Nieuws

Thriller tussen buurlanden onbeslist: Franse gelijkmaker in slotdeconde

Duitsland en Frankrijk tot het uiterste voor één punt

Door Frits Feuler– De burenruzie in groep A bij het WK, daar keken veel handballiefhebbers vanavond naar uit. Het had zomaar een duel in de halve finale kunnen zijn. Frankrijk, regerend wereldkampioen en bij de laatste vijf WK’s zelfs vier maal op het hoogste treetje, had lange tijd vooraf een waas gehouden rondom het al dan niet meespelen van sterspeler Nikola Karabatic. De PSG-speler, in september geopereerd aan een voet, was afgelopen alsnog naar Berlijn afgereisd. Speelt hij nou wel of niet? De Duitse staf moest keuzes maken in de voorbereiding en bekeek derhalve twee videowedstrijden: eentje met en eentje zonder 34-jarige Fransman.

Buzzer

De ‘thuisploeg’ zette in het eerste kwartier de toon: 3-3. De eerste gemiste strafworp van topscorer Uwe Gensheimer zou achteraf een dure kunnen zijn. Luc Abalo, verder onzichtbaar, tekende met twee opeenvolgende treffers voor de eerste Franse voorsprong (4-5), maar zijn eerste doelpunt werd – terecht – wegens landen in de cirkel voordat hij schoot afgekeurd.  Bij 5-5 was er gehannes om de buzzer, het apparaat waarmee de coaches hun timeout moeten aanvragen. Technische mankementen want dat hightech-apparaat ging zomaar twee keer af! Paniek bij de tafelofficials.

Dan maar met de ouderwetse groene kaarten verder. De defensies bleven sterk, aanvallend knoeiden beide teams toch wel wat technische fouten bij elkaar. Les Bleus kregen niet echt vat op de Duitsers en dat hield een keeperswissel in: Gerad ging, Dumoulin kwam. Niet echt een verbtering want Duitsland, fanatiek gesteund door bijna 14.000 fans, leidde halverwege met 12-10.

Fel duel tussen Paul Drux en Dika Mem                    foto IHF

Bij Frankrijk, met tien spelers van het WK-team uit 2017, werd Kentin Mahé (27) de grote vedette. Ooit begonnen in de jeugd bij Dormagen, daarna een jaartje Hammarby en weer terug in het Rheinland, via Gummersbach (twee jaar) naar Hamburg (twee jaar) en drie competities bij Flensburg. Dit seizoen spelend bij Veszprem, zette de lijnen uit, scoorde en passant negen keer waarbij hij alle strafworpen feilloos omzette.

Kentin Mahé

De 13-12 was zijn eerste kruisje. Bij 14-15 benutte Mahé een belangrijke pingel, Dika Mem antwoordde schitterend met 15-16. Weer Mahé vanaf de streep voor 16-17, de Fransen leken het duel in hun grip te krijgen. Maar Duitsers geven niet gauw op. Alles uit de kast, met Fabian Wiede in een scorende hoofdrol. Mahé bleef zijn doelpunten op bestelling leveren. Duitsland koesterde in de laatste tien minuten vier keer een voorsprong van twee treffers. Niet voldoende, zo bleek achteraf.

Mahé knalde, in ondertal, zijn negende binnen vanaf de streep (25-24) en bracht daarmee de spanning tot een absoluut kookpunt. Timeout voor Duitsland, bij 59.28. Maar duur balverlies van Fabian Böhm leidde de laatste Franse aanval in. Hun timeout – bij 59.34 – moest eindigen met de gelijkmaker.

Iedereen zocht zijn plekje, wetende dat een grove fout in die laatste dertig seconden ook rood en strafworp kon betekenen. Zoeken naar de Franse schutter, niet gevonden want Böhm ging wat al te hard te keer en pakte een tijdstraf en een vrije worp tegen. Dat moet te doen zijn, dacht men in het stevige en grote Duitse verdedigingscentrum, met Pekeler, Wiencek en Lemke. Niet dus, want die vrije worp knalde Guescon links langs Andreas Wolff die het speeltuig in de andere hoek verwachtte: 25-25.

Duitsland door naar de hoofdronde, vanaf zaterdag in Keulen. Winst of verlies in het sloduel tegen het uitgeschakelde Servië is niet meer van belang. Frankrijk krijgt donderdag nog een zware kluif aan Rusland dat verrassend van Brazilië verloor. In groep C zijn Noorwegen en Denemarken door naar de hoofdronde.

Woensdag en donderdag vinden de laatste groepswedstrijden plaats.

Deel dit bericht