Nieuws

Grote interesse voor deelname aan Heren A Jeugddivisie

Naast de landelijke dames A-jeugd-competitie is er dit seizoen ook een landelijke competitie voor de heren A-jeugd. Maar liefst 16 teams zijn in het weekend van 9 september begonnen aan een competitie die pas eindigt op 5 mei 2018. 30 wedstrijden staan er op het programma voor iedere ploeg. Inclusief reistijd een mega klus. 

Zuid-Holland is het best vertegenwoordigd en levert maar liefst zes clubs aan de landelijke heren A divisie: Arbo Rotterdam, Hellas, Hercules/WHC Combinatie, DWS, Oliveo en de combinatie Quintus-DIOS .

Limburg pakt met vier teams, V&L, Sittardia, Rapiditas en Herpertz Bevo, ook een flink deel van de bezetting van deze competitie voor haar rekening. Noord-Holland is vertegenwoordigd door Kras Volendam en FIQAS Aalsmeer. Uit Drenthe komt E&O, Utrecht is vertegenwoordigd met Houten. Regerend landskampioen RED-Rag Tachos (Brabant) en tenslotte komt uit Gelderland DFS Arnhem. 

Vanuit de BENE-League zijn vijf teams vertegenwoordigd in de A-Divisie. V&L en Sittardia mag men aan OCI-LIONS  verbinden. De combinatie Quintus-DIOS  kan men in verband brengen met  Wematrans Quintus. Verder zijn Aalsmeer, Volendam en Bevo ook vertegenwoordigd. Grote afwezige hier is natuurlijk Hurry Up. 

De eredivisie is met zes ploegen ook goed vertegenwoordigd: Hellas, Tachos, E&O, Arnhem, Houten en Arbo Rotterdam.

Vanuit de Eerste divisie neemt alleen de combinatie Hercules/WHC deel aan de landelijke divisie  En uit de tweede divisie komen Oliveo, Rapiditas en DWS.  De laatste drie zijn toch wat opmerkelijk. Zij doen het alle drie op eigen kracht, zonder samenwerking met andere clubs.

Bij de heren zal dit seizoen het team van E&O de kilometervreter gaan worden met als uitschieter de twee maal ruim 290 km naar Zuid-Limburg, naast alle andere verre trips die ook allemaal over de 200 kilometer bedragen. Arnhem is met 150 kilometer de dichtstbijzijnde uitwedstrijd. E&O doet vooral mee om zich te kunnen meten met – hopelijk – gelijkwaardige tegenstanders, die er in hun regio bijna niet te vinden zijn. Meer tegenstand dus en verschillende speelstijlen zijn de uitdaging en leermomenten voor de ploeg uit Emmen. Ook het leren omgaan met reizen en aanvullende spelregels, zoals het verplichte gebruik van hars en time-outs. Als nadelen worden het reizen genoemd en de bezetting van E&O 2, het andere opleidingsteam. Desondanks verwacht men bij E&O bovenin mee te draaien. Er staat een goed bezet team, met een uitgebreide staf en een dito trainingsprogramma. Kortom, genoeg faciliteiten.  

Bij de heren van Rapiditas uit Weert realiseert men zich dat een toppositie niet een doel moet zijn. Vooral het spelen tegen sterke tegenstanders met diverse speelstijlen en spelen met hars worden gezien als een goede investering in het opdoen van veel ervaring. Het reizen wordt niet als een echt nadeel gezien, wel als een punt wat mogelijk wat hinder kan opleveren,. De verwachting binnen het team is vooral dat de spelers zowel individueel als in teamverband veel ervaring gaan opdoen.

In het westen gingen we op digitaal bezoek bij DWS. Vorig seizoen verraste men op het NK met een mooie vierde plaats en dat smaakt naar meer. Toen men de kans kreeg om deel te nemen aan dit project, waren de Schiedammers meteen enthousiast. Veel wedstrijden tegen veel sterke teams. Waar men vorig seizoen slechts een handvol tegenstanders had, waarbij de topploegen ten opzichte van de ondersten ook nog eens veel in sterkte verschilden, lijkt het nu het omgekeerde. Het worden maar liefst dertig wedstrijden. Naast deze uitdaging worden ook de ietwat andere regels genoemd, die een extra cachet geven aan deze pilot. De lange competitie en het vele reizen zijn meer een praktisch bezwaar, waar voor een relatief kleinere club ook een financieel nadeel aan kan zitten. Voor de technische staf weegt dit mogelijk nadeel niet op tegen de vele voordelen.  

Ondanks alles ook hier voornamelijk positieve geluiden met voor- en nadelen, zoals die ook bij Dames A zijn verwoord.

Een eerder genoemd voordeel dat de sterkere ploegen elkaar nu ontmoeten, lijkt inmiddels een beetje te worden ingehaald door de al grote verschillen in de eerste uitslagen. Bij E&O hebben ze hun  toppositie vooralsnog goed ingeschat. DWS speelt 2 uit 2. Rapiditas komt tweemaal  te kort.  Maar de competitie is pas twee wedstrijden op gang. Dus wie weet.   

Deel dit bericht