Nieuws

Competitieleider Maarten-Jan de Koning heeft puzzel klaar

AD SPORT / Peter Lotman - Het was de laatste weken geen benijdenswaardige taak om competitieleider van het Nederlands Handbal Verbond te zijn. Een heidens karwei om de voorbije competitie adequaat af te handelen én om het nieuwe seizoen gestalte te geven. Maarten-Jan de Koning stond met zijn medewerkers/collega’s voor die opgave. Afgaande op de geluiden in het land hebben zij die klus tot grote tevredenheid geklaard.

Maarten-Jan de Koning praat over het modelleren van de competitie net zo gedreven als hij jarenlang als keeper tussen de palen stond bij verschillende eredivisieclubs. Ook met dezelfde rust en overleg als hij destijds de ballen uit zijn doel hield, probeert hij op het Bondsbureau de competitiezaken in goede banen te leiden. We vroegen hem naar de belangrijkste veranderingen die ons komend seizoen, wanneer dan ook, te wachten staan.

                                             

        Maarten-Jan de Koning, als keeper van Quintus, nu competitieleider in het handbal

De Koning: “De principebeslissingen zijn genomen. 12 september beginnen we met de competitie. Als tenminste alle seinen op groen staan vanuit de Overheid. Het is natuurlijk afwachten hoe de maatregelen zich de komende tijd ontwikkelen. We vertrouwen er momenteel op, dat de clubs vanaf 1 september weer mogen handballen, maar dat blijft lastig te zeggen. We hebben steeds gewerkt vanuit die basis. Het is afwachten wat de mogelijkheden zijn. De BENE-League begint trouwens een week eerder op 5 september.”

Zestien ploegen

Opvallendste verandering is het uitbreiden van de eredivisie naar 16 ploegen. De werkgroep competitiezaken, de werkgroep tophandbal (beide van het NHV) en het topsportplatform zijn in gezamenlijk overleg tot die keuze gekomen.

De Koning: “We hebben voor dat model gekozen, omdat de clubs daar in ruime mate de voorkeur aan gaven. 30 wedstrijden per seizoen met een directe kampioen en degradatie is veel aantrekkelijker dan een extra nacompetitie met play-offs en een Lucky Cup. Met die uitbreiding naar 30 wedstrijden is daar trouwens ook geen speelruimte meer voor. De top speelt voor het kampioenschap, de middenmoot voor bekerplaatsen en de onderste ploegen tegen degradatie. Ook de eerste divisie bij de mannen en de vrouwen gaat naar 16 teams.

De tweede divisies en hoofdklassen bestaan uit 12 ploegen. “We hebben daarbij gezocht naar een structurele oplossing. Voorlopig is dit de formule die we gaan hanteren.” De eredivisie bij de vrouwen gaat van 10 naar 12 ploegen. “Op hun uitdrukkelijk verzoek geen 16.”

Gejuich

Het samenstellen van de eredivisie leverde de grootste verrassingen op. Opvallend daarin is bijvoorbeeld de promotie van Feyenoord Handbal, dat als zevende eindigde in de eerste divisie en ternauwernood de nacompetitie tegen degradatie ontliep. Tóch naar de eredivisie en dat werd uiteraard met gejuich ontvangen door de immer ambitieuze trainer/coach Arjan Koster en zijn clubgenoten.

De Koning over die beslissing: “We hebben alle clubs die boven Feyenoord waren geëindigd benaderd met de vraag of zijn naar de eredivisie wilden. Daar was om uiteenlopende redenen geen belangstelling voor. Totdat we bij Feyenoord kwamen en die wilden graag.”

Vooralsnog lijken de zaken dus competitie-technisch voor elkaar te zijn. Dat betekent geenszins dat Maarten-Jan de Koning opgelucht achterover kan leunen. Er blijven nog genoeg plooien glad te strijken. "We moeten bijvoorbeeld ook nog het totale wedstrijdschema in elkaar zetten; wie speelt tegen wie en wanneer. Dat is ondanks de verdeelsleutel ook altijd nog een heel gepuzzel, gelet op de beschikbaarheid van de sporthallen. Maar het raamwerk is klaar. Nu maar wachten totdat we van de overheid mogen beginnen.”

Deel dit bericht