Nieuws

Inschrijving LIONS voor Champions League niet gehonoreerd

Vandaag heeft de EHF de deelnemers bekend gemaakt aan de Champions League bij de Heren. Tot verbazing van iedereen, in ieder geval bij het NHV en OCI-LIONS, is de inschrijving van de Nederlandse kampioen LIONS  niet gehonoreerd door de EHF, terwijl een land als Portugal, met een Europese ranking op plaats 10, slechts verwezen wordt naar het kwalificatie toernooi.

Nederland was met stip gestegen op de Europese ranking van de 32e naar de 23e plaats, hetgeen recht geeft op het een Champions League-plaats volgens de richtlijnen van de EHF.

Volgens die richtlijnen hebben de eerste 27 landen een Champions League-plaats waarbij de nummers één en twee van de ranking een extra plaats krijgen. Zo hebben Duitsland en Hongarije recht op twee plaatsen. Bij elkaar kunnen 29 ploegen een Champions League- plaats krijgen volgens de richtlijnen.

Vijf  kampioenen hebben geen gebruik gemaakt van hun Champions League-plaats door zich niet in te schrijven. De kampioenen van Servië, Tsjechië, België, Griekenland en IJsland hebben zich niet ingeschreven. Daarmee zijn er nog 24 ploegen die rechtstreeks gebruik kunnen maken van de 28 startplekken in de Champions League: 16 plaatsen in de groepen A en B, 12 plaatsen in de groepen C en D.

24 ploegen hadden zich ingeschreven voor de Champions League waarna ook 19 ploegen een wildcard hebben aangevraagd.

Je zou denken dat  men die aanvragen van die 24 ploeg honoreert met deelname aan de Champions League, aangezien er 28 beschikbare plaatsten zijn. De resterende vier plaatsen zou men  dan kunnen invullen met deelnemers die een wildcard hebben aangevraagd.

Maar wat doet de EHF? Sporting Lissabon (POR), landskampioen (Europese ranking 10), Tatran Presov (SVK) landskampioen (Europese ranking 19) Cocks (FIN) landskampioen (Europese ranking 21 ) en Alpla HC Hard (AUT) landskampioen (Europese  ranking 25 ) worden verwezen naar een kwalificatietoernooi. De aanvraag van OCI-LIONS, landskampioen en Europese Ranking plaats 23, wordt helemaal niet gehonoreerd..

De daarmee opengevallen plaatsten in de Champions League worden allemaal aan een ploeg toegewezen die een wild card hebben  aangevraagd: THW Kiel (GER), HBC Nantes (FRA), Orlen Wisla Plock (POL) hebben een plaats in de eerste groep gekregen met de Poules A en B. Ademar Leon (ESP),  HC Metalurg (MKD), Skjern Handball (DEN), Montpellier HB (FRA), RK Gorenje Velenje (SLO) hebben allemaal  een plaats in de Poule C en D gekregen.

De winnaar van de kwalificatieronde sluit aan in de groep ploegen die in Poule C en D gaan spelen

Als club uit een zogenaamd klein land ga je steeds meer afvragen waarom men zich nog gaat inspannen om een Europees ticket aan te vragen. Landen die op basis van de resultaten die ze behaald hebben een Europese ticket hebben verdiend en daar graag gebruik van willen maken, worden zonder pardon aan de kant geschoven voor de zogenaamde grote landen of grote clubs. Hoe kan je als club met een dergelijk beleid ooit aansluiting vinden met de andere ploegen in Europa als men blijft inzetten op ploegen  die op basis van succes in het verleden steeds maar weer de voorkeur krijgen.

Het lijkt verstandig als OCI-LIONS en het NHV actie gaan ondernemen richting de EHF want als het om geld gaat staat de EHF te popelen. LIONS moest de 25.000 euro inschrijf geld voor de uiterste inschrijf datum overgemaakt hebben anders geldt de inschrijving sowieso niet. Maar geïnformeerd over de genomen besluiten is de club tot nu toe niet. Men heeft het moeten lezen op de website van de EHF.

Deelnemers Champions league

Groep A en B

  1. Telekom Veszprem (HUN)
  2.  Rhein-Neckar Löwen (GER)
  3.  HCVardar (MKD)
  4.  KS Vive Tauron Kielce (POL)
  5.  Paris Saint Germain HB (FRA)
  6.  THW Kiel (GER)
  7.  SG Flensburg-Handewitt (GER)
  8.  HC PPD Zagreb (CRO)
  9.  HBC Nantes (FRA)
  10.  FC Barcelona Lassa (ESP)
  11.  Orlen Wisla Plock (POL)
  12.  IFK Kristianstad (SWE)
  13.  Aalborg Handball (DEN)
  14.  MOL-Pick Szeged (HUN)
  15.  RK Celje Pivovarna Lasko (SLO)
  16.  HC Meshkov Brest (BLR)

Groups C en D

  1. Ademar Leon (ESP)
  2.  HC Metalurg (MKD)
  3.  Skjern Handball (DEN)
  4.  Montpellier HB (FRA)
  5.  Kadetten Schaffhausen (SUI)
  6.  HC Motor Zaporozhye (UKR)
  7.  Besiktas JK (TUR)
  8.  RK Gorenje Velenje (SLO)
  9.  Elverum HH (NOR)
  10.  Chekhovskie Medvedi (RUS)
  11.  Dinamo Bucuresti (ROU)
  12.  Qualifier Group 1

Qualification Group 1

  1. Sporting Lisbon (POR)  landskampioen (ranking 10)
  2. Tatran Presov (SVK) landskampioen (ranking 19)
  3. Cocks (FIN) landskampioen (ranking 21 )
  4. Alpla HC Hard (AUT) landskampioen (ranking 25 )

Nederland ingeschreven maar niet gehonoreerd  (Ranking 23)

Servië niet ingeschreven

Tsjechië niet ingeschreven

België niet ingeschreven

Griekenland niet ingeschreven

IJsland niet ingeschreven 

Deel dit bericht