Nieuws

ORANJE VERLIEST EERST WK-PLAY-OFF DUEL VAN GRIEKENLAND

De nationale mannenploeg heeft het eerste van twee duels in de WK play-off in en tegen Griekenland verloren: het thuisland won met 31-27. Om zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap 2025 dient Nederland zondag met minstens vijf doelpunten verschil te winnen. Die tweede wedstrijd wordt zondag om 16:00 uur gespeeld in het Indoor Sportcentrum Eindhoven.

In het Nederlandse doel startte een debutant. De van origine Deense doelman Matthias Dorgelo bracht in de beginfase knap redding. De Franse scheidsrechters deelden aan beide kanten veel tijdstraffen uit. Het tempo in de wedstrijd lag daardoor laag. Robin Schoenaker moest in korte tijd twee keer op de bank plaatsnemen. Niet veel later kreeg ook Lars Kooij een tijdstraf aan zijn broek. De doelpunten waren hierdoor aan beide kanten schaars.

Halverwege de eerste helft stond er een stand van 4-5 op het scorebord. Na een mooi uitgespeelde aanval kwam Dani Baijens vrij voor de sterk keepende Petros Boukovinas. Desondanks verschalkte Baijens de doelman. Aan de hand van Rutger ten Velde, die tweemaal scoorde, sloeg Nederland een gat van drie doelpunten: 5-8. De Grieken hadden een stugge ploeg en mede omdat Nederland een aantal open kansen miste, maakten ze vrij eenvoudig de aansluitingstreffer.

KORT EFFECT

Met nog vijf minuten spelen in de eerste helft legde bondscoach Staffan Olsson zijn time-out kaart op tafel. Het gesprek met de ploeg had kort het gewenste effect. Nederland speelde de aanval goed uit en hoekspeler Rutger ten Velde kon vanuit een kleine hoek tot scoren komen. Hij bracht zij op een voorsprong van drie goals: 9-12. Geen vuiltje aan de Griekse lucht, denk je dan. Maar Nederland speelde vervolgens slordig en de Grieken schakelden een tandje bij. Ze scoorden vier doelpunten op rij en bogen zo de achterstand om naar een ruststand van 13-12. Een wake up call, had het moeten zijn voor Oranje.

           

Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Met een mooie individuele actie bracht Luc Steins de stand in evenwicht (15-15). De Griekse ploeg was trefzeker, waar Nederland moeilijk tot scoren kwam. Het thuisland liep uit naar 18-15. De ploeg had het initiatief in handen. Nederland kwam niet toe aan hun snelle, dynamische spel. Het verschil tussen beide landen schommelde lang tussen de drie à vier goals. Het lukte Nederland niet om dichterbij te komen. De Nederlandse dekking kreeg te gemakkelijk doelpunten tegen. Aanvallend kon het ook geen vuist maken.

In de slotminuten benutte Rutger ten Velde een penalty (29-26). De schade werd nog vergroot toen Griekenland twee keer op rij doel trof. Voor het eindsignaal lukte het Luc Steins om nog één keer het net te vinden. De scheidsrechters floten af bij een stand van 31-27.

Nederland moet dus zondag alles uit de kast halen en een verschil van vier doelpunten overbruggen om zich te plaatsen voor het WK2025, dat plaatsvindt in Kroatië, Denemarken en Noorwegen.

Griekenland: Dimitrios Panagiotou (4), Theodoros Boskos (5), Nikolaos Liapis (3), Charalampos Mallios, Eleftherios Papazoglou, Stefanos Michailidis, Nikolaos Passias, Achilleas Toskas (7), Petros Boukovinas, Georgios Papavasilis (3), Dimitrios Tziras (6), Petros Kandylas, Anastasios Papadionysiou (1), Evangelos Arampatzis (2), Savvas Savvas, Christos Kederis.
Nederland: Matthias Dorgelo, Evan de Lange, Dani Baijens (4), Niko Blaauw, Kaj Geenen, Martijn Kleijkers (1), Lars Kooij, Bobby Schagen (4), Robin Schoenaker, Alec Smit, Jorn Smits, Ivar Stavast (1), Luc Steins (4), Rutger ten Velde (10), Arjan Versteijnen, Niels Versteijnen (3).
Scheidsrechters: Gasmi/Gasmi (Frankrijk). 
Tijdstraffen: 12’- 6’ (Panagiotou 2’, Liapis 2’, Passias 4’, Kandylas 2’, Zaravinas 2’ – Schoenaker 4’, Schagen 2’, Kooij 2’)
Strafworpen: 5/5 – 5/4

DE VOLLEDIGE STATISTIEKEN VAN NEDERLAND:

cover Dani Baijens en Oranje moeten zondag in Eindhoven vol aan de bak om WK-kwalificatie af te dwingen

foto Reza

Deel dit bericht