Oranje U17 wint ruim van Portugal

De Nederlandse handbalsters U17 hebben vrijdagmiddag een ruime overwinning behaald in hun tweede wedstrijd bij het Europees kampioenschap in het Macedonische Skopje. Na de 24-22 nederlaag van donderdag heeft meen daarmee tegen Portugal de kansen op een plaats bij de eerste acht opgehouden. Na een 13-10 ruststand zegevierde Oranje met 32-20

De overwinning had na een ietwat stroeve start nog veel ruimer kunnen uitvallen als men zowel in het laatste deel van de eerste als de tweede helft niet zo slordig met de kansen had omgesprongen.

In de eerste helft kwam Oranje via 1-2 (6’), in de achtste minuut voor het eerst op voorsprong bij 3-2 via Mariël Beugels en trok meteen door naar 7-2 (13’). Men hield de marge vast tot 10-5 (20’), maar liet vervolgens Portugal terugkomen naar 10-7 (24’). In de slotfase van de tweede helft ging het vervolgens gelijk op naar de 13-10 ruststand.

In de tweede helft liep Oranje meteen weer weg naar 16-10 waarna Portugal via Oliveira weer twee keer kon tegenscoren 16-12 (24’). Daarna was het voornamelijk alleen maar Nederland dat het doel wist te vinden en eenvoudig weg kon lopen naar 29-15 (50’) Daarmee was de wedstrijd al gespeeld maar men liet Portugal toch weer terugkomen met vier doelpunten op rij naar 29-19 door zelf vooral slordig en onrustig te spelen. Na een time-out van coach Robert Nijdam herstelde Oranje zich om de laatste minuten toch weer weg te kunnen lopen naar de 32-20 eindstand.

"Ik ben blij met de overwinning, aldus bondscoach Robert Nijdam, omdat we wisten dat de wedstrijd tegen Portugal beide kanten op kon gaan, ofwel we zouden dik winnen of dik verliezen, wat in de voorbereiding ook het geval is geweest. Gelukkig voor ons speelden we erg goed vandaag en daarmee blijven in de race voor de tweede plaats in de groep”.

Zaterdag heeft Oranje een rustdag. Zondag staat dan om 15:00 de beslissende wedstrijd tegen Frankrijk op het programma en daarbij gaat het er om of Nederland of Frankrijk zich kan gaan scharen onder de beste acht landen van Europa. Frankrijk verloor vrijdag met 31-26 van Kroatië waarmee Kroatie zich al heeeft geplaatst voor de strijd bij de eerste acht.

Scores voor Nederland; Freriks 8, Van Wetering 6, Korpel 5, Mulder 4, Beugels 2, Ten Cate 2, Zeldenthuis 2, Nooitmeer 1.