Nieuws

OOK DERBY HELLAS TEGEN QUINTUS ONBESLIST; WHC/HERCULES WINT WÉÉR

AD SPORT / Peter Lotman - Niet alleen stond de vrouwenderby tussen VELO en Quintus (26-26) in deze regio op het programma, maar ook de burenruzie tussen de mannen van Hellas en Quintus (24-24) werd gelijktijdig afgewerkt. Moeilijk kiezen dus voor de vaste supporters en onbegrijpelijk vanuit het oogpunt van publiciteit dat twee interessante duels op die manier worden ingepland. WHC/Hercules was overigens opnieuw de enige Haagse ploeg die tot winst kwam: 30-33 bij Watersley R+D in Zuid Limburg.

Het team van technisch duo Wesley Hage/Nick Masmeijer is al geruime tijd gebrand op de derde plaats in de eredivisie. Dan moet er wekelijks worden gewonnen om de achtervolgers op één punt van zich af te houden. Opleidingsteam Aalsmeer, E&O en Tachos vormen een bedreiging. Dát belang droop er niet vanaf tijdens de partij, die door coach Hage als niet goed werd bestempeld. “We begonnen rommelig en hielden ons niet aan de afspraken. Veel 1:1 duels met weerstand in plaats van de ruimte te gebruiken. Daardoor kwamen we onnodig maar ook terecht op een 7-3 achterstand.”

Hage nam een time-out en daarna ging het wat beter. De Hagenaars kwamen terug tot 7-10 en 7-13 en pakten een 15-17 voorsprong bij de rust. “Vervolgens verzuimden we na het wisselen door te pakken en bleven we steeds gelijk opgaan”, aldus Hage. “Het lukte maar niet om een gaatje te slaan. Het was vechten voor elk punt en dat heeft het team wél goed gedaan. Uiteindelijk toch met de twee punten naar huis.”

Bij 23-22 zag het er nog steeds niet goed uit. Vooral ook door goed keeperswerk van Lars Hemmes bleef WHC/Hercules overeind ondanks matig verdedigen. Daan van Vliet, Koen Houdijk en Jonah Baak bogen de achterstand om naar 23-25, waarna het Combinatieteam vervolgens moest bikkelen voor elk punt: 27-28 en 28-29. Tim Frenk (2x) en Sten Maas gooiden bij 28-32 de deur in het slot met nog drie minuten op de klok.

Doelpunten WHC/Hercules: Tim Frenk (8), Ziggy Eijsenring (6), Jonah Baak (5), Stan Zwinkels (5), Daan van Vliet (4), Koen Houdijk (3), Jari van de Moosdijk (1) en Sten Maas (1).
Bij Watersley was linkeropbouwer Yakko Bannink met 11 treffers de gevierde man. Ook Tristan Boiten maakte als midopbouwer met 5 doelpunten een prima indruk.

HELLASCOACH RIJKENS: ‘HADDEN MEER VERDIEND’

De strijd tussen de rivalen Hellas en Quintus was volgens coach Richard Rijkens een echte derby. “Hard werken, mooi handbal afgewisseld met enorme fouten aan beide kanten.” De Hellenen begonnen nog goed en straften de technische fouten van de Westlanders af en pakten een verdiende 8-4 voorsprong. Het tweede kwartier van de eerste helft was het precies andersom. Rijkens: “Te haastig schieten en de afspraken niet nakomen, zorgden ervoor dat Quintus kon terugkomen tot 13-12 bij de rust.”

Via 13-13, 16-16 en 18-18 kwam Hellas op een 20-18 voorsprong. “Wij hebben daarna de hele tweede helft Quintus onder controle en hadden het gevoel dat we gingen winnen. Bij 24-23 neem ik met zestien seconden te spelen een time-out. We gaan een ingestudeerd systeem spelen en voegen een zevende veldspeler toe met keeper Storm Bolman naar de kant. Geen balverlies was de opdracht, maar helaas verspelen we binnen drie seconden toch de bal en kon Quintus in een leeg doel makkelijk de gelijkmaker scoren.” Dramatisch einde dus voor Hellas, dat vrijwel de gehele wedstrijd de bovenliggende partij was. Rijkens was duidelijk in zijn oordeel: “Dan kan ik wel zeggen, dat deze jonge groep van dit soort wedstrijden veel leert, maar ik vind dat we verder zijn en dat dit niet had mogen gebeuren.”

Bij Hellas kwamen de meeste doelpunten van Olivier Beltman (8), Joey van Dalen (6) en Thierry van Zundert (4), die na blessureleed tot vreugde van de Hellenen weer van de partij was. Storm Bolman viel op door zijn loepzuivere passes voor de break-out en zijn vele stops. Een opvallend debuut maakte de 26-jarige Wessel Kleibergen, die vanuit het tweede team door coach Rijkens werd beloond voor zijn intensieve trainingsarbeid. Vooral in de verdediging was hij sterk op dreef.

QUINTUSCOACH SAPONJIC: ‘BLIJ MET PUNT’

Quintus-coach Neso Saponjic gaf toe, dat de tegenstander een groot deel van de wedstrijd op voorsprong stond. “Maar wat ik mijn spelers moet toegeven is, dat ze bleven kokken tot het einde. Ook bij de achterstand vlak voor tijd werden de aanvallen goed uitgespeeld. En we hadden het geluk dat Hellas die fout maakte, waardoor wij nog gelijk konden maken. Het was al met al wel een echte Hellas-Quintus derby met veel gemiste kansen over en weer en veel slordigheden, maar ook met veel spanning zoals het hoort.”

Bij Quintus waren Timo Blom (6), Youri Schutte (6), René de Bakker (4) en Max van Zijderveld (3) de beste schutters.

cover Tim Frenk was namens WHC/Hercules goed voor acht treffers in Zuid-Limburg

foto IMV fotografie / archief HSP

Deel dit bericht