Nieuws

AALSMEER 2 OPNIEUW ZWART BEEST VOOR KOPLOPER BFC

Opnieuw lukte het koploper BFC in de eredivisie niet om, op bezoek bij de Opleidingsploeg van Aalsmeer, twee punten op het toch al ruime conto van 41 bij te schrijven: 28-22 (16-10). In de kwartfinale van het nationale bekertoernooi kwam de Beekse Fusie Club ook al op de koffie: 28-23. DFS, de nummer twee, profiteerde van de Limburgse misstap door een soevereine 37-24 thuiszege op laagvlieger PSV. Het verschil met BFC loopt terug tot vijf punten, met nog zeven duels te gaan. Nummer drie, Tachos, leverde opnieuw een puntje in: uit bij Hellas werd het 31-31, na een late treffer van Joep Voermans. Kevin Pronk had namens de thuisploeg voor 30-30 gezorgd, tekende ook voor de slottreffer van de Hagenaars. Voermans bepaalde echter de eindstand.

Onderin kan het nog immer puntloze EHC zich al geruime tijd opmaken voor de aftocht naar de eerste divisie. Het thuisduel tegen Vrone/Berdos leverde de 23e nederlaag op: 28-32. Nummer voorlaatst, Watersley pakte bijna een punt in Rotterdam. Feyenoord hield het hoofd koel en mocht de winstpunten bijschrijven: 24-23. EHC en Vrone/Berdos komen in de volgende twee duels langs in Geleen.

VROUWEN

In de beide kampioensgroepen werd ronde één afgewerkt. VZV, in de reguliere competitie tweemaal te sterk voor SEW, moest nu tevreden zijn met een puntendeling: 31-31. Venlo – door Europese verplichtingen – en Kwiek komen woensdagavond pas in actie. In de andere groep startte regerend kampioen VOC met overtuiging: Quintus kreeg in Amsterdam geen kans op een of twee punten: 34-22. Velo, dat een maand geleden met 28-16 van Vlug en Lenig won in eigen huis, moest ditmaal met een mindere marge genoegen nemen: 31-25.

EERSTE DIVISIE

Koploper VOC 2 bij de vrouwen liep, op bezoek bij ZAP, tegen een pijnlijke 32-28 nederlaag aan. Achtervolger MHV’81 profiteerde door in Mill de Opleidingsploeg van Quintus voor te blijven: 35-20. De Brabantse ploeg nadert de Amsterdamse jonkies tot op twee punten: 38 om 36 na 23 wedstrijden. Wijhe’92 en het bezoekende Westsite (hekkensluiter met 0 punten uit 22 duels) gingen niet van start. Wijhe volgt op ple 3, met 34 uit 22.

Bij de mannen incasseerde nummer drie Gemini de vierde opeenvolgende nederlaag: in sporthal de Joffer in Voerendaal kwam Havas, met de 47-jarige Theo van den Berg nog altijd als een van de gangmakers, in een doelpuntrijk duel tot winst: 32-38. Nummer twee Aristos ging op bezoek bij Artemis’15 en won: 28-31. Koploper Rapiditas reist zondagmiddag af naar het in steeds wisselende samenstelling spelende BFC 2. Bij Weertse winst loopt de ploeg van coach Osvaldo Gomes twee punten uit op Aristos. Woensdag 1 mei komen de beide koplopers elkaar tegen op Limburgse bodem.

CHAMPIONS LEAGUE

In de achtste finales van de CL bij de vrouwen krijgt verliezend finalist van 2023, Ferencvaros, nog een heel moeilijke opdracht komende week om zich voor de volgende ronde te plaatsen. Het bezoekende Brest Bretagne deelde de eerste klap uit: 28-30. Komt de ploeg van de revaliderende Merel Freriks door, dan wacht het Deense Esbjerg. Angela Malestein kwam voor FTC tot vijf treffers, evenveel als ploeggenote Andrea Lekic. Bij de gasten deden Valeriia Maslova (6) en Audrey Dembele (4) van zich spreken. Krim Mercator kwam in eigen huis niet voorbij CSM Bucuresti: de Roemeense kampioen - met tien treffers van Christina Neagu - nam met een 24-30 zege een voorschot op een plekje in de kwartfinale waar Metz wacht.  

Later vanmiddag kwamen Bietigheim (Dulfer - driemaal - Smits tweemaal) en Herning-Ikast nog op de vloer. Het werd, na een 13-14 ruststand, uiteindelijk 29-27 in Duits voordeel. , eerder op de dag had titelverdediger Kristiansand zware papieren bij het bezoek aan het Hongaarse DVSC Schaeffler: 28-29. Een duel dat nagenoeg gelijk op ging richting het eindsignaal waarbij de Noorsen de minimale zege luid bejubelden. Tamara Haggerty was met twee uit twee succesvol voor DVSC, Loïs Abbingh toonde nog maar eens haar schutterskwaliteiten: liefst dertien (!) keer schoot de Groningse raak uit vijftien pogingen. Haar Russische ploeggenote Anna Vyakhireva kwam tot zeven uit negen.  De winnaar van dit tweeluik speelt om een plekje in de FINAL 4 tegen Györ.  Odense krijgt te maken met de winnaar van Bietigheim/Herning-Ikast.

cover foto 1: Verlies voor Angela Malestein en haar ploeg Ferencvaros in de achtste finales van de CL

foto EHF / archief HSP

foto 2: Jibbe Nanning met BFC onderuit in Aalsmeer, foto Reza

foto 3: VZV-coach Edwin Janssen begint met gelijkspel in de derby tegen SEW, foto club

 

Deel dit bericht