Nieuws

Handbalcoach Jan Kecskemethy op 85-jarige leeftijd overleden

Het afgelopen weekend kwam ket trieste bericht dat handbalcoach Jan Kecskemethy in zijn woonplaats Roermond op 85-jarige leeftijd is overleden.

De Slowaak kwam in 1980 naar Nederland en was in de jaren tachtig zeven jaar bondscoach van de Nederlandse handbalmannen alsook de vrouwen. Daarna was hij onder meer nog coach bij het Duitse Borussia Mönchengladbach, de vrouwen van Swift Roermond en Foreholte en de mannen van E&O en het Belgische Eynatten. Na de zware hartoperatie die hij in Nederland heeft ondergaan, besloot hij om permanent in Roermond te gaan wonen, omdat de gezondheidszorg in Nederland op een hoger niveau stond. Uiteindelijk stief hij ook in zijn woonplaats.

In zijn eigen land wordt hij nog altijd gezien als een grote handbal persoonlijkheid. Met Plastikou Nitra en Štartom Bratislava won hij in de beginjaren zeventig drie kampioenschappen van Tsjechoslowakije. Op het WK in 1978 dat in  Tsjechoslowakije werd gespeeld, eindigde hij met de nationale vrouwen ploeg op de vierde plaats. Ook was hij met de nationale vrouwenploeg in 1980 vertegenwoordigd op de Olympische Spelen van Moskou waar hij op een vijfde plaats eindigde van de zes deelnemers.

Hij was de eerste Tsjechisch coach, die in Denemarken werkte en later bondscoach werd van de Nederlandse mannen en vrouwen. In 1995 pakte hij zijn een eerste kampioenschap met Swift Roermond  gevolgd door een tweede in 1996. Ook wint hij twee keer de beker en bereikt hij de laatste acht van de Champions League.  

Foto Slovenska Handball 

Deel dit bericht