Handbalsters U20 schrijvengeschiedenis met vijfde plaats bij WK in Hongarije

Nederland overtreft gouden generatie

Door Hans Schets - Nederland U20 won zaterdagmiddag beide helften in de wedstrijd om de vijfde plaats bij het WK U20 in het Hongaarse Debrecen tegen Denemarken met 16-14 en kon zo met de 32-28 overwinning hun eigen stukje geschiedenis schrijven. Een stukje geschiedenis dat in  de toekomst nog meer gewicht in de schaal zou kunnen gaan leggen.

De geschiedenis die ze schreven was immers significant. Niet hoger dan een zesde plaats eindigde Nederland U20 eerder op een IHF Dames Junior WK en dat team - in 2010 in Korea - was de gouden generatie van onder andere Estavana Polman, Martine Smeets, Jessy Kramer, Danick Snelder, Debbie Bont en Laura van der Heijden.

De Nederlandse coach Robert Nijdam had vóór de wedstrijd gezegd dat hij “niet graag tegen de geschiedenis speelt - we spelen ons eigen spel". En zijn ploeg deed het tegen het Deense team waar ze in de groepsfase nog met één doelpunt verschil van  hadden verloren, uitstekend.

Maxime Drent die gisteren ernstig geblesseerd raakte nam - compleet met krukken en al  - haar plaats in op de bank. Nijdam vertrouwde op de rest van zijn team. Maar hij zag dat het een moeilijk openingskwartier werd als Denemarken halverwege met 7-9 de leiding neemt. Dankzij de 12-doelpunten van Merel Freriks kwam er een kentering. Nederland  ging, na een 5 -0 run met drie doelpunten van Freriks, naar een 12-9 voorsprong om vervolgens de eerste helft met een 16-14 stand af te sluiten.

In tegenstelling tot het eerste kwart van de wedstrijd, zag het openingskwartier van de tweede heft er heel anders uit. Denemarken wist slechts driemaal te scoren terwijl Nederland  acht keer het net wist te laten bollen. Oranje leidde dan ook na een doelpunt van Sarah Dekken na 46 minuten met 24-17. Denemarken wist dat de wedstrijd was gestreden. Met nog zes minuten te spelen wist de Scandinavische ploeg terug te komen tot op drie doelpunten (28:25). Met twee doelpunten van Larissa Nusser en Mariel Beugels herstelde Nederland de marge weer naar vijf punten en was de wedstrijd gespeeld.

Scores voor Nederland: Merel Freriks 12, Dione Housheer 6, Mariël Beugels 5, Larissa Nusser 4, Sarah Dekker 3, Lynn Molenaar 1, Bo van Wetering 1.

Hongarije kroonde zich tot nieuwe wereldkampioen door in de finale te winnen van de leeftijdgenoten uit Noorwegen: 28-22. Halverwege leidde de Noord-Europese ploeg nog met 12-10. Zuid-Korea pakte het brons na een 29-27 zege op Rusland.