Nieuws

V&L trainer Maurice Janssen “Er zit veel potentieel in deze ploeg”

Er is veel enthousiasme en inzet dat heeft me verbaast

Soms vallen alle puzzelstukjes in elkaar zonder dat men er zelf weet van heeft. In november stapte Maurice Janssen op bij Sittardia nadat de inmiddels ex-voorzitter allerlei dingen in de plaatselijke media had geroepen die kant nog wal raakte. In eerste instant dacht de Janssen het wat rustiger aan te gaan doen na 25 jaar actief te zijn geweest in handbal. Maar toen stond daar toch plotseling V&L op de stoep dat de overeenkomst met trainer Geert Brinkman vroegtijdig had beëindigd. Op de dag hij veertigjaar werd maakt de vereniging uit Geleen bekend dat zij Maurice Janssen voor de rest van het seizoen hebben aangetrokken als trainer coach van het eerste dames team.

Op de vraag wat er allemaal gebeurt is antwoord hij diplomatiek en met een brede lach op zijn gezicht: “ze hebben gevraagd of ik hier trainer wilde worden, en dat vond ik wel een uitdaging dat heb ik dus geaccepteerd, en ja nu gaan we kijken wat het wordt. Tot nu toe is het leuk. Ik heb er nog geen spijt van na een paar weken”.  

Naast het feit dat je nu met vrouwen moet gaan trainen hebben beide clubs toch wel een grote overeenkomst. Sittardia speelt met heel veel jeugd en verzorgt daarmee de jeugdopleiding voor LIONS, en bij V&L heb je ook een hele jonge ploeg die nog heel veel kan leren. Dat past wel bij jou!

“Ik heb het in ieder geval wel ervaren dat ik dat heel leuk vind en dat, dat ook een van de redenen is dat ik hier bij Geleen ben begonnen. Dat er een heel ambitieuze jonge groep staat maar ook de vereniging ambitieus is. Dat spreekt mij wel aan, vertelt Janssen die ook aangeeft dat uitdagingen niet uit de weg te gaan. “Op het moment dat mensen zeggen dat het niet haalbaar is of niet kan dan triggert men mij en dan ga ik dat juist doen. Het bevalt tot nu toe goed. De meiden willen graag en ze trainen hard, dat is mooi”.

“Met vrouwen trainen is wel weer even wennen moet ik zeggen. Ik heb in het verleden ook al een keer twee jaar vrouwen getraind. Handbal technisch en tactisch is het iets anders, maar qua instelling en mentaliteit moet ik zeggen dat iedereen hier bij V&L er vol voor gaat, dat spreekt mij wel aan, dat heeft mij wel erg verrast. Ik dacht eerst dat ik daar aan moet gaan wennen omdat dat wel wat minder zou zijn, maar wat betreft enthousiasme en inzet is het momenteel perfect hier daar kan niemand over klagen en ik dus ook niet”.

Het is een ploeg die voor een belangrijk deel al wat langer bij elkaar is. De meeste zijn heel jong bij elkaar gekomen zo’n vijf jaar geleden in de eerste divisie. Wat vind je van hun wijze van spelen?

“Ja … Wat vind ik daarvan … Het sprak mij wel allemaal meteen aan, ze willen snel spelen alleen vond ik het in het begin wat rommelig, maar dat kan ook aan mij hebben gelegen. Ik kwam natuurlijk als nieuwe trainer binnen en iedereen wil laten dan zien wat men kan en dat kwam nogal rommelig over. Maar of het toeval is of niet, dat weet ik niet, maar ze willen wel handbalspelen wat ik ook graag speel: snel naar voren vanuit een goede verdediging. Dat willen ze graag leren en daar werken we dan ook hard aan. Wat mij daarbij opgevallen is, is dat ze goed luisteren en de zaken snel oppakken. We hebben twee oefenwedstrijden gespeeld en als ik dan zie hoe het ging bij de eerste training en ik kijk naar de afgelopen week dan moet ik zeggen dat gaat wel heel snel. Dat is natuurlijk heel positief en voor een trainer heel fijn”.

Je vertelde dat het er in het begin nogal rommelig uitzag. Dat heb ik ook geregeld ervaren in een wedstrijd. Ik zat nu een half uurtje naar de training te kijken en daar zat volgens mijn waarneming veel meer structuur in spel tijdens de training?

Janssen:  “Daar hebben we ook veel op getraind, om er meer structuur en duidelijkheid in te krijgen, maar om eerlijk te zijn wij vervallen ook nog wel eens een keer in rommelig spel. We proberen het in ieder geval wel te verbeteren, maar dat is ook een kwestie van veel trainen. Wat ik echter zo om me heen hoor van mensen die komen kijken zit er nu al meer structuur in. Ik kan daar verder niet over oordelen want ik heb dat niet gezien. Ik probeer alleen mijn visie over te brengen. Wat ik nu doe, is dat wat ik zag, proberen te verbeteren, want veel meer kan je als nieuwe trainer die halverwege het seizoen binnen komt niet doen”.

De competitie gaat zaterdag weer beginnen voor jullie. Op papier hebben jullie een redelijk makkelijke programma om te beginnen met E&O en HandbaL Venlo thuis en dan een uitwedstrijd tegen Kwiek. Als nieuwe trainer lijkt het mij fijn om zo te kunnen beginnen?

“Ik ben wel blij dat we twee keer thuis kunnen beginnen. Naar aanleiding van hoe dat we er nu voorstaan in de competitie denk ik dat dat wel heel belangrijk is. Ik ga er altijd vanuit dat we thuis alles moeten en willen winnen en dan is dit inderdaad wel een goede start maar dat zal altijd nog moeten gaan blijken. Ook wij hebben toch redelijk wat weken geen wedstrijden gespeeld waar het er om ging. Het is dan ook altijd de vraag hoe beginnen we dadelijk weer. Hoe gaan de meiden met de spanning om van weer een competitiewedstrijd”, aldus de trainer coach van V&L.

“Wat ik weet is dat E&O toch wel een redelijk fysieke ploeg is en daar zullen we ons dus tegen moeten wapenen al hebben we daar de afgelopen weken niet op kunnen trainen. Of het dan ook allemaal makkelijk wordt dat zou ik moeten gaan ervaren, we gaan er in ieder geval alles aan doen om de komende drie wedstrijden te winnen wat ons dan in de goede richting stuurt om de play-offs te halen. Dan denk dat we wat meer rust krijgen om verder te kunnen bouwen waardoor we weer beter kunnen worden. Ik probeer altijd het maximale er uit te halen en of dat nu vierde of vijfde is maakt dan op zo’n moment niet veel uit, maar ik wil ook derde of tweede proberen te worden en als dat kan eerste, maar dat is allemaal nog heel ver weg. Wij moeten nu van wedstrijd naar wedstrijd proberen beter te worden en we moeten zien dat de speelsters ook beter gaan worden en dan denk ik dat de resultaten van zelf komen in Nederland, want er zit potentieel genoeg in deze ploeg ”.

 

Copyright www.handbalstartpunt  

Deel dit bericht