HISTORISCHE ZEGE BRENGT MHV’81 IN EREDIVISIE

Door MHV’81 - Zaterdagavond was het zover. De wedstrijd die rood omcirkeld in de agenda van alle handballiefhebbers stond. Op bezoek bij directe concurrent Wijhe’92 moest de promotie naar de eredivisie veiliggesteld worden. Dat lukte, in een wedstrijd waarin MHV’81 oppermachtig was: 27-34. Waarschijnlijk nooit eerder zal de spanning voor de jonge ploeg van de zussen Gommans zo groot zijn geweest. Veel supporters in een kleine sporthal waar het publiek letterlijk met de tenen tegen de zijlijn stond verhoogde de ambiance. Alle ingrediënten voor een historische avond waren aanwezig.

Wijhe begon direct met mandekking op Lieke van Baal om zo het ritme uit de Millse aanvallen te halen. Het was niet voor het eerst dit seizoen dus het lukte de Millse ploeg om daarop te anticiperen. Wijhe speelde met een sterke rechteropbouwster en een aantal fysiek sterke speelsters. Via een strafworp kwam MHV op voorsprong maar al snel nam Wijhe de leiding over en kwam op een voorsprong van 3-1. Meike Weren maakte de aansluitingstreffer en Evi Bens scoorde vanaf de cirkel de gelijkmaker.

De Millse aanvallen waren in de beginfase chaotisch. Een aantal keren balverlies en geforceerde doelpogingen hielpen Wijhe in de wedstrijd. Dat ging goed tot 6-5. Nicole Nijenhuis, die een ijzersterke wedstrijd speelde, en wederom Meike Weren brachten de stand op 6-8 na twaalf minuten spelen. Wijhe nam een time-out want de coach zag vroeg in de wedstrijd al dat het hoge tempo waarin gespeeld werd, te heftig was voor zijn ploeg. Bovendien speelde MHV opnieuw met een offensieve dekking waardoor de sterke opbouwers ver van het Millse doel bleven.

WANHOOP

De adempauze bracht echter niet het gewenste effect. Eerste een aanvallende fout en vervolgens de eerste van drie (!) gestopte strafworpen dreven de dames van Wijhe tot wanhoop. Het was aan de slordigheid van MHV te wijten dat Wijhe binnen één minuut weer terug kwam tot 10-10. En juist op dat moment wist Lieke van Baal zich aan de mandekking te onttrekken en MHV op 10-13 te brengen. Vervolgens stopte Nienke van de Boom een strafworp en maakte Chiara van Katwijk in de tegenaanval 10-14. Niet eerder dit seizoen was de Millse ploeg zo effectief en volwassen als deze avond in Wijhe. Bijna onvoorstelbaar voor zo’n jonge ploeg in zo’n beladen wedstrijd. Uitgerekend de jongste van het stel (Chiara van Katwijk) sloeg het gaatje naar 13-19 met vier doelpunten in korte tijd. De rust werd bereikt bij 15-19.

MHV was dominant en handballend echt beter dan Wijhe. De Millse aanhang werd al euforisch. Zou het dan echt gebeuren? De tweede helft begon met wederom een scherp MHV. Waar normaal weleens een dipje na rust ontstaat bleef MHV nu ijzersterk. Evi Bens kon haar gewenste break-outs lopen en haalde in deze wedstrijd een honderd procent score. Nienke van de Boom bleef ijzersterk keepen. Gek genoeg kon MHV met nog achttien minuten te gaan de wedstrijd uitspelen. In de slotfase kwam Wijhe nog op 27-31 maar de promotie was veiliggesteld. Met drie doelpunten in de laatste minuten werd de wedstrijd met 27-34 afgesloten.

Het feest op en naast het veld barstte los na deze indrukwekkende wedstrijd. Op naar de eredivisie! Een terechte beloning voor een ijzersterk seizoen waarin de Millse handbalsters er met name tegen de topploegen altijd stonden als het erom ging. Een jong team dat zo volwassen kan handballen is een prestatie op zich.

Komende zaterdag (11 mei) om 19:00 uur spelen de dames tegen VZV 2 hun laatste thuiswedstrijd. Aansluitend wordt het seizoen afgesloten met een feestavond om het seizoen feestelijk af te sluiten. De dames willen nog één keer knallen als bedankje voor de trouwe steun van het publiek in het afgelopen seizoen.

cover FEEST IN MILL! DE HANDBALVROUWEN PROMOVEREN NAAR DE EREDIVISIE! PROFICIAT!

foto 1 Meike Weren in actie namens de kampioen, foto archief HSP / Manuela van Baal