Nieuws

Schok voor Kroatië: gouden medaille in gevaar

"Alle fans naar Zagreb om ons te steunen"

Door Frits Feuler –De dreun die Europees recordkampioen Zweden gisteravond aan het organiserende thuisland Kroatië bij het dertiende EK uitdeelde, dreunt nog lang na. De 31-35 nederlaag in de groepsfase komt hard aan. Immers, die verloren twee punten moeten in de tussenronde hoe dan ook ingehaald worden om nog uitzicht te houden op de gouden medaille.

De Kroatische media waren vandaag niet mals in hun berichtgeving. ‘Catastrofe!’ kopte het toonaangevende Kroatische Onlineportaal Index.hr. “Nu moeten we van Frankrijk winnen,” was de volgende sneer.

Overal in de hal na afloop beteuterde gezichten. Na twee zeges op Servië (32-22) en IJsland (29-22) had winst op Zweden de opmaat moeten worden voor een ‘normale’ gang door de tussenronde. In een klap werd de goede uitgangspositie verspeeld. Immers, de punten tegen nummer laatst, IJsland, vervallen. Derhalve neemt Kroatië slechts twee punten in plaats van de gehoopte vier mee naar de volgende ronde.

Trainer Lino Cervar was in Split snel bij zijn positieven. De succesvolle en ervaren coach gaf aan: “We moeten deze nederlaag snel vergeten en weer op staan. Ik nodig alle fans uit om naar Zagreb te komen en ons te steunen.”

In de tussenronde wachten eerst Wit-Rusland (0-4). Daarna de krakers tegen de nummer twee van het vorige WK, Noorwegen (2-2) en daarna wereldkampioen Frankrijk (4-0). Omdat ook Zweden vier punten meeneemt naar de volgende ronde, mogen de Kroaten vanaf nu geen steek meer laten vallen. Anders is het over en uit met de medailles.

“Jammer voor de vele fans,” blikt Cervar terug. “We wilden met vier punten verder, maar hadden tegen Zweden een absoluut slechte dag. In hun 87e EK-duel incasseerde Kroatië de meeste doelpunten tot nu toe.

De Zweden waren – terecht – euforisch na deze winst. “Een mooi gevoel, om van het gastland te kunnen winnen,” liet rechterhoekspeler Niclas Ekberg (spelend bij THW Kiel) optekenen. “Die vier punten zijn voor ons enorm belangrijk!”

Zonder de Kroatische spelverdeler Domagoj Duvnjak die jammerlijk werd gemist, werd de thuisploeg die gedenkwaardige dinsdagavond geklopt door een uitstekende tegenstander. “Misschien dachten we na de eerste twee zeges dat ook dit makkelijk zou gaan. Maar zo werkt dat niet,” uitte Cervar een punt van kritiek. “Zweden heeft nog maar eens aangetoond over welke kwaliteiten ze beschikken.” Zijn ploeg slaagde er nauwelijks in om oplossingen te vinden tegen de agressieve spelstijl van de Scandinaviërs. “Het ergste is nu achter de rug. Snel de kopjes omhoog,” was het korte commentaar van routinier Igor Vori.

Doel blijft, hoe lastig nu ook, de gouden plak. “Kroatië heeft nog nooit de makkelijkste weg bewandeld,” weet opbouwer Stipe Mandalinic. “Ik geloof heel sterk in mijn ploeg!” 

Deel dit bericht