Nieuws

Seizoenstart in Aalsmeer en Zwartemeer

Van de Redactie – Zaterdagavond wordt een begin gemaakt met de eerste officiële wedstrijden van dit seizoen. In de HandbalNL-League bij de mannen komen vier ploegen aan de afworp. Bevo geniet nog van een weekendje rust. In Aalsmeer ‘vertrekken’ Aalsmeer en LIONS om 19.15 uur, drie kwartier later volgt de beginworp in Drenthe tussen Hurry-Up en Volendam.

Nu dus aan de vooravond van een seizoen dat wegens de coronapandemie een chaotisch verloop zou kunnen krijgen als de veiligheidsmaatregelen aangescherpt worden. In de  grensoverschrijdende competitie werden de eerste vier speeldagen eruit gelicht en ‘ergens’ in het voorjaar achter speelronde 22 geplakt. Immers, de Belgen lieten tot dit moment geen handbalduels toe.

Dan maar gestart met de strijd om de nationale titel, besloot men in Nederland. Met voor alle ploegen een gedenkwaardige maar evenzo merkwaardige voorbereiding, met nieuw te vormen teams, met aangepaste trainingen, met minimale oefengelegenheid.

Aalsmeer start langzaam op. Het openingstoernooi tussen vier BNL-ploegen - Hurry-Up deed niet mee - begon met twee nederlagen tegen Bevo en Volendam. Vorige week een teken van leven na winst op LIONS. Nog geen tijd voor harde conclusies voor een ploeg die, net als vorig seizoen, in opbouw is. Na de titel in 2019 en het vertrek/ stoppen van een aantal bepalende spelers probeerde coach Bert Bouwer in de vorige BNL-competitie jongere, talentvolle spelers in te passen. Een achtste plaats was het uiteindelijke resultaat voordat het seizoen definitief op slot ging. Twintig (!) punten achter op koploper Bocholt. Dit seizoen opnieuw trappelende jongeren die samen met routiniers als aanvoerder Samir Benghanem om titel en beker willen gaan spelen.

Opponent LIONS verraste vorig seizoen vriend en vijand met een degelijke tweede plek. De nieuwe impulsen van de Duitse coach Christoph Jauernik deden de ploeg herleven. Prima handbal, snelheid, met een toch wel smalle selectie. Een selectie die voor dit seizoen weinig veranderd is. Routinier Roel Adams stopte, Bram Versteegden stapte over naar Hasselt voor meer speelminuten. Uit de tweede ploeg komen Tim Roefs en Koen van Dijk over. Youngsters als Ids Eussen (pols) en Martijn Kleijkers (schouder) zijn onlangs geopereerd en moeten vooralsnog toekijken. Tussen de palen geen problemen: Luuk Hoiting, Bram Kleijkers en Mike Kusters weten samen van wanten.

Volendam speelt in Zwartemeer de eerste officiële wedstrijd sinds 7 maart. In de voorbereiding speelde de ploeg van coach Hans van Dijk – tweede seizoen – zeven oefenduels. In het onderlinge oefentoernooi was er tweemaal winst en tweemaal verlies. De winst in en tegen LIONS moet vertrouwen geven voor een beter resultaat dan verleden jaar in de Belgisch-Nederladse competitie. Claessens, Jansen en Visser vertrokken, Geus en Eijlers stopten. Rob Goudriaan, Alexander Bindiris, Marnix Roos, Tom Zwarthoed en Stefan Schilder (tweede ploeg) moeten voor nieuwe impulsen zorgen.

Hurry Up bleef ongeslagen in de voorbereiding op dit seizoen. Onder meer E&O, Houten, Haren en Aurich legden het af tegen de formatie van Joop Fiege. Hij ziet een aantal vertrekkers – Rolo, Remer, Suton – maar mag nieuwelingen als Sverre Jansen, Bernie Vermeer en Ulisses Ribeiro welkom heten. Noah van Wieringen (Volendam 2) probeert het ook een stapje hoger.

foto archief HSP / Tina Kolthof

De laatste confrontatie tussen beide oranje-ploegen was een echte thriller. De mannen uit het vissersdorp verloren met 27-24. In eigen huis werd het ook niks: 20-22. Een seizoen eerder was er ook al niets te rapen in Drenthe: 23-28. Thuis werd dan, mede dankzijn een prima Schellekens, de punten in de knip gedaan: 32-31.

cover LIONS-coach Christoph Jauernik: "Ab jetzt machen wir das so!"

foto archief HSP / Jos Joosten

 

Deel dit bericht