Nieuws

KORT NIEUWS - week 41

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland. Clubs kunnen hun informatie voor dit wekelijks overzicht doorsturen naar:

http://redactie@handbalstartpunt.nl                                                                                 update 14 oktober            

OVERZICHT UITSLAGEN EN STANDEN VAN DE LANDELIJKE COMPETITIES VINDT U OP:

http://www.handbalstartpunt.nl/uitslagen

1. Anouk Nieuwenweg wekenlang ‘out. Dat maakte de club vandaag bekend op haar website.

                            

                 Anouk Nieuwenweg / foto Jens Kaliske, Vipers HSG Bad Wildungen

Slecht nieuws dus voor HSG Bad Wildungen: “Na onderzoek werd bij Anouk Nieuwenweg een knieblessure vastgesteld die haar de komende weken aan de kant houdt,” aldus de club. Over de precieze aard van de kwetsuur is nog geen mededeling gedaan, die worden pas in de komende dagen bekend.

Anouk Nieuwenweg ontbrak vorige week al bij de 23-32 thuisnederlaag tegen SG BBM Bietigheim. Na twee overwinningen op Zwickau en Waiblingen én de nederlaag in Metzingen staan ​​de Vipers met vier uit vier in de middenmoot van de Bundesliga. Komend weekend wordt gespeeld in het bekertoernooi, in en tegen Werder Bremen, de ploeg van coach Robert Nijdam. Nog voor het EK is het voorlopig laatste competitieduel tegen Neckarsulm. Gezien de aard van de nu bekende blessure is Nieuwenweg er in elk geval de komende twee duels niet bij. Na het EK start de ploeg op 27 november op bezoek in Blomberg.

Linkspoot Nieuwenweg, die in 2021 van Neckarsulm overstapte naar Bad Wildungen, waar ze ook tussen 2015 en 2019 speelde, zat ook in de 35-koppige selectie van Oranje voor het EK.

2. SC Magdeburg voor onbepaalde tijd zonder Omar Ingi Magnusson

Duits handbalkampioen SC Magdeburg waar Kay Smits onder contract staat, zal het waarschijnlijk langere tijd zonder doelpuntenmaker Omar Ingi Magnusson moeten stellen. De 25-jarige is momenteel om persoonlijke redenen in zijn geboorteland IJsland. SCM-trainer Bennet Wiegert wil zijn uitzonderlijke speler de nodige tijd gunnen.

"Nu gaat het om de persoon Omar Ingi Magnusson", zei Wiegert vandaag in een bericht in de "Magdeburger Volksstimme" en benadrukte: "Er zijn belangrijkere dingen voor ons dan Bundesliga- of Champions League-wedstrijden. We willen een familieclub zijn." Hij kon de vraag niet beantwoorden hoelang Magnusson afwezig is.

Magnusson, Bundesliga-topscorer van 2020/2021, ontbrak tegen MT Melsungen (27:23) en in de Champions League tegen Wisla Plock (33:27). Volgende week komt SCM, als titelverdediger, in actie bij de IHF Super Globe in Saoedi-Arabië.

3. ONDERTUSSEN OP DE BANK BIJ TACHOS...

De regelmatige bezoeker van onze thuiswedstrijden heeft ongetwijfeld opgemerkt dat opbouwer Espen Klomp al een tijdje op de bank zit. Wat is er aan de hand? Wel, er is letterlijk iets aan zijn hand… Tijdens de laatste competitiewedstrijd van vorig seizoen tegen WHC?Hercules ging het er hard aan toe, ook al was de strijd al gestreden en Tachos kampioen van de eredivisie. In een duel met de Hagenezen heeft Espen en breuk opgelopen in een van zijn handbotjes (een scaphoïdfractuur) met 3 maanden gips als gevolg. Dit geneest helaas niet heel snel en Espen staat sindsdien dus op non-actief.
Super vervelend voor deze gedreven jonge speler! Espen traint ook aan de HandbalAcadmie op Papendal en heeft afgelopen zomer door deze blessure bijvoorbeeld het European Championship misgelopen met Oranje U18. Daar had hij natuurlijk bij willen zijn!
 
Ondertussen heeft Espen er wel alles aan gedaan om zijn kracht en conditie zoveel mogelijk op peil te houden. Inmiddels is het ergste leed geleden en de opbouw gaat voorzichtig, met vallen en opstaan. Zoals Espen het zelf zegt: “ik hoop dat ik er snel weer vol tegenaan kan gaan!” Ook al is Espen altijd positief en optimistisch, hij staat te popelen om het team bij te staan in de BENE-League! 
 
4. Odense, tot woensdagavond de ongeslagen koploper in de Deense vrouwencompetitie (12 uit 6) kreeg op speeldag 7 een enorme dreun: op bezoek bij Herning-Ikast – twee punten minder – ging de ploeg – zonder Housheer, Nüsser en Rej - met dubbele cijfers onderuit: 32-22. Van Wetering kwam tot 0 scores, Vollebregt kreeg één streepje. Esbjerg won het uitduel bij Randers (25-34) en voert samen met Herning en Odense de ranglijst aan. Later op de avond meldde Nykobing – met Polman (1) en Van der Vliet (5) - zich ook met 12 uit 7 in de kopgroep na een 28-25 zege tegen Sonderjyske.

Kopenhagen, met Kim Molenaar (geen scores) haalde uit bij Skanderborg: 28-40. De ploeg uit de Deense hoofdstad meldt zich met 10 uit 7 op een keurige vijfde plek. Horsens (Haggerty en Rompen) met 5 uit 7, beleefde weinig plezier bij Aarhus United: 28-21 nederlaag. Ringkobing, met Marit Huiberts en pas 2 uit 6, deed thuis goede zaken door te winnen van Viborg, dat met 6 uit 6 aan het duel begon: 31-28.

In de tweede liga gaat Holstebro - met Jesse van de Polder en Evi Jaspers - na vier speeldagen met acht punten aan de leiding. Bij DHG werd de vierde overwinning gepakt: 27-32.

In de Noorse competitie duikelt Volda, de ploeg van Hante Hamel, naar de laatste plek: 2 uit 6. Tegen CL-ploeg Storhamar kwamen Hamel c.s. er niet aan te pas: 22-36 (14-17). Ook Byasen, met Annick Lipman, daalt naar de onderste regionen na een forse nederlaag in het uitduel bij Molde: 38-28. Met 5 uit 6 'hangt' Byasen net op kop van de degradatiegroep van vier ploegen.

5. Opnieuw pech voor Handbal Venlo-speelster Anna Leunissen: nadat ze aan het eind van het vorig seizoen haar kruisband scheurde, bleek ook dat haar knieschijf gebroken is. De onfortuinlijke speelster wordt donderdag 13 oktober met spoed geopereerd.

6. William Weijmans en Rick Wolbertus komen dit weekeinde tweemaal in actie bij het duel in de European League (vrouwen) op Gran Canaria. Zaterdag (18:00 uur) Rocasa Gran Canaria - ZRK Bjelovar. Zondag (12:30 uur) de return.

7. SC Magdeburg heeft voor komend seizoen de Zweedse international Felix Claar vastgelegd. De 25-jarige spelverdeler tekende een contract voor drie jaar – tot 30 juni 2026 – bij de regerend Duits kampioen en CL-deelnemer.

Claar komt over van de Deesne topclub Aalborg Haandbold. Met de Deense ploeg won hij in 2021 de dubbel: titel en beker. Daarnaast werd driemaal de Super Cup gewonnen en speelde hij in 2021 in de finale van de Champions League. Voordat Claar in 2020 naar Aalborg kwam, speelde hij voor Alingsås HK (2013-2020) in Zweden, de ploeg waarmee hij in 2014 Zweeds kampioen werd , In 2019 en 2020 werd hij uitgeroepen tot MVP van de Deense competitie. Met handbal begon Claar in zijn geboortestad bij Norköping HK.

Met de Deense nationale ploeg werd hij eerst vice-wereldkampioen voordat Zweden afgelopen januari de Europese titel pakte. Pikant: met Aalborg speelde Claar in 2021 tijdens de IHF Super Globe tegen Magdeburg, een duel dat de latere Duitse winnaar met 32-30 won.

cover foto Reza

Deel dit bericht