Nieuws

Frankrijk en Duitsland starten met winst in hoofdronde

Kippenvel bij huldiging Duits WK-team 1978

Door Frits Feuler– De kop is eraf in de hoofdronde van het WK handbal in Duitsland en Denemarken. In groep I hadden Frankrijk en Duitsland veel weerwerk te duchten van Spanje en IJsland. De regerend wereldkampioen won van de regerend Europees kampioen: 33-30. Een sporteive revanche voor de verloren halve finale tijdens het laatste EK toen Spanje met 27-24 de sterkere bleek. Duitsland bleef in het spoor en liet het hevig tegen sputterende IJsland met 24-19 achter zich.

Frankrijk werd bij opkomst door de ruim achttiend duizend fans ontvangen met een enorm gejoel. De Duitse fans waren het duel van afgelopen dinsdag blijkbaar nog niet vergeten, een duel waarin de Fransen heel wat geluk hadden om dat ene puntje – drie seconden voor tijd joeg N’Guesson een vrije worp binnen – in de wacht te slepen. En net dat ene puntje voorsprong behoudt de ploeg van coach Didier Dinart na een speelronde op het ‘thuisland.’

Spanje was een taaie opponent, vond telkens bij een achterstand de puf en de motivatie om aan de marge te verkleinen. Acht minuten voor de rust dreigden de Spanjaarden ten onder te gaan (17-13) maar het herstel was met twee treffers ingezet.

18-18 werd de eerste gelijke tussenstand. Lang hield de vreugde niet aan: binnen drie minute was het verschil weer vier: 22-18. Coach Jordi Ribera brieste als een leeuw langs de lijn, werd steeds bozer op de Noorse arbitrage en kreeg het zowaar aan de stok met de wedstrijdleiding aan de tafel. Een bijna volle Lanxess Arena ging achter de underdog staan en creëerde een geweldige sfeer. Eén optie voor de Spaanse coach was in die fase de enige mogelijkheid geweest om in alle hectiek een timeout te nemen en op die manier de remonte van de Fransen een halt toe te roepen.

Na drie kwart wedstrijd (26-20) waren de kaarten geschud. Het pleit voor de spelers van het Iberisch schiereiland dat ze bleven geloven in een stunt, hoe klein ook. Die kwam er niet. 32-30, op minder dan drie minuten voof affluiten, was er nog een sprankje hoop. Maar de ervaren en robuuste Franse ploeg hield de doorgang naar doelman Vincent Gerard op slot: 33-30.

Duitsland kreeg bij binnenkomst een oorverdovend applaus van de nu uitverkochte – 19.250 fans – Arena in Keulen. De jacht op de Fransen was ingezet, in de verte lonkt immers de halve finale in Hamburg.

Maar IJsland, met nul punten op de teller, was met name in de eerste helft niet makkelijk van zijn stuk te brengen. De verschillen qua score waren minimaal. Pas vier minuten voor de rust liep de marge richting drie en vier: via 12-9 naar 14-10.

In de pauze draafde een groot deel van het succesvolle Duitse WK-team van 1978 op. In hun midden Joachim Deckarm, in een rolstoel die voor de zingende fans zijn 65e verjaardag vierde. Hier en daar werd een traantje gepinkt. De ploeg is 40 jaar na dato nog immens populair. Joachim Deckarm, sinds 1979 na een fataal ongeluk in Tatabanya 131 dagen in coma, werd voor de rest van zijn leven aan de rolstoel gekluisterd. Maar op het moment dat hij even zijn beide armen ophief ging er een orkaan van emotie door de Keulse handbaltempel. Aan de zijkant keek de huidige generatie Duitse internationals met respect toe.

Het WK-team uit 1978 viert, met 20.000 fans, de 65e verjaardag van Joachim Deckarm

In de tweede helft bleef IJsland een lastige horzel. Patrick Wiencek, de Duitse ‘witte reus’, verzette bergen werk in de defensie en was ongeveer rijp voor het zuurstofapparaat. Opgeven? Nee! Even een ‘Verschnaufpause’, dan hup, verder. Bikkelen en sakkeren, uitdelen en incasseren. Zo’n speler steelt meteen de harten van de Duitse handbalfans.

Uwe Gensheimer had niet echt zijn avondje op de linkerhoek. Zijn productie bleef op vijf steken uit zeven pogingen waarvan twee van de drie benutte pingels. Die drie keer dat hij richting de streep wandelde, ging het publiek ‘en masse’ staan, benieuwd welke worp hij nu weer uit zijn geniale rechterpols toverde.

Sfeertje!                    foto HSP

De doelpunten bleven schaars, mede ook door sterk keeperswerk van Andrea Wolff (12/30) en Bjorgvin Gustavson (8/29). Bij 22-17 trok de speaker alle registers open en zweepte de fans op. De Arena kolkte! ‘Wir machen den Deckel drauf!’ scandeerde hij meermaals. Sterker nog: toen de fans tijdens een timeout het alom bekende deuntje ‘Super Deutschland’ bralden, werd er gehost en gesprongen op de tribunes. Alles bewoog, op de perstribune druppelden pennen en papier van de tafels!

Mediabelangstelling bij Duitsland tegen IJsland is enorm                     foto HSP

Ruim voor tijd werd de Keulse hit ‘Viva Colonia’ ingezet, het feest kon beginnen. 24-19 was in orde. De focus lag bij de winnaars meteen op het volgende duel, maandag tegen Kroatië (20.30 uur, ZDF).

Deel dit bericht