Nieuws

Esbjerg laat Holstebro geen keus

Door Willy van der Vorst– Woensdagavond, het duel in de Deense HTH League dames tussen TTH Holstebro (8e) en Team Esbjerg (3e). Plaats van handeling: Sporthal Gråkjaer in Holstebro. Voor Nederlandse begrippen het team van de internationals Inger Smits en Lynn Knippenborg tegen het team van Estavana Polman.

In de beginfase zorgde Estavana voor een grote opening met maar liefst 4 doelpunten in de eerste 7 minuten. Holstebro knokte zich een klein beetje terug maar bleef moeite hebben met Esbjerg. Halverwege de eerste helft werd het verschil 6-13. Inger Smits, die twee keer scoorde en vele assists gaf, wist de ruststand te verkleinen naar 13-17.

In de tweede helft kon de thuisclub nog even bij blijven maar al snel werd duidelijk dat de nummer drie uit de competitie een maatje te groot was: 23-36.

Estavana Polman scoorde 5 doelpunten binnen 17 minuten van de eerste helft die ze speelde. De rest van de wedstrijd heeft de coach andere speelsters meer speelgelegenheid gegeven. Inger Smits scoorde vier keer, het lukte Lynn Knippenborg niet om de haar geboden kansen te benutten.

Na afloop volgde een gesprek met Oranje-international Estavana Polman.

“Gefeliciteerd met de overwinning maar ook gefeliciteerd met het verlengen van je contract, wat natuurlijk ook geweldig is voor je club Esbjerg. We hebben het gisteren in vele kranten en op social media kunnen lezen. Maar dat zul je wel gemerkt hebben.”

“Jazeker.”

“Je was vóórr vandaag, met één doelpunt verschil, tweede op de topscoorderslijst van de competitie en in oktober speelster van de maand. Is er nog genoeg ambitie in deze club om nog een jaar te blijven?”

“Natuurlijk, we gaan er nog voor het kampioenschap, we hebben de EHF Cup nog waar we in de kwartfinale zitten. Dus daar gaan we vol voor. Ik bedoel: elke keer weer een stapje meer en als ik dit vol hou kan houden dan ben ik er heel blij mee.”

“Wat trekt je bij Esbjerg zo aan want we horen meerdere malen dat je het dat zo naar je zin hebt?”

“Het is een soort kleine familie. Het is ook een goede club met een fantastische organisatie. En ik speel er al 6 jaar met veel plezier. Dus het voelt als een beetje thuis.”

“Sinds vorige week is de nieuwe bondscoach bekend gemaakt. Heb je Emmanuel Mayonnade ooit ontmoet of heb je ooit tegen zijn team gespeeld?”

“Nee, ik ken hem niet maar ik heb hele goede verhalen van hem gehoord. Hij doet het ook fantastisch bij zijn club Metz. Maar ik heb hem zelf nooit ontmoet. Ik ken hem dus niet goed dus dat is afwachten en super spannend.”

“De bondscoach denkt dat prijzen halen zonder Nycke Groot mogelijk is. Denk jij dat met de nieuwe speelsters hetzelfde niveau haalbaar is?”

“Dat je Nycke verliest is natuurlijk een groot verlies. Heel eerlijk. Ze is op dit moment de beste, of wel een van de betere speelsters van de wereld. En je hebt iedereen nodig op zo’n lang toernooi. Natuurlijk baal je daarvan. Maar je kunt niet te lang balen want we moeten het met de groep doen die er nog is. En ik denk dat we nog steeds voor de prijzen moeten gaan. Maar dat het lastiger wordt, natuurlijk!”

“Odense (de club van Tess Wester) staat ongeslagen bovenaan. Denk jij dat met Esbjerg het kampioenschap en/of een plek in Champions League nog haalbaar is?”

“In Denemarken is het zo dat de competitie eigenlijk voor ‘spek en bonen’ is. De eerste acht ploegen beginnen weer opnieuw. We moeten zaterdag tegen de nummer twee, Nykobing, de ploeg van Dione Housheer, dus die hopen we te winnen zodat we dan tweede worden. We nemen dan de punten mee in de groepsfase. Dan gaat het erom wie de beste is in het ‘slutsspil’ (eindtoernooi), zoals we dat hier noemen. Daar gaan we voor.”

Estavana Polman bij Esbjerg:

Sinds 2013: 172 wedstrijden bij Esbjerg, 957 doelpunten

2015/2016 landskampioen

2016/2017 Super Cup

2017/2018 Deense beker

Begonnen bij AAC in Arnhem, daarna VOC Amsterdam en toen naar Denemarken bij SønderjyskE.

Met Nederland:

Zilver WK 2015

Zilver EK 2016

4e plaats Olympische Spelen 2016

Brons WK 2017

Brons EK 2018

Deel dit bericht