Nieuws

Hongaarse handbaltrainer Zsigmond Makay in zijn element bij WHC

 De drang van een winnaar

Den Haag - Hij heeft nog steeds dezelfde winnaarsmentaliteit. Zsigmond Makay, de van oorsprong Hongaars handbaltrainer, boekt momenteel succes met de Wings Hermes Combinatie (WHC). ,, Maar wij gaan niet naast onze schoenen lopen.”   

Door Peter Lotman

Als speler bij de Haagse topclubs Hermes en Hellas kon Makay al slecht tegen zijn verlies. Niet dat hij zich onsportief gedroeg, maar alleen de winst telde voor hem. Makay (van 30 december 1956) is met het stijgen der jaren wat milder geworden. ,,Maar ik heb nog steeds die drang zoals ik altijd was: er is maar één winnaar en dat ben ik. Dat probeer ik ook over te brengen op mijn team.”

Geboren in Boedapest kwam Makay uit voor de grote clubs in Hongarije. Hij haalde de nationale ploeg, pakte de landstitel, speelde de halve finale Championship, greep met de nationale jeugdploeg zilver op het WK in Zweden. Zsigmond Makay was dus niet zomaar iemand toen hij destijds naar Nederland kwam. Zijn ervaring én zijn Oost-Europese instelling altijd te willen winnen, bracht hij mee. 

RESULTATEN ZICHTBAAR

Veel clubs in de Haagse regio profiteerden al van zijn aanpak. WHC is op dit moment de gelukkige en de resultaten zijn ook daar direct al zichtbaar. De eerste periodetitel sleepte de Haagse fusieclub onlangs binnen. Aan het einde van het seizoen mag WHC meestrijden om een plaats in de eredivisie. Makay is er de man niet naar zichzelf op de borst te slaan. ,,Het is te danken aan de eenheid binnen het team. Dankzij de inspanningen van de oudere spelers verloopt de overgang van de junioren naar de senioren soepel. Het is bij WHC hartverwarmend hoe bestuur, trainers, begeleiders en ouders met de jeugd omgaan. Grote talenten als Moritz Bohnet, Luka Furth en Thimo Bakker ontwikkelen zich razendsnel.”

Makay roemt ook de basis van zijn succesvolle ploeg. Mark Broers keerde terug van een uitstapje naar Quintus en is spelbepalend. Ook Stefan Coster, Daan de Koning, Ferry Hage, Erwin Roeleveld, Kjeld Meijnen en de bijna niet te passeren doelman Stefan Stapper dragen bij aan de recente prestaties. ,, Die gasten zijn wakker geschud. Ze merken dat ze veel meer kunnen dan ze tot nu toe hadden gedacht. Dat is mooi om te zien.”

MOOI EN GOED

De gedreven oefenmeester is realist genoeg om te beseffen dat het ook zo kan omslaan. ,,We zitten nu in een fase dat alles mooi en goed is. Dat betekent niet dat wij naast onze schoenen gaan lopen. We zijn gretig en willen nog meer bereiken. Waar we nog progressie kunnen boeken, is de continuïteit tijdens de wedstrijden. Minder schommelingen en meer rust. Dat geldt trouwens ook voor mij”, zegt Makay lachend. 

,,De meeste wedstrijden worden in de laatste tien minuten beslist. We hebben al vooruitgang geboekt op dat vlak, maar we moeten nóg meer zekerheid uitstralen. Dan kunnen we onszelf naar een nog hoger niveau tillen. Wij willen het hoogste halen. Of dat als kampioen directe promotie naar de eredivisie betekent of via de play-offs is niet te zeggen. Het liefst direct, want dan kunnen we makkelijker naar versterkingen op zoek gaan.” 

AD SPORT/PETER LOTMAN 

Deel dit bericht