Nieuws

Duel Smits tegen Nijdam eindigt onbeslist

Door Frits Feuler– Voor het eerst stonden de twee Nederlandse trainers met hun ploeg tegenover elkaar in de Bundesliga bij de vrouwen. BVB Dortmund, met coach Gino Smits, ontving in de ‘uitwijkhal’ in Herdecke Bayer 04 Leverkusen, met Robert Nijdam als technische baas. Beiden waren in het verleden op verschillende niveaus actief binnen het NHV en de Handbal Academie.

Gino Smits       foto BVB Dortmund

Na 14 van de 26 duels bedroeg het verschil voor aanvang van de ‘clash’ welgeteld één punt: Dortmund op vier met 17 punten, de gasten derhalve op 16. De inspanningen na zestig minuten handbal werden beloond met een punt voor elke ploeg: 27-27, na een 18-19 voorsprong halverwege voor de bezoeksters. Medio september, bij het eerste onderlinge duel, pikte Leverkusen de punten binnen door een 23-21 zege. Toen nog zonder coach Gino Smits (54) op de bank bij de geel-zwarten. Wel met Rinka Duijndam, Yara ten Holte en Harma van Kreij in de selectie. Volgend seizoen komt Kelly Dulfer daar nog bij.

Uit de laatste vijf onderlinge duels sinds 2008 in Dortmund won Leverkusen drie keer, speelde eenmaal gelijk en moest vorig jaar de punten achterlaten.

Een duel nu dus om deelname aan het Europese EHF-Cup-toernooi voor komend seizoen in de peiling te houden. Dus waren de belangen groot, zeker ook gelet op de onderlinge rivaliteit tussen beide teams. Vooraf verkondigde Smits in de media dat zijn ploeg het ‘gevoel moest krijgen met acht speelsters op het veld te staan’. Anders gezegd: het thuisvoordeel zou een handje moeten helpen. Uit de laatste vier Bundesligaduels vergaarde zijn ploeg slechts vier punten.

  

Robert Nijdam            foto archief HSP

Dortmund moest diepgaan en hard werken voor dat ene puntje. Bij Leverkusen, met Annefleur Bruggeman, waren de druiven na afloop een beetje zuur. Het voelde als een punt verloren in plaats van eentje gewonnen in een moeilijk uitduel. Leverkusen kwam in de laatste vier duels tot slechts drie punten waarbij met name de verliesbeurt in Halle-Neustadt in de kwartfinale van de Duitse beker nogal hard aankwam.

Deel dit bericht