Györi wint na dramatische ontknoping Hongaarse titelstrijd

Verschil tussen Györi en FTC Hungaria slecht één doelpunt na 26 wedstrijden

Met één doelpunt verschil werden de Handbalsters van Gyori KC met Nycke Groot en Yvette Broch woensdagavond Hongaars kampioen. Zijn versloegen inde laatste wedstrijd van het seizoen- Békéscsab na een 20-8 ruststand met 39-14, terwijl de directe concurrent in de strijd om de landstitel  FTC Hungaria met Danick Snelder en Laura van der Heijden na een ruststand van 19-12 met 42-24 wonnen van Vac.

FTC Hungaria begon aan de laatste competitiewedstrijd als lijstaanvoerder met evenveel punten als Györi maar met een doelsaldo dat zes doelpunten beter dan dat van de regerend kampioen Gyori. Beide wedstrijden begonnen om 18:00 uur en snel bleek dat de beide tegenstander veel te zwak waren om de twee titelkandidaten tegengas te kunnen bieden. Als snel werd het dan ook een denkbeeldige  tweestrijd tussen Györi en FTC die beide een thuiswedstrijd speelden en maar op een ding uit waren om zelf zoveel mogelijk proberen te scoren en de tegenstander zo min mogelijk doelpunten te late maken.

Bij de rust bleek dat Györi de de achterstand van zes doelpunten al bijna had goed gemaakt. De druk kwam dan ook volledig op de schouders van FTC te liggen dat met nog dertig minuten te spelen nog maar en marge van één doelpunt over had.

Daar waar Györi vooral onder leiding van Anita Gorbicz (10), Nycke Groot (9) en Yvette Broch (7)  in de tweede helft de voorspong in rap tempo wist te vergroten naar 29-10 halverwege de tweede helft had FTC onder leiding van Laura van der Heidjen (11) Nadine Schatzl (9) en Aniko Kovacsics (6) daar toch iets meer moeite mee 29-18 . Zo bleek dat Györi halverwege een marge had van 19 doelpunten en FTC van 11 doelpunten. Daarmee was  de marge van zes doelpunten achterstand door Györi a ingelopen en had zelfs met twee doelpunten de leiding had genomen.

In het laatste kwart van de wedstrijd krop FTC weer langzaam terug en stond met nog twee minuten te spelen weer op een voordelige marge van plus één doelpunt bij een stand van 41-23 (18 doelpunten  verschil) voor FTC tegenover een 37-14 (23 doelpunten verschil) score voor Gyori. Op dat moment had FTC dan de titel in handen. Aniko Kovacsics scoort dan in Boedapest voor FTC de 42-23 terwijl bijna gelijktijdig Nycke Groot in Gyor de 38-14 scoort

Met nog 35 seconden te spelen maakt Danick Snelder een overtreding waarvoor de Nederlandse international een tijdstraf krijgt en Vac een zeven meter. Die wordt door Patricia Kovacs benut en zij zet daarmee de eindstand vast op 42-24 want gescoord werd er in Boedapest niet meer Op dat moment stonden beide ploegen ook in doelsaldo gelijk. Dertien seconden nadat Kovacs scoorde voor Vac was het Yvette Broch die 22 seconden voor het einde de 39-14 voor Györi liet aantekenen en haar ploeg daarmee voor de vierde keer op rij, de veertiende keer in de historie en de twaalfde keer in de laatste 14 jaar de landstitel heeft bezorgd. Met één doelpunt verschil versloeg Györi FTC na een dramatische slotfase in de strijd om de landstitel. Nog nooit was een titelstrijd zo spannend

Dramatische taferelen spelde zich vervolgens af bij FTC Hungaria na afloop van de wedstrijd. Terwijl de supporters luid zingend achter hun ploeg bleven staan vloeide de tranen ruiterlijk. Weer net niet voor FTC. Met tranen in de ogen de namen de speelsters de zilveren medaille in ontvangst en stond men de pers te woord.

Terwijl het 100 kilometer verderop opnieuw een vreugde uitbarsting was. Na zo’n zwaar seizoen met zoveel zware blessures en waar zo veel werd gevraagd van iedereen toch de tripel binnen werd gehaald mag wel een zeer bijzondere prestatie genoemd worden. In een bijzonder bijeenkomst werd er ook afscheid genomen van de beste trainer die Gyori ooit heeft gehad: Ambros Martin. Na zes jaar met vijf landstitels, vijf bekers, vier Champions League zeges en een verloren CL-finale nam hij afscheid en vertrekt naar het Russische Rostov Don

Daarmee winnen Nycke Groot en Yvette Broch voor het eerst in Hongaarse dienst de triple: de Beker, de Champions League en de Landstitel. Nycke Groot heeft nog een contract voor één jaar bij Gyori Yvette Broch voor twee jaar.

Voor Danick Snelder blijft het in de twee seizoen Hongarije bij een bekerzege vorig jaar, twee keer de kwartfinale van de Champions League en twee keer tweede in de strijd om de landstitel.  Laura van der Heijden keert na een seizoen zonder prijzen, maar wel een bijzondere ervaring rijker, terug naar Duitsland.