Nieuws

Oranje start overtuigend in kwalificatiereeks richting EK 2020

“Verschil tegen Estland had groter moeten zijn”

Door Frits Feuler– Gespannen kopjes bij aanvang van het eerste kwalificatieduel tegen Estland in Sittard. Oranje heeft, net als de vrouwenploeg ergens begin jaren negentig, ook een Missie: deelname aan het EK 2020. Daarvoor zijn zes kwalificatieduels en een plek bij de eerste twee in de groep noodzakelijk. Tegen Estland werd die eerste stap naar iets moois gezet: 35-25 winst. Zondag neemt Oranje het in Letland op tegen de volgende opponent in de groep.

Precies een jaar geleden kwam de IJslander Erlingur Richardsson aan het Nederlandse roer. Een nieuwe route, een andere opvatting die de ploeg verder heeft ontwikkeld. Al bleef de ultieme beloning vooralsnog uit in de vorm van EK of WK.

Nu liggen de kaarten anders. 20 van de 32 teams plus de drie organiserende landen – Noorwegen, Zweden en Oostenrijk en regerend Europees kampioen Spanje - in de kwalificatiegroepen stromen naar het EK 2020 dat voor het eerst met 24 ploegen wordt gespeeld. Die kans lijkt echt niet te missen, na de enige WK-deelname in 1961 in Duitsland.

Oranje startte met een vlotte 3-0. Met de kwieke Dani Baijens als spelverdeler kwam er steeds meer dreiging en acties richting het doel van de gasten. Estland pikte met 6-5 nog aan maar dat was de kleinste marge die in het verdere verloop op het bord kwam. Debet daaraan was ook doelman Bart Ravensbergen die met een aantal prima stops de gasten halverwege op 10 hield. Zou Oranje aanvallend wat meer accuratesse aan de dag hebben gelegd in de afronding, was het getal 17 op het bord bij rust zeker in de richting van de 25 opgelopen.

 

Jasper Adams

Gedreven

Jasper Adams, bij zijn club Lions enkele weken geleden nog in een dip, was onherkenbaar en bekroonde menige aanval met beauty’s van treffers. Gedreven, gemotiveerd. Alles uit de kast. “Bij Lions kwam ik in een totaal nieuwe ploeg terecht. Het duurt even voordat we elkaar aanvoelen op het veld. Hier, bij Oranje, speel ik toch al wat langer met vaste spelers om me heen. Een goeie mix van ervaring en talenten. Je kunt niet alles met elkaar vergelijken maar het maakt voor mij wel enig verschil,” blikte hij terug op een prima wedstrijd. “Echt, ik ben blij voor me zelf dat het nu loopt, ik hoop dit ook na deze twee interlands door te trekken naar mijn club.”

Ook Adams herinnerde zich maar al te goed dat Oranje in het verleden nogal eens een ongelukkige loting kende. “Nu lijkt alles in ons voordeel. Maar pas op, we moeten nog vijf duels! We zijn nog nergens, zeker met Slovenië in de groep en het onberekenbare Letland.”

Na de pauze kwamen de gasten nog terug tot vijf verschil: 19-14. Hun laatste wapenfeit. De ploeg probeerde haast iedere aanval met de zevende veldspeler de sterke Oranje-defensie uit het verband te spelen. Die kreeg bijna een half uurtje de gelegenheid aan het snelle voetenwerk te sleutelen. Kwam er al eens een bal door, dan was er die dekselse Ravensbergen die het slot op de deur hield. Sterker nog: bijna was hij naast topscorer Adams beland: die stond op zes treffers, de doelman van Nordhorn had al drie lange ballen in het lege doel aan de overkant gegooid en misten vervolgens twee ballen achter elkaar nipt. Tot grote vreugde van het duizendkoppige publiek!

Op dit Nederland stond nu geen maat meer. Aan alle kanten vlogen de oranjehemden de tegenstanders voorbij. Alleen doelman Rasmus Ots sputterde af en toe nog tegen met wat extra stops. Maar ook hij moest uiteindelijk buigen voor het Nederlandse geweld.

Erlingur Richardsson

Doorwisselen

Tien minuten voor tijd begon Richardsson met doorwisselen. Het meegereisde jeugdige publiek van Hurry Up schreeuwde luidkeels om hun favoriet Tommie Falke. De kids werden op hun wenken bediend, samen met Stavast, Jorn Smits, Niels Versteijnen en doelman De Knegt gaf de IJslandse coach iedereen zijn speelminuten. Niels Poot bleef als enige van de speelvloer. De 35-25 eindstand was in meerdere opzichten verdiend.

https://handbalstartpunt.nl/content/topfotonederlandestland2018.jpg

Jeugd Hurry Up

“Positief dat we 35 keer scoren,” analyseerde een tevreden Richardsson. “Als ploeg waren we voor het eerst sinds lange tijd weer bij elkaar. We hadden altijd de controle, tactisch goed gedaan. Kunnen altijd nog beter. Die missers waren wel erg veel,” meldde hij een terecht verbeterpunt. “Bart had een goede defensie voor zich, mooi dat hij ook nog kan scoren! We hebben een grote selectie, nog veel spelers absent. Als we goed presteren, is dat prima voor het Nderlandse handbal!”

Bart Ravensbergen

Bart Ravensbergen was in de nopjes met zijn vier treffers. Bij zijn club valt hij ook regelmatig op door goede prestaties. “Met Oranje spelen is een prima onderbreking van het werk in de club. Leuke groep. Na mijn vierde treffer werd ik wat overmoedig, concentratieverlies zeg maar. Gisteren na de training met René toevallig nog getraind op die lange ballen. Als groep spreken we uit dat we trots zijn als we het EK 2020 halen. Maar ik las ook ergens dat we ons moeten schamen als we het niet halen. Dat vind ik een negatieve benadering van onze groep!”

Scores Nederland: Ravensbergen (4), De Knegt; Benghanem (1), Baijens (5), Stavast (1), Versteijnen (1), Sluijters (4), Schagen (5), Steins Ivo (2), Poot, Smits Kay (1), Adams (6), Smits Jorn, Boomhouwer (2), Jerry (3), Falke.

Scores Estland: Muuga (1), Jaanimaa (3), Johansson (1), Celmins (2), Toom (7), Roosna (1), Rooba (3), Voika (3), Pärt (4).

Deel dit bericht