WINST LIONS OP VOLENDAM BETEKENT KOPPOSITIE IN HANDBALNL LEAGUE

Door LIONS – Afgelopen zondag stond hét topaffiche in de HandbalNL League op het programma in Sittard: KEMBIT-LIONS tegen Volendam. Beide ploegen kenden de belangen maar al te goed want de winnaar zou een goede stap maken richting de finale (BOT) om het Nederlands kampioenschap. Het was uiteindelijk de regerend kampioen die na zestig minuten het laken naar zich toe trok: 28-25. Door die winst staat de Limburgse ‘vechtmachine’ met één been in de finale om de landstitel.

Voor een goed gevulde hal begon Volendam met een zeer offensieve dekking aan de wedstrijd: een soort 3-2-1 verdediging, met Ephrahim Jerry in een ver vooruitgeschoven positie. KEMBIT-LIONS speelde er echter met het grootste gemak doorheen met als resultaat dat er na vijf minuten al een 5-0 voorsprong voor de thuisclub op het bord stond.

Vooral de vierde goal was van grote schoonheid: een wervelende aanval over alle schijven die door Rob Schmeits met een kogel werd afgerond. Pas nadat Jerry al in de zevende minuut zijn tweede tijdstraf aan de broek had kwam Volendam-coach Geert Hinskens op zijn tactische dwaling terug en ging Volendam over op een ‘normale’ 6-0 dekking. Jerry werd daarna voorzichtigheidshalve lange tijd aan de kant gehouden waarmee dat potentiële gevaar ook meteen geneutraliseerd was.

GELIJKOPGAAND

Er ontspon zich een meer gelijk opgaande wedstrijd waarin LIONS voortdurende een voorsprong van vier à vijf doelpunten behield. In het doel werd de Limburgse thuisclub op fantastische wijze gesteund door Jens Dijkstra, in topvorm. Na een kwartier stond het 10-6, en ook dat tiende doelpunt verdient een aparte vermelding omdat Jur Eussen snoeihard raak schoot nadat hij zijn tegenstander met een onnavolgbare schijnbeweging het bos in had gestuurd.

Na twintig minuten werd bij 12-6 de grootste voorsprong bereikt. Daarna kwam Volendam terug tot op drie doelpunten (13-10) en de rust brak aan bij 15-11. Daar mochten de oranjehemden de handjes mee dichtknijpen want LIONS liet diverse open kansen onbenut. Een verschil van tien doelpunten was zeker mogelijk geweest.

• “Ik ben zeer tevreden over de manier waarop we het vooraf bedachte strijdplan hebben uitgevoerd."

• Ivo Steins, interim-coach LIONS

Na rust ging het aanvankelijk op dezelfde voet verder en Tobias Weiler, die met de week belangrijker wordt voor LIONS, scoorde na een klein kwartiertje al zijn zesde doelpunt. Daarmee werd het 21-16 en leek de thuisclub freewheelend richting het einde te gaan. Dat bleek toch een misrekening te zijn want Volendam balde nog één keer de vuisten in een laatste poging om te redden wat er nog te redden viel. Vijf minuten voor het einde was de voorsprong bij 24-22 geslonken tot twee doelpunten.

HECTIEK

Toen in de 27e minuut zelfs de aansluitingstreffer geproduceerd werd ontstond er nog de nodige hectiek en hadden de scheidsrechters Wolbertus en Weijmans de handen vol. Eerst vergrootte (alweer) Tobias Weiler de marge tot twee (25-23). Vervolgens kreeg Jasper Adams een tijdstraf en LIONS een zeven meter tegen, die echter door Jens Dijkstra gestopt werd. Even later hetzelfde scenario aan de andere kant: tijdstraf voor Volendam en een strafworp  voor LIONS die feilloos door Tobias Weiler werd benut. Daarmee was de wedstrijd gelopen: 28-25.

Terwijl KEMBIT-LIONS de overwinning uitgelaten vierde lagen de spelers van Volendam zwaar teleurgesteld op de vloer, beseffend dat hun kansen op de finale flink waren geslonken. Een mogelijke finale tussen LIONS en Aalsmeer is naar alle waarschijnlijk eind mei een optie. Zaterdag 18 mei ontmoeten beide ploegen elkaar eerst nog op de slotdag van de HandbalNL League in speelronde vijf.

“Ik ben zeer tevreden over de manier waarop we het vooraf bedachte strijdplan hebben uitgevoerd,” zei coach Ivo Steins. “Tegen Aalsmeer had Volendam de hele wedstrijd met die offensieve dekking gespeeld. Daar moesten we dus iets tegenover stellen en dat is gelukt. Het enige minpuntje zijn de gemiste kansen in de beginfase waardoor het op het einde toch nog eventjes spannen werd. We hebben vandaag weer veel vertrouwen opgedaan en dat is alleen maar positief. Zonder ook maar iemand tekort te willen doen wil ik graag nog een extra pluim geven aan Tobias Weiler. Geweldig om te zien hoe die jongen zijn verantwoordelijkheid neemt en zich ontwikkelt.” Jens Dijkstra (die een dijk van een wedstrijd speelde) en Jordy Baijens werden uitgeroepen tot Men of the Match.

Topscorer bij KEMBIT-LIONS: Tobias Weiler met 9 doelpunten. De overige treffers kwamen op naam van Jur Eussen (6), Rob Schmeits (5) Jasper Adams (4), Martijn Kleijkers (2), Jonathan Bromet en Jasper Ritzen (ieder 1).

cover Twee uitblinkers aan LIONS-zijde: Tobias Weiler en Jens Dijkstra, bij Volendam deed Jordy Baijens van zich spreken