Nieuws

Renate Wolf, duizendpoot bij TSV Bayer 04 Leverkusen

“De last ligt voortaan op meerdere schouders”
 
Door Frits Feuler - TSV Bayer 04 Leverkusen is een begrip in het Duitse vrouwenhandbal. Het is de enige club die sinds de oprichting van de Bundesliga, 39 jaar geleden, nog op het hoogste niveau actief is. Sinds 1975/1976 behaalde de club talloze nationale en internationale successen en was al die jaren ook opleidingsclub voor talloze handbaltalenten. Talenten die vervolgens hun heil op een nog hoger niveau zochten. Maar waar veel clubs dan in de sportieve problemen komen of de handdoek gooien, bleef Leverkusen steeds op de been. Spil in het totale sportieve beleid is de geweldige jeugdopleiding die afgelopen seizoen ook nationaal en - van de EHF - internationale erkenning kreeg voor de leeftijdsgroep 11 tot 20 jaar. 
 
Renate Wolf is ongetwijfeld het ‘Dreh und Angelpunkt’ binnen de club. Bijna haar hele leven is de in Hamm geboren trainster verbonden met de rood-zwarte club. Eerst vierde ze als speelster vele triomfen met als hoogtepunt het winnen van de Europacup der bekerwinnaars in 1991. Als trainster werd ze met ‘haar’ club vier keer vice-kampioen tussen 2006 en 2010, won ze in 2005 de Challenge Cup en sleepte ze de Duitse beker binnen in 2002 en 2010. De laatste jaren ogen de prestaties wat minder, maar schijn bedriegt. Leverkusen bulkt van het jonge talent. Nu, na tien wedstrijden, bedraagt de oogst slechts acht punten. “Maar ongetwijfeld stijgt mijn ploeg in de komende maanden zeker nog op de ranglijst,” merkt een fervente oudere supporter op de tribune op.
 
Wolf (59) is niet alleen jarenlang trainster van de eerste ploeg, maar heeft ook de dagelijkse leiding over de club. Als geen ander bewaakt ze het sportieve beleid bij alle ploegen, daarbij gesteund door vele organisaties en instellingen in en rond Leverkusen. “Spelen is Leverkusen levert vele faciliteiten op,” meldt ze met trots. “De last verdeelt zich voortaan over meerdere schouders,” luidt haar motto. Ieder jaar opnieuw slaagt ze erin om, na het vertrek van eigen opgeleide talenten, de volgende lichting weer in het juiste spoor te zetten. En dat zonder al te veel financiële mogelijkheden die clubs als Bietigheim, Oldenburg, Thüringer, Leipzig of Buxtehude wel in veelvoud hebben. Ook BVB Dortmund, de tegenstander op de voorlaatste dag van 2016 in de eigen Ostermann Arena voor 1915 toeschouwers, kan altijd terugvallen op de voetbalafdeling. Knap staaltje meesterwerk dus onder de rook van het grote Bayer-concern waar ze ook heel veel steun bij ondervindt van Andreas Thiel en ex-international Sybille Gruner.
 
Thiel, de legendarische Duitse doelman – bijnaam de Hexer – liet zich na zijn actieve carrière nogal laatdunkend uit over vrouwenhandbal. Dat zette Leverkusen ertoe aan om hem eens met ‘het fenomeen’ vrouwenhandbal kennis te laten maken als keeperstrainer. En zie! Sinds 2000 is de keeper, goed voor 256 interlands, niet meer weg te denken bij de club. Debbie Klijn profiteerde in haar periode bij Leverkusen enorm van de lessen van Thiel, in het dagelijks leven jurist in Keulen.  
 
Na vijf seizoenen verkaste Kim Naidzinavicius (25) dit seizoen naar Bietigheim. “Een volgende stap in haar ontwikkeling. Maar haar kun je niet 1 op 1 vervangen,” weet Wolf. “Iedere speelster is persoonlijk, individueel. Natuurlijk verliep ons spel voorheen veel over Kim, nu moeten de nieuwe speelsters haar rol overnemen.”
 
 
Vijf talentvolle nieuwelingen kwamen afgelopen zomer over. Daaronder ook 19-jarige Annefleur Bruggeman, ooit begonnen bij NOAV Susteren en via de Handbalacademie en Handbal Venlo in Leverkusen terecht gekomen. “Ik wilde van Renate Wolf leren,” laat ze optekenen in het jaarboek.  En zo zijn er meer speelsters met die gedachte naar Leverkusen gekomen. Renate Wolf staat garant voor kwaliteit. Handbal bij de vrouwen geniet ook in Duitsland een hoger aanzien dan onze vaderlandse competitie.  
 
Voor het duel met ‘rivaal’ Dortmund drentelt Wolf zoals gewoonlijk van de ene naar de andere plek in de sporthal. Hier en daar een praatje, soms nog even wat bijsturing aan de vrijwilligers. Dan gaan haar blikken richting de ploeg die drie kwartier voor aanvang met een degelijke warming up begint. De wedstrijd zelf is voor Leverkusen dramatisch. Alleen de openingstreffer is de enige voorsprong in deze derby. De marge van 2, 3 treffers kan nooit gedicht worden. Bij Dortmund verdedigt Clara Woltering (33), tussen 1999 en 2011 uitkomend voor Leverkusen en van 2011 tot 2015 spelend voor Buducnost, het doel. Zij pareert vier strafworpen en staat zodoende aan de basis van de 15-19 zege van haar nieuwe ploeg sinds 2015. Haar manier van keepen maakt de jonge schutters van de thuisploeg, zo lijkt het, onzeker.  Begin december stond Woltering ook al aan de basis van de 18-17 zege van Duitsland op Nederland tijdens het EK. 
 
Renate Wolf baalt zichtbaar na afloop maar houdt haar emoties prima onder controle. Op de aansluitende persconferentie in de sporthal kan iedereen haar duidelijke analyse van het duel volgen. Maar mensen die haar kennen weten dat ze nooit blij is met een nederlaag. Ook die avond niet.
Deel dit bericht