker en belandde via Hellas Den Haag bij het Duitse Thüringer HC in Erfurt. Haar palmares is indrukwekkend: 2de op EK in 2015, 4de op Olympische Spelen in Rio, 2de op WK in 2016, beste verdedigster van de wereld, 6x kampioen van Duitsland, 2x bekerkampioen in Duitsland en 1x in Hongarije, aanvoerder Oranje, 150 interlands. Ze blijft ambitieus en gaat voor een gouden medaille op een eindtoernooi en hoopt op het winnen van de Champions League. 

Ine en Bas, de ouders van Danick Snelder, volgen hun dochter wél in gezelschap. Zij reizen sinds 2009 alle wedstrijden van haar achterna, WK’s, EK’s, Olympische Spelen. ,,Dat doen we in wisselende samenstelling. Met de ouders van Tess Wester, Estavana Polman, Yvette Broch, Lynn Knippenborg, Martine Smeets. Dinsdag hebben we nog sinterklaas gevierd met de ouders van Laura van der Heijden, Jesse Kramer, de moeder van Nycke Groot. Uit het Westland waren ook Jos Reincke, internationaal scheidsrechtersbegeleider, en zijn vrouw Wilma, de vroegere teammanager van Oranje, daarbij.”

Genieten

De trotse ouders genieten. ,,We zien alle wedstrijden live in de sporthal. De rest van de tijd brengen we door in de stad en bekijken de lokale bezienswaardigheden. We zijn al heel Europa door geweest én naar Brazilië. In Servië kregen we zelfs ongevraagd politiebegeleiding. Stonden er agenten met kalasjnikovs bij het hotel en de sporthal. We nemen altijd hapjes en drankjes mee om de overwinning te vieren of het verlies te verwerken. Ook in Duitsland zitten we weer met z’n allen bij elkaar om een groot Oranje-vak te vormen. Na afloop spreken we Danick altijd wel even, maar het geven van handtekeningen aan de fans neemt steeds meer tijd in beslag.”   

AD SPORT/PETER LOTMAN      

Deel dit bericht