OVERZICHT DENHAAG/WESTLAND

AD SPORT / Peter Lotman - De vrouwen van VELO pakten een kostbaar punt (24-24) bij Kwiek in Raalte; Quintus rekende in Emmen af met E&O (23-27); de mannen van Quintus kwamen met 31-25 tekort tegen BFC en WHC/Hercules deed wat het moest doen, winnen van PSV met 33-24. Het onderaan staande EHC was in Arnhem kansloos tegen koploper Arnhem: 48-21.

QUINTUS moet voorlopig afhaken in de strijd om de eerste plaats. Het team van coach Neso Saponjic verloor in Beek met 31-25 van BFC en op die nederlaag viel niets af te dingen. In het eerste half uur hielden de Westlanders nog gelijke tred met de thuisploeg via 7-7 en de 14-14 ruststand.

Direct na het wisselen ging het snel mis met Quintus. Binnen tien minuten was het 22-16 en dat verschil was niet meer te overbruggen tegen de sterk spelende Limburgers. Via 28-20 werd het uiteindelijk 31-25 in de wetenschap dat er even pas op de plaats moet worden gemaakt.

Coach Saponjic was na afloop realistisch: “We kunnen één helft prima mee met de topploegen BFC en Arnhem. Maar daarna is het op door de vele blessures die we hebben. Dan komen we tekort in de breedte, omdat te veel spelers niet fit zijn en we onvoldoende kunnen wisselen. Dat breekt ons op dit moment op, omdat de jonge spelers nog niet zo ver zijn voor de top-5 van de eredivisie. Maar we blijven positief vooruit kijken en werken hard door aan de opbouw van dit team.”

Doelpunten Quintus: Nick Schot (5), Timo Blom (5), Marnix Roos (4), Ricardo Holman (4), René de Bakker (3), Youri Schutte (2), Troy Oranje (1) en Vince Zwirs (1).

VELO ‘vocht’ in Raalte met Kwiek een spannende strijd uit die uiteindelijk via de 12-12 ruststand keurig eindigde in een 24-24 gelijkspel. Met dat resultaat konden beide partijen wel leven, al mocht de ploeg uit Wateringen er het meest tevreden mee zijn.

Vijf minuten voor tijd beschikte Kwiek nog over een voorsprong van drie doelpunten: 23-20. Die marge poetste VELO met keihard werken knap weg door sterk spel van de zieke Carmen Riepe. Twintig seconden voor het einde leek er bij 24-24 zelfs nog een overwinning in te zitten. Het doelpunt van Kirsten van Steenbergen viel echter net na het eindsignaal.

Al met al dus een eerlijke uitslag van een wedstrijd die in het eerste half uur niet goed was, maar na de rust voor veel spannende momenten zorgde. Angelique van Duijvenbode was samen met keepster Femke Erkens uitblinkster in het team van coach Nico Stet.

Doelpunten VELO: Angelique van Duijvenbode (7), Carmen Riepe (4), Talisa van Bergen en Henegouwen (4), Michelle Huf (3), Kirsten van Steenbergen (2), Lexie Louwerens (2) en Maud Schuit (2).

WHC/HERCULES pakte met 33-24 kostbare punten tegen PSV en daarmee zet het team van technisch duo Wesley Hage/Nick Masmeijer de stijgende lijn van de laatste weken door. De Hagenaars hadden een bliksemstart (11-2), kenden vervolgens een dipje mede vanwege het doorwisselen, maar ze herpakten zich weer sterk tot aan de rust: 14-10.

Hage tevreden: “Wij zijn als coaches vooral trots dat we met deze jonge gasten per week volwassener gaan handballen. Dat is de grootste winst van de laatste wedstrijden en gaf ook de doorslag tegen PSV. Een prima teamprestatie in een partij waarin we iedereen veel hebben kunnen laten spelen.”

Uitblinkers in de Haagse ploeg waren de beide doelverdedigers Lars Hemmes (most valuable player) en Ole van Grieken, die ook nog twee strafworpen stopte. Ook Sten Maas speelde met zeven doelpunten een sterke wedstrijd en kon rekenen op veel complimenten. Na zijn optreden daarvóór in de HA1, óók met zeven treffers, was hij in de hoofdmacht één van de uitblinkers met fraaie doelpunten (zelfs in ondertal) vanuit de rechterhoek. Ook Marijn van de Ree vanaf de linkeropbouw en Jonah Baak aan de cirkel speelden een uitstekende wedstrijd.

Doelpunten WHC/Hercules: Sten Maas (7), Daan van Vliet (5), Stan Zwinkels (4), Marijn van de Ree (4), Tim Frenk (4), Jonah Baak (3), Ole Poeth (2), Koen Houdijk (2), Sil Klompé (1) en keeper Lars Hemmes (1).

QUINTUSVROUWEN wonnen met 23-27 bij E&O in Emmen. Het team van coach Rolf Schulte had een flitsstart met een 0-6 voorsprong door uitblinkster Judith van der Helm (3x), Mirthe de Jong (2) en Esmee Verbeek. De thuisclub nam direct een time-out, maar de Westlandse formatie gaf die marge niet meer uit handen. Esmee Verbeek, Judith van der Helm en Jara Datthijn hielden hun ploeg steeds op een voorsprong van zes, zeven doelpunten.

Totdat Quintus wat terugviel en de thuisclub via 16-20 en 18-20 kon aanhaken bij 20-20. Nina Koers, Mirthe de Jong en Jara Datthijn zorgden vervolgens voor wat lucht bij 20-23. Schulte nam een time-out en door een serie treffers van Judith van der Helm werd toch nog met 23-27 de volle buit binnengehaald.

Doelpunten Quintus: Judith van der Helm (12), Esmee Verbeek (4), Jara Datthijn (4), Mirthe de Jong (3), Lynn Zwinkels (1), Stacey Zuiderwijk (1), Nina Koers (1) en Tess van der Knaap (1).

EHC kon het volgens verwachting niet bolwerken bij koploper Arnhem. In een eenzijdige wedstrijd werd de club uit Leidschendam-Voorburg naar een kansloze 48-21 nederlaag gespeeld. Al na tien minuten moest een van de betere spelers, Rijk Doeland, met een blessure naar de kant.

Coach Hedi Boumnijel: “Dan wordt het voor ons met al die andere blessures extra moeilijk om de wedstrijd op een normale manier voort te zetten. Het is te zwaar om zo’n hele partij dan met slechts acht man uit te spelen.”

cover Vijf treffers van Nick Schot konden Quintus niet aan punten helpen tegen BFC