Nieuws

Tongeren en de BENE-League “daar lijkt wel een vloek op te rusten”

Tongeren en de BENE-League, “daar lijkt wel een vloek op te rusten”, vertelt Jeroen De Beule, opbouwer bij het Belgische Callant Tongeren en de Belgische nationale ploeg. Van de negen edities die er in welke vorm dan ook gespeeld zijn heeft Tongeren er aan acht deelgenomen.

Vijf keer wist men de Final4 te bereiken maar in tegenstelling tot in de nationale competitie en de Belgische beker heeft men de finale van de BENE-League nog nooit gespeeld, laat staan gewonnen. Wel werd men drie keer derde “maar daar doe je het niet voor” vind De Beule. In dezelfde periode werd men wel vier keer Belgisch kampioen en won men drie keer de Belgische beker.

Dit jaar wist men zich niet te plaatsen voor de Final4. Tot de voorlaatste competitieronde had men nog een kans op een eventuele plaatsing maar die verspeelde men door afgelopen weekend bij Bevo te verliezen. “Het was voor Tongeren dan ook geen goed BENE-League seizoen”, vertelt de nog altijd maar 24-jarige linker opbouwer van Tongeren die geboren is in Waamunster, maar voor het handbal zijn domicilie verlegde van West Vlaanderen naar het Belgisch Limburgse Tongeren

“We hebben tot nu toe slechts drie wedstrijden gewonnen dit seizoen, voor de BENE-League dan toch, en dat is niet best. Dat is zwakker dan verwacht en gehoopt. Natuurlijk speelden de blessures, vooral in de beginfase, daarbij een rol maar daar kunnen we dat ook niet helemaal op afgeven. Wat wel opviel was dat we tegen sterke ploegen vaak goed speelden maar tegen de wat zwakkere ploeg minder. Zaterdag tegen Bevo waren we na genoeg compleet en dan lukt het ons ook niet. We komen wel een aantal keer sterk terug in de wedstrijd maar zijn niet in staat gebleken dit seizoen dat door te kunnen trekken”.

“In het verleden konden we dat wel, toen konden we terugvallen op een sterke verdediging. Nu is dat toch een stuk minder en als we dan ook te veel moeten gaan compenseren en ook nog te veel gaan nadenken dan gaat het fout. Soms heb je ook wel wat geluk nodig maar geluk dwing je ook af met je spel. We hebben een aantal wedstrijden met één of een paar doelpunten verschil verloren, en vaak toch ook in de laatste vijf minuten vergooit” vertelt de altijd met veel dynamiek en passie spelende De Beule. “We zullen toch moeten proberen hier snel uit te geraken. Ook al hebben we niks meer te winnen in de BENE-League we zullen in de laatste wedstrijd tegen Aalsmeer volledig voor de winst gaan”.

Jeroen De Beule:  “Op die manier willen we toch de BENE-League met een goed gevoel af  kunnen sluiten. Voor ons gevoel hebben we daarnaast ook nog wel wat goed te maken tegen Aalsmeer”. Tongeren werd in de uitwedstrijd verhoudingsgewijs vaak gestraft met twee minutenstraffen. “We liepen daarbij ook nog tegen twee rode kaarten aan, één voor Arber Qerimi en voor mijzelf, maar desondanks wisten we nog terug te komen in de wedstrijd en hadden we nog kansen om gelijk te spelen, maar we verloren jammerlijk met één punt verschil”

“Het is voor ons de laatste wedstrijd voor het in België van start gaat. Daar zij nog altijd twee prijzen te winnen, en daaraan wil je toch met een goed gevoel gaat beginnen. Direct na de Final4 moeten we er meteen staan, dan wacht ons de halve finale van de beker”. Tongeren speelt dan thuis tegen bekerkampioen van vorig jaar Bocholt. “Die wedstrijd willen we toch graag winnen anders is er weer een prijs verloren. Wat dat betreft kunnen we ons dan ook de komende weken niets meer veroorloven want in de play-offs beginnen we ook op de derde plaats wat betekent dat we al een overwinning méér moeten halen om bij de eerste twee zien te komen.”

Voor wat betreft de toekomst hoop De Beule dat het Tongeren lukt om de ploeg bij elkaar te houden. “Vorig jaar hebben we bewezen dat het kan met deze ploeg. Toen werden we landskampioen en alleen David Polfliet en Rob Beaumont zijn vetrokken voor de rest is de kern hetzelfde, al mag die wat mij betreft wel wat breder worden samengesteld”.

“We spelen nagenoeg altijd met dezelfde kern. Op de hoekposities kunnen we wel wisselen en krijgen de jonge spelers spelgelegenheid maar in de opbouw en aan de cirkel hebben we te weinig wisselmogelijkheden, of althans zijn ze nog niet goed genoeg, en dan wordt de belasting toch te groot als je zestig minuten centraal in de verdediging en de aanval moet staan. Als je niet even tien minuten op de bank kan plaats nemen kost je dat uiteindelijk toch ook punten. Andere ploegen kunnen wel doorwisselen en dan zie je vaak toch dat zij op het einde net iets meer over hebben dan wij”.  

 

Copyright www.handbalstartpunt  

Deel dit bericht