HET EREDIVISIEOVERZICHT

Handbal Venlo heeft het bezoek aan VZV afgerond met de tweede zege: 29-33. Bij rust was de voorsprong al 12-15. Ondanks de kleine marge was coach Robin Gielen tevreden.

Zonder Demi Smolenaars en Lisanne Kruijswijk en met nog enkele speelsters die maar beperkt inzetbaar waren, begon de bekerwinnaar gehavend aan de wedstrijd. In de slotfase waren wat slordigheden er de oorzaak van dat de score niet nog wat hoger uitviel.

Aanstaande woensdag staat er voor de bekerwinnaar een uitduel tegen Quintus op het programma. Volgende week zaterdag komt het sterke SEW op bezoek.

V&L won de thuiswedstrijd tegen debutant E&O uit Emmen met 33-22. Hierdoor kon de Geleense ploeg, na de nederlaag tegen Handbal Venlo de eerste competitiepunten bijschrijven.

Promovendus E&O kon V&L tot de rust nog redelijk bijbenen (16-15). Na rust liep V&L uit naar een duidelijke en verdiende overwinning. V&L-coach Harold Nusser was met name tevreden over de tweede helft. “De eerste helft ging het moeizaam: er werd matig verdedigd en dan blijft zo’n ploeg qua score goed bij. Toen we na rust een tandje bijschakelden, het tempo opschroefden en een constant niveau bleven spelen, ging het een stuk beter.” Komend weekeinde reist V&L naar VZV. Een speciaal duel: VZV-coach Edwin Janssen was tot de zomer trainer van de Geleense vrouwenploeg.

Met 35-22 heeft SEW de handbalderby van Volendam weten te winnen. In De Westfrieslandhal pakte de thuisploeg al snel een ruime voorsprong en kwam daarna niet meer in de problemen. Na twee speelrondes staat SEW op vier punten en is Volendam nog puntloos. Het duurde even voordat de eerste treffer viel. Na zo'n drie minuten zetten Denise Mol SEW pas op voorsprong. Daarna liep het verschil tussen beide ploegen snel op. Halverwege stond er 20-10 op het scorebord en dat was vooral te danken aan Mol. In de eerste helft vond ze al vijf keer het net en na rust scoorde ze nog twee keer.

CONSTERNATIE

Na de onderbreking deed SEW het wat rustiger aan en Volendam kreeg het niet voor elkaar om dichter in de buurt te komen van de West-Friese ploeg. Enige opwinding in de warme hal in de tweede helft was de consternatie over het scoreverloop. Een paar keer ging een doelpunt van SEW naar de bezoekers, tot opwinding van de fans op de tribune. Uiteindelijk stond er 35-22 op het scorebord, maar de supporters waren overtuigd dat het 36-20 was geworden. SEW-trainer Michael Vijverberg kon zich er niet zo druk overmaken. De scheidsrechters namen de uitslag van het scorebord over. Volgende week de topper in Venlo. Volendam ontvangt Quintus.

EREDIVISIE MANNEN

Vier ploegen na twee speelronden op kop: Tachos, Quintus, Hellas en DFS Arnhem. Laatstgenoemde ploeg pakte in eigen huis twee punten van een van de titelkandidaten, BFC: 29-28 (14-16). Opvallend: bij de Limburgers was in de laatste tien minuten het kruit verschoten, de ploeg van coach Richard Curfs wist nog maar één keer te scoren! Daardoor verdween de 24-27 voorsprong als sneeuw voor de zon. Niels van Noessel scoorde de 28-28, BFC-keeper Lars Boers ranselde twee pingels uit zijn doel. De 29-28 van Dani Blom bleek achteraf de twee punten op te leveren. Doelman Mark Majdan stopte het laatste schot van de Limburgers. Zaterdag gaat DFS op bezoek bij Tachos.

Van een vooraf aangekondigde kraker tussen Hellas – oud-WHC/Hercules-coach Richard Rijkens verving de vakantie-vierende Joris Witjens - en WHC/Hercules bleek op het veld weinig te bespeuren. Ondanks het ontbreken van spanning, was het toch genieten. Dat was de verdienste van Hellas, dat met fris en onbevangen spel en vooral met een geweldige inzet en beleving de partij glans gaf. In de eerste helft liet de thuisploeg merken dat er weinig te halen viel voor de rivaal. Na 21-13 halverwege werd het liefst 34-20 voor Hellas waar Kevin Pronk er tien maakte.

Watersley R&D dat in de competitieouverture nog over de knie ging bij de buren van BFC, hield het in het eerste thuisduel tegen kampioenskandidaat Tachos vrij lang vol maar moest uieindelijk met een acceptabele 19-27 van het veld stappen. De ploeg is onderdeel van een project op een campus die sport in de regio wil stimuleren. In de ploeg zijn onder meer een Chileen, Duitsers, een Luxemburger en een Engelsman actief. Driemaal wordt er met bal getraind, een keertje staat een krachtsessie op het menu. Handbal weer aantrekkelijker maken, dat is wat de organisatie achter de ploeg wil. Buitenlandse sporters, dus ook handballers, kunnen in Nederland studie en sport combineren.

Onderin vijf ploegen die nog nul punten vergaarden: Watersley, EHC, PSV. E&O en Bevo 2 kwamen zondagmiddag in actie: de Emmenaren poetsten met een 28-33 zege de hatelijke 0 achter hun naam weg. .