Nieuws

Teloorgang van een supermacht in het handbal

Door Frits Feuler –Het niet kwalificeren voor de Final4 in Keulen heeft heel wat gevolgen voor Duits recordkampioen THW Kiel. Natuurlijk, de ploeg liet in de twee topduels tegen regerend CL-kampioen Vardar Skopje het beste handbal dit seizoen zien maar werd puur op uit-gescoorde treffers de weg naar Keulen onthouden. Maar bij de Noord-Duitse club is men ervan overtuigd dat het roer om moet.

Geruchten. In de havenstad ruikt het naar zebra’s en niet naar vis, zoals men zou kunnen denken. Dat ligt aan de handballers van THW Kiel die decenia lang de trots van de stad waren. In hun zwart-wit gestreepte shirts vlogen ze van succes naar succes. Van titel naar titel. Maar het ‘buitenaardse’ van de roemruchte club brokkelt sinds een paar jaar beetje bij beetje af. In de Bundesliga was met name Rhein Neckar Löwen de laatste twee jaren de betere ploeg. Dit jaar moet zelfs – met de huidige vijfde plek en 17 verliespunten – voor kwalificatie voor het volgende Champions League-seizoen gevreesd worden. Zoveel verliespunten verzamelde de Duitse kampioen vroeger pas in vijf, zes seizoenen bij elkaar!

Champions League-winnaar in 2007, 2010 en 2012. In serie werden tussen 1994 en 2015 17 landstitels binnen gehaald. Nu dan het verval. Hoe is het zover kunnen komen?

De mediaberichten vanuit alle hoeken en standen het probleem. De een wijst op de te lange aanwezigheid van Alfred Gislasson, de ander heeft het over het financieel niet kunnen vasthouden van spelbepalende spelers. Niet deelnemen aan de volgende Champioens League kost de club bijna twee miljoen op een budget van bijan tien miljoen.

Daar juist kan het probleem liggen, want sinds puissant rijke suikerooms in Frankrijk, Polen en Macedonië binnen kwamen bij de topclubs, werd Kiel zowat de eerste club die haar aantrekkingskracht verloor. Ook Barcelona merkte de uittocht, eerder was ook Ciudad Madrid datzelfde lot bezegeld.

Kiel heeft nog ‘slechts’ drie topspelers in de selectie die Europees met de besten mee kunnen: Domagoj Duvnjak en de beide keepers Niklas Landin en Andreas Wolff. Die laatste verkast waarschijnlijk een jaar eerder al naar Kielce. De reden mag duidelijk zijn: Kiel heeft dringend geld nodig uit die transfer. Immers, de buren van voetbalclub Holstein Kiel kunnen richting Bundsliga promoveren en die club heeft momenteel meer te bieden dan de handballers.

Kritiek ook aan Alfred Gislasson (58) die al sinds 2008 de touwtjes in handen heeft. In 2015 de laatste landstitel. In 2014 was de laatste finale van de CL. “Ik weet niet waarom spelers niet in zichzelf geloven,” merkt de IJslandse coach haast verward op. Een antwoord heeft ook hij niet. “Het kan mijn schuld zijn. Ik moet bij me zelf te rade gaan waarom de ploeg zo onzeker is.”

Oud-speler Filip Jicha (36) wordt komend seizoen de nieuwe assistent van Gislasson. Na zijn ‘financiële vlucht’ van Kiel naar Barcelona (2015-2017) loopt het een jaartje mee met de ploeg om dan in 2019 de beoogde hoofdcoach te worden. Jicha, 148 interlands voor Tsjechië en 816 treffers, kent alle ins en outs van de club en is nog immens populair. “Het verleden was mooi, maar telt niet. Ik probeer nu het best uit de toekomst te halen,” laat hij in de Duitse media optekenen. Viktor Szilagyi kwam begin 2018 over van Bergischer HC als technisch directeur om een groot deel van de taken van manager Thorsten Storm over te nemen. Zo kan die zich meer bezighouden met het aanboren van nieuwe financiële bronnen. Met de voetbalclub op het vinkentouw.    

Deel dit bericht